Denunţă-i pe corupţi şi te poţi îmbogăţi

De: Cristiana Trifu / 25.04.2018, 15:12
Denunţă-i pe corupţi şi te poţi îmbogăţi
Denunţă-i pe corupţi şi te poţi îmbogăţi. Cu legea informatorului.


Informatorul, John Grisham, în librării din 25 aprilie

Nu este doar un autor foarte apreciat, ci şi un bun critic al societăţii americane. În cele peste 30 de cărţi ale sale, John Grisham se bazează pe talentul său de povestitor exceptional pentru a relata tot atâtea cazuri marcate de corupţie, nedreptate. Şi Informatorul, apărut la Editura RAO, este tot o critică gravă adusă justiţiei. Povestea începe cu doi investigatori şi un fost avocat care le vinde acestora un pont despre „cel mai corupt judecător din istoria justiţiei americane”, după cum susţine el.

Este vorba despre o judecătoare sigură că se află mai presus de lege. Pentru că ea este legea. Cazul implică o o afacere cu un cazinou, o rezervaţie amerindiană, un sindicat al crimei organizate şi un judecător corupt care se îmbogăţeşte peste noapte. Preocupat de lupta împotriva terorismului, FBI-ul nu se arată interesat de cazul acesta, prin urmare cei doi investigatori încep o anchetă pe cont propriu, în ciuda faptului că aceasta se dovedeşte a fi una periculoasă : „Nu suntem poliţişti cu o armă în dotare. Singurele noastre arme sunt citaţiile”, spune Holz, personajul principal al cărţii. Temerile ei sunt justificate: odată pornită investigaţia, o persoană este ucisă, una dispare şi o alta este rănită grav. Cu toate că vorbim despre ficţiune, cartea lui Grisham se situează la graniţa cu documentarul, aducând numeroase detalii din interiorul sistemului juridic American.

Din 25 aprilie, ultima carte semnată de povestitorul numărul 1 al Americii poate fi găsită în librăriile din Bucureşti şi din ţară.

 

 

Tags: