Despre dragoste şi frumuseţe la ediţia a opta: NexT Is Love şi NexT Look

De: Mioara Tronaru / 15.02.2014, 08:00
Despre dragoste şi frumuseţe la ediţia a opta: NexT Is Love şi NexT Look
Idile, trădări în amor, răzbunări sângeroase, personaje bizare şi fantezii îndrăzneţe – spectatorii le vor regăsi în două dintre programele speciale ale celei de-a 8-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love şi Next Look.

Cele zece scurtmetraje din noua secţiune NexT Is Love au poveşti şi viziuni surprinzătoare despre dragoste. “Am încercat să fim surprinzători, cred că singura regulă a jocului a fost să evităm filmele care ne dau senzaţia de déjà-vu. Avem totul, de la poveşti liric-înfiorătoare sau tumultoase despre prima iubire, până la un gag foarte comic despre un cuplu în vârstă pentru care sexul nu mai e ce-a fost. Şi sunt vreo trei scurtmetraje în program în care contează mult metoda de a povesti, vorbesc mai mult despre cum e ilustrată iubirea în filme decât despre nişte relaţii propriu-zise”, explică selecţionerii Irina Trocan şi Andrei Rus.

Printre titlurile de neratat: Hainele lupului – un film plin de fantezie, care împrumută din “Scufiţa roşie”, despre o femeie de 30 de ani care speră să-şi găsească iubirea şi primeşte sfaturi şi de la bunica ei, o femeie dezinhibată, care pare mai îndrăzneaţă decât ea. Rătăcire e un scurtmetraj foarte senzual, care se petrece pe malul mării, cu un cuplu de tineri care sunt pe punctul să se logodească; idila lor aparent tihnită ia o întorsătură neaşteptată. Să tranşăm o anecdotă e o glumiţă cinematografică: o serie de imagini filmate cu tot felul de brand-uri, obiecte şi vietăţi unite de o naraţiune din off pentru a spune o poveste despre iubire, trădare şi răzbunare sângeroasă.

Secţiunea NexT Look promite 15 scurtmetraje inventive, senzuale sau tenebroase împărţite în două programe: Body Image şi Sparkle. “Andrei Rus şi cu mine ne-am dat seama, în timp ce pregăteam programul, că e mai bine să-l împărţim în două, ca să clarificăm un pic conceptul. Primul calup din NexT Look, pe care l-am numit informal Body Image, e despre felul în care se văd personajele şi felul în care look-ul le influenţează viaţa”, spune criticul Irina Trocan.

Cel mai serios film din categoria asta ar fi Trupul regelui, de João Pedro Rodrigues, care încearcă să pună mai mulţi actori în pielea unui personaj istoric, ca să vadă cum ar schimba fiecare dintre ei legenda. Iar unul dintre cele mai amuzante – Lăptarul prost-crescut, cu un motociclist care transpiră lapte şi are vedenii cu copii îmbrăcaţi în tricouri cu literele alfabetului.

“Al doilea program, NexT Look – Sparkle, are filme care sunt izbitoare din punct de vedere vizual, fie că sunt animaţii (tenebroase, excentrice, zeflemitoare – avem cel mai ireverenţios film făcut vreodată, cu titlul Eterna reîntoarcere), fie că sunt compuse într-un fel foarte personal (mă gândesc aici la înduioşătorul Goran)”, adaugă Irina Trocan.

 

Lista filme:

NexT Is Love

Little Man / Petit Bonhomme / Micul cuceritor, regia Victor Rodenbach (Franţa, 14’)

To Cut a Long Story Short / Să tranşăm o anecdotă, regia Marco Espírito Santo (Portugalia, 3’)

Through You / Prin tine, regia Lucette Braun (Olanda, 8’)

Wolf’s Clothing / Poki wilk syty / Hainele lupului, regia Olga Kalagate (Polonia, 19’)

30 minutes a day / 30 minutes par jour / 30 de minute pe zi, regia Samuel Lampaert (Belgia, 5’)

A Gentile / Nochri / Rătăcire, regia Boaz Pesenzon (Israel, 18’)

Blur Blue, regia Sonja Polligkeit (Germania, 14’)

Age 17 / 17 anni / 17 ani, regia Filippo Demarchi (Elveţia, 22’)

Train Two Blue / Train Deux Bleu / Tren de-ntors lăcrimos, regia Sylvie Denet (Franţa, 3’)

Volume / Sonor, regia Mahalia Belo (Marea Britanie, 27’)

 

NexT Look

 

BODY IMAGE

Balance / Balança / Balanţa, regia Rui Falcão (Portugalia, 10’)

Prettyboy / Ljepotan / Frumuşelul, regia Sasa Ban (Croaţia, 15’)

The Little Cyrano / Le petit Cyrano / Micul Cyrano, regia Thibault Mombellet (Franţa, 24’)

The King’s Body / O Corpo de Afonso / Trupul regelui, regia João Pedro Rodrigues (Portugalia, 32’)

Gingers / Roşcovani, regia Antonio Da Silva (Portugalia, 15’)

The Ill-Mannered Milkman / Lăptarul prost-crescut, regia Willehad Eilers (Olanda, 15’)

 

SPARKLE

You Can’t Do Everything at Once, but You Can Leave Everything at Once / Man kann nicht alles auf einmal tun, aber man kann alles auf einmal lassen / Nu poţi face totul deodată, dar poţi lăsa totul deodată, regia Marie-Elsa Sgualdo (Elveţia, 16’)

Sunny Afternoon / După-amiază însorită, regia Thomas Renoldner (Austria, 6’)

In Front of the Mirror / Vor dem Spiegel / În faţa oglinzii, regia Lydia Günther (Germania, 2’)

Lonely Bones, regia Rosto (Franţa-Olanda, 10’)

Goran, regia Roberto Santaguida (Serbia, 10’)

Bunny, Getting to Know Dad / Bunny face cunoştinţă cu tata, regia Tatiana Skorlupkina (Rusia, 18’)

Suddenly, Last Summer, regia Juha Mäki-Jussila (4’)

Trento Symphonia, regia Flatform (Italia, 20’)

Apicula Enigma, regia Marine Hugonnier (Austria, 26’)

 

Festivalul Internaţional de Film NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro şi Ceainăria Cărtureşti, între 3 – 7 aprilie 2014. Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Uniunii Cineaştilor din România şi al Institutului Cultural Român.