De vizitat! Cele mai importante muzee din Bucureşti

Apropo.ro / 21.03.2015, 07:00
De vizitat! Cele mai importante muzee din Bucureşti
Din cele 32 de muzee şi case memoriale din Bucureşti, doar câteva asemenea instituţii au fost renovate, punându-se accent pe tehnici moderne de prezentare şi promovare ale acestora.

Muzeul Satului, Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se afla printre ele şi sunt în continuare în topul preferinţelor publicului general, reflectate de numărul relativ mare de vizitatori anuali. Iată câteva muzee din Capitală, care merită să le treci pragul:

1) Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 1

www.antipa.ro

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” este una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare şi culturalizare a publicului. Este, în acelaşi timp, şi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate „baze de date” prin colecţiile sale, unele dintre ele valori ale tezaurului mondial. Muzeul a luat fiinţă la 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă. În anul 2009, expoziţia publică se închide pentru a se demara un ambiţios proiect de modernizare.

Program de vizitare

Vară (Perioada: 1 aprilie – 31 octombrie)

Marţi – Duminică: 10-20 (ultimul vizitator intră la ora 19);

Luni: închis.

Iarnă (Perioada: 1 noiembrie – 31 martie)

Marţi – Vineri: 10-18 (ultimul vizitator intră la ora 17);

Sâmbătă – Duminică: 10-19 (ultimul vizitator intră la ora 18);

Luni: închis.

CLICK AICI, PENTRU TARIFE
 

2) Muzeul Naţional de Geologie

Şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 2

www.geology.ro

Clădirea impunătoare, declarată monument de arhitectură, a fost construită în stil neo-brâncovenesc după proiectul renumitului arhitect Victor Ştefănescu la începutul secolului XX şi a fost destinată iniţial găzduirii Institutului Geologic. Carol I a semnat în 1906 decretul regal de înfiinţare a institutului, act care poate fi văzut, în original, chiar în holul de la intrare al muzeului. Acum un secol, pe lângă activitatea de cercetare desfăşurată aici, existau şi colecţii de roci şi minerale care puteau fi vizitate de public – un muzeu incipient organizat în sala „Colecţiuni” de la parter.

Încercarea de a organiza un muzeu a fost zădărnicită de bombardamente şi cutremure, culminând cu cel din 1977, când imobilul a fost grav afectat, colecţiile fiind mutate temporar într-o altă clădire.

Lucrările de refacere şi consolidare a clădirii au demarat abia în 1983, cu un proiect care, fără a afecta stilul iniţial, corespundea ideii de muzeu, de colecţii deschise, vizitabile de un public larg.

Refacerea clădirii s-a făcut întocmai, pornind de la fotografiile de epocă, mai puţin sala Bibliotecii, care avea mobilier masiv de stejar până sub tavan (12 m înălţime !) şi o scară în spirală ce ducea la balconul ce înconjura sala ca un brâu. Deschiderea oficială a Muzeului Geologic s-a făcut, în sfârşit, în aprilie 1990.

În prezent, muzeul este o secţie a Institutului Geologic al României, iar oamenii care lucrează aici sunt în marea majoritate geologi.


Program de vizitare:

Luni – Duminică: 10:00 – 18:00 (ultima intrare se face la ora 17:00)

Preţ bilet:

8 lei adulţi

4 lei redus (pensionari, copii, militari, elevi, studenţi)

Taxă ghidaj:

Română – 20 lei

Limbă străină – 30 lei
 

3) Muzeul Ţăranului Român

Şoseaua Kiseleff 3 – Expoziţia permanentă

Strada Monetăriei 3 – Spaţii expoziţii temporare, Clubul Ţăranului, Noul cinematograf al regizorului român, târguri, proiecţii în aer liber.

www.muzeultaranuluiroman.ro

Te simţi ca acasă la tine sau la bunici, în acest muzeu. Te simţi bine, îţi place să priveşti în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase, sau surprinzătoare, sau, dimpotrivă, familiare. Eşti mai aproape de părinţi şi simţi că aici ai ce povesti şi copiilor.

PROGRAM DE VIZITARE
De marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.
Ultima intrare la ora 17.00
Luni este închis.

BILETE DE INTRARE

Expoziţii permanente:
Adulţi – 8 lei
Elevi, studenţi, posesori de Card Euro 26 – 2 lei
Pensionari – 4 lei

Alte taxe
Audioghidaj (în limbile română, franceză, engleză şi germană) 12 lei/aparat
Ghidaj – grup până la 10 vizitatori  72 lei/ grup
Ghidaj – grup peste 10 vizitatori  120 lei/ grup

Programări pentru ghidaj în engleză, franceză şi spaniolă, la telefon 021 303 43 78.
Luni şi Marţi nu se fac programări.
Ultimul tur ghidat este la ora 17 00, de miercuri pană duminică, şi durează două ore.

Fotografiere:

Vizitatori muzeu:
Muzeu 60 lei

Fotografiere profesionişti:
Muzeu 180 lei
Galerie 90 lei

Filmare/Foto
Muzeu 1200 lei
Galerie 600 lei
Exterior 600 lei

Târguri şi expoziţii temporare MNŢR:
Adulţi 8 lei
Elevi, studenţi, posesori de Card Euro 26  2 lei
Pensionari 4 lei

Vizitatorii care beneficiază de gratuităţi:

– Delegaţiile oficiale precum şi pentru alte delegaţii cu caracter cultural, în limita programului de funcţionare al muzeului;
– Angajaţii reţelei muzeale, ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional;
– Copiii preşcolari (până la vârsta de 7 ani);
– Copiii în vârstă de până la 18 ani, care au nevoi speciale sau cu handicap şi pentru cei cărora li se aplică măsuri sociale de protecţie;
– Copiii în vârstă de până la 18 ani, pe perioada vacanţelor;
– Elevii şi studenţii cetăţeni români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român;
– Pentru posesorii de carduri Euro 26, cu vârsta de până la 30 de ani, accesul este gratuit pentru: fiecare zi de 26 din fiecare lună, atunci când aceasta nu cade într-o zi de luni, când muzeul este închis pentru public; în ziua lucrătoare imediat următoare a lunii, dacă 26 cade într-o zi de luni;
– Persoane adultele cu handicap grav sau accentuat, elevi de la şcolile speciale, însoţitori, copii cu handicap cu vârsta până la 18 ani sau însoţitori adulţi cu handicap grav sau accentuat;
– Veteranii de război;
– Pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat, precum şi pensionarii din alte sisteme proprii de asigurări sociale, care au activat cel puţin 10 ani în domeniile
culturii şi ale artei, în pluralitatea tipologiilor creaţiilor artistice, inclusiv cei care au activat în mass-media (scrisă şi audiovizual) în domeniile culturii şi ale artei,
beneficiază de intrări gratuite, pe bază de legitimaţii speciale, emise la solicitarea persoanelor interesate, la muzee, la case memoriale,
în săli de cinematograf, la teatre, în alte instituţii de cultură, din subordinea organelor administraţiei publice centrale sau locale.

4) Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 28-30

www.muzeul-satului.ro
 

Pe malul lacului Herăstrău, chiar în mijlocul capitalei României, vizitatorul de pretutindeni are bucuria de a întâlni un „sat” adevărat, cu monumente şi artefacte din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX; construcţii reprezentative  provenite din importante zone etnografie au recăpătat o a doua viaţă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

PROGRAM ŞI BILETE, AICI!

5) Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC)

Strada Izvor 2-4 (Intrarea prin Calea 13 Septembrie)

www.mnac.ro

FOTO: mplayground.wordpress.com

În data de 29 octombrie 2004 a avut loc inaugurarea noii locaţii a Muzeului Naţional de Artă Contemporană în Aripa E4 a Palatului Parlamentului. Spre deosebire de alte muzee, acesta beneficiază de un spaţiu mult mai generos. Cele mai dese expoziţii sunt de pictură, grafică, sculptură în diferite materiale, tapiserie sau artă fotografică. Fondul documentar al MNAC conţine informaţii despre arta plastică contemporană din România, fiind structurat în arhive şi colecţii documentare, clasificate pe criterii specifice (cronologic, alfabetic), după nume artist, locaţie, tematic, pe subiecte ş.a.

 

Telefon MNAC: 021.318.91.37

PROGRAM:

    Luni-Marti: Închis
    Miercuri-Duminica: 10:00 – 18:00

BILETE:

– 5 Lei
– gratuit pentru studenţi, artişti, pensionari


6) Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR)

Calea Victoriei 49-53

www.mnar.arts.ro

Muzeul Naţional de Artă are trei galerii de artă şi o istorie regală. Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă însumează opere expuse într-o manieră atractivă şi modernă, orice vizită fiind un mod agreabil şi instructiv de a petrece timpul.

Informaţii:

Tel: +4 021 313.30.30
Fax: +4 021 312.43.27

Program:

miercuri – duminică
11.00 – 19.00  (mai – septembrie)
10.00 – 18.00  (octombrie – aprilie)

Închis: luni, marţi, 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 1 mai, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie. Casele de bilete şi standul muzeului se închid cu 30 de minute înainte de închiderea muzeului.

Tarife:

Galeria de Artă Europeană – 8 lei

Galeria Naţională (Tezaur inclus) – 10 lei 

Bilet combinat Galeria de Artă Europeană + Galeria Naţională (Tezaur inclus) – 15 lei
      
Bilet combinat Muzeul Naţional de Artă al României + Muzeul Colecţiilor de Artă – 20 lei
      
Gratuit:
• în prima miercuri a fiecărei luni;
• delegaţiile oficiale, precum şi alte delegaţii cu caracter cultural, în limita programului de funcţionare al muzeului;
• angajaţii reţelei muzeale, ai Ministerului Culturii şi ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii;
• posesori de carduri ICOM vizate pe anul în curs;
• copiii preşcolari (până la vârsta de 7 ani);
• copiii în vârstă de până la 18 ani cu nevoi speciale sau cu handicap, sau cărora li se aplică măsuri sociale de protecţie;
• elevii în vârstă de până la 18 ani, pe perioada vacanţelor;
• elevii şi studenţii cetăţeni români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român;
• posesorii de carduri Euro 26 cu vârsta până la 30 de ani, în ziua de 26 a fiecărei luni, atunci când aceasta nu cade într-o zi când muzeul este închis pentru public, sau în ziua lucrătoare imediat următoare a lunii, dacă data de 26 cade într-o zi când muzeul este închis pentru public;
• persoane adulte cu handicap grav sau accentuat şi însoţitorii persoanelor cu handicap grav sau accentuat (adulţi sau copii);
• elevii şi studenţii la arte plastice;

Reduceri:
• elevi şi studenţi, inclusiv din învăţământul particular acreditat: 75% reducere (cu legitimaţii vizate pe anul în curs);
• posesorii de carduri Euro 26 în vârstă de până la 30 de ani: 75% reducere;
• persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor: 75% reducere;
• pensionari: 50% reducere;

Biletul de intrare este valabil întreaga zi. Vizitatorii sunt rugaţi să păstreze biletul pentru control.
Garderoba este obligatorie pentru bagaje de dimensiuni mari, umbrele, etc.
Accesul cu mâncare şi băutură în săli este strict interzis.
Vizitatorii cu handicap locomotor: expunerea accesibilă, în prezenţa unui însoţitor.


7) Muzeul Naţional de Istorie a României

Calea Victoriei nr. 12

www.mnir.ro
 


Instituţia a apărut în 1970, ca cel dintâi muzeu de arheologie şi istorie din ţară; dintâi – nu într-o perspectivă cronologică, ci sub aspectul reprezentativităţii.

În consecinţă, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, în singurul loc public unde securitatea şi vizibilitatea puteau fi asigurate în aceeaşi măsură.

De asemenea, o mulţime de alte piese de mare valoare arheologică şi istorică au poposit în expoziţiile Muzeului Naţional, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multă acurateţe, istoria de atunci.

Muzeul Naţional de Istorie ocupă 8.000 mp şi reuneşte în cca. 60 de săli exponate deosebit de valoroase. Parcurgându-le, putem face cunoştinţă cu mărturii despre prezenţa omului pe teritoriul României încă din paleolitic (600.000 ani – 6.000 ani î.Ch.), cultura materială şi spirituală a geto-dacilor, războaiele daco-romane şi transformarea Daciei în provincie a Imperiului roman, apariţia şi definitivarea structurilor de putere ale statului în societatea medievală, domniile fanariote, revoluţia burghezo-democratică de la 1848, câştigarea independenţei, declanşarea celor două războaie mondiale şi intrarea României sub influenţă rusească.

PROGRAM

    Luni – Marţi: închis
    Miercuri – Duminică: 10.00 – 18.00
    Casa de bilete se închide cu 45 de minute înainte de încheierea programului de vizitare.

BILETE

    Intrare adulţi – 25 Lei
    Intrare pensionari – 15 Lei
    Intrare elevi, studenţi – 7 Lei

GHIDAJ

Programările se realizează cu cel puţin 48 h înainte de vizită.
 

8) Muzeul Militar Naţional

Strada Mircea Vulcănescu 125-127

www.mapn.ro/muzeumilitar (nefuncţional, momentan)

FOTO: ro.wikipedia.org

Muzeul Militar Naţional din Bucureşti a fost înfiinţat în 18 decembrie 1923 prin Înaltul Decret nr. 6064, semnat de regele Ferdinand I al României.

În sălile sale, muzeul găzduieşte o Expoziţie de Istorie Străveche, Colecţia de arme albe şi de arme de foc, Colecţia de Machete (fortificaţii şi tehnică militară), o bibliotecă cu carte şi reviste pe teme militare.

În curtea muzeului sunt expuse piese de artilerie şi diverse tipuri de tehnică militară de infanterie şi de aviaţie.

La intrarea în curte se află Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, operă a sculptorului Spiridon Georgescu.

Contact:

Telefon: 0213195904
Fax: 0213195903
e-mail: [email protected]

Program vizite:

luni şi marti – închis
miercuri – duminică 9.00-17.00

Bilete:

– 10 lei adulţi
– 2,5 lei copiii cu vârsta peste 5 ani, elevi, studenţi şi pensionari
– gratuit pentru copiii sub vârsta de 5 ani, copiii instituţionalizaţi, elevii de şcoală militară, invalizii şi veteranii de război

9) Muzeul Municipiului Bucureşti

Bd. Ion C. Brătianu nr. 2

www.muzeulbucurestiului.ro

FOTO: ro.wikipedia.org

Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti, cu sediul central în Palatul Sutu se afla situat în preajma „kilometrului zero” al României pe Bd Brătianu nr.2, în somptuoasa reşedinţă a marelui postelnic C. Grigore Sutu, ridicată la 1833, de arhitecţii Johan Veit şi Konrad Schwink.   Istoricul Palatului Sutu  Muzeul Municipiului, înfiinţat în 1921, are un patrimoniu de peste 400.000 de obiecte a căror tipologie diversificată surprinde profilul aşezării de-a lungul secolelor, din erele preistorice până în prezent, atestând fapte, evenimente, portrete de personalităţi care dau conţinut memoriei oraşului.

Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti, cu sediul central în Palatul Sutu se afla situat în preajma „kilometrului zero” al României pe Bd Brătianu nr.2, în somptuoasa reşedinţă a marelui postelnic C. Grigore Sutu, ridicată la 1833, de arhitecţii Johan Veit şi Konrad Schwink.   Istoricul Palatului Sutu  Muzeul Municipiului, înfiinţat în 1921, are un patrimoniu de peste 400.000 de obiecte a căror tipologie diversificată surprinde profilul aşezării de-a lungul secolelor, din erele preistorice până în prezent, atestând fapte, evenimente, portrete de personalităţi care dau conţinut memoriei oraşului.

PROGRAM

    Program de vizitare: Marţi – Duminică, 10.00 – 18.00

BILETE
 

-10 lei – tur complet – adulţi
-5 lei – tur complet cu reducere – pentru elevi, pensionari, studenţi, militari, grupuri organizate
-6 lei – expoziţia Timpul oraşului – adulţi
-3 lei – expoziţia Timpul oraşului cu reducere – pentru elevi, pensionari, studenţi, militari, grupuri organizate
-5 lei – expoziţiile temporare – adulţi
-2 lei – expoziţiile temporare, cu reducere – pentru elevi, pensionari, studenţi, militari, grupuri organizate
-15 lei – filmare, fotografiere de către turişti în interiorul muzeului
Intrare gratuită pentru preşcolari şi persoane cu dizabilităţi.


10) Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR)

Bd. Dacia, 12, Sector 2

www.mlr.ro

FOTO: mediafaxfoto.ro

Muzeul Naţional al Literaturii Române adăposteşte un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărţi, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video. Acestea redau într-o imagine concentrat metaforică profunzimea, complexitatea şi frumuseţea inefabilă a literaturii române.

Taxe pentru vizitare şi pentru alte servicii:

Bilete de intrare în expoziţia permanentă – sediu:
– 6 lei/vizitator pentru adulţi
– 2 lei/vizitator pentru elevi, studenţi, pensionari, militari, grupuri organizate
– 6 lei/grup – taxa de ghidaj.
– 10 lei/vizitator – taxa audioghid

Bilete de intrare la casele memoriale:
– 4 lei/vizitator pentru adulţi
– 2 lei/vizitator pentru elevi, studenţi, pensionari, militari, grupuri organizate
– 6 lei/grup – taxa de ghidaj.

Bilete de intrare la Atelierele pedagogice ale M.N.L.R.
– 5 lei/participant pentru elevi, studenţi, adulţi
– 2 lei/participant pentru preşcolari, persoane cu deficienţe

Gratuitate pentru intrarea în expoziţia permanentă şi la Casele memoriale:
– preşcolari
– persoane cu deficienţe
– organizatorul grupului (profesor)
– muzeografi
– ziarişti, redactori la Radio şi TV
– voluntari

Taxe fotografiere în expoziţiile muzeului:
a) Profesionişti:
– mass-media, edituri – 35 lei/ fotografie
Suma se referă la solicitările venite din partea reprezentanţilor presei comerciale, precum şi ai editurilor care scot tiraje mari de manuale şcolare.
În cazul în care presa generalistă sau editurile intră în parteneriat cu MNLR, am propus diminuarea procentuală de la caz la caz a costurilor, condiţionat de publicitatea făcută instituţiei noastre de presa sau de editurile partenere. Acestea vor consemna lângă imagine apartenenţa la fondul MNLR sau faptul că provin din instituţia noastră. Vor preciza, în varianta din urmă, şi programul de vizitare al instituţiei.

– instituţii culturale de specialitate – 25 lei/ fotografie
Preţul va fi aplicat presei culturale şi unor instituţii (inclusiv şcoli), diminuarea cuantumului de la 25 lei la 35 lei fiind justificată de faptul că aceste fotografii sunt folosite de un număr restrâns de public.

– cercetători (doctorate); studenţi (licenţă) – 10 lei/ fotografie
Preţul se aplică studenţilor şi doctoranzilor care îşi pregătesc lucrările (licenţă, doctorat) şi care folosesc numai o singură dată imaginea respectivă. Precizăm, de asemenea, că am considerat util să avantajăm persoane care se instruiesc, îmbunătăţindu-şi calitatea profesională.

b) Turişti: – 30 lei/vizită.
Taxa se percepe turiştilor care doresc să se fotografieze în faţa unor vitrine, documente sau în incinte din expoziţie.

Taxe filmare în expoziţiile muzeului:
a) Profesionişti:
– mass-media – negociere prin contract
– instituţii culturale de specialitate – 50 lei/oră
– cercetători doctorate/licenţă, studenţi (filme licenţă) – 20 lei/oră
Preţurile funcţionează după principiile de la categoria „Taxe fotografiere – Profesionişti” şi sunt dublate deoarece, prin intermediul imaginii filmate, se poate capta mult mai multă informaţie decât prin fotografiere. Şi în acest caz, cercetătorilor (doctorate, licenţă) care vor să se perfecţioneze profesional li se vor percepe taxe diminuate.
Se exceptează de la plata taxelor de filmare echipele de televiziune care promovează expoziţiile muzeului şi evenimentele culturale organizate de muzeu.