Discovery Channel difuzează producţia „O zi la Auschwitz”, după 70 de ani de la Holocaust

Apropo.ro / 20.01.2015, 17:55
Discovery Channel difuzează producţia
Discovery Channel comemorează 70 de ani de la Holocaust, difuzând producţia "O zi la Auschwitz", un program special de o oră despre experienţa lui Kitty Hart-Morton, una dintre supravieţuitoarele lagărului de la Auschwitz. Programul va fi difuzat duminică, 25 ianuarie, de la ora 20.00.

La 70 de ani dupa eliberarea sa, Kitty Hart-Moxon, o englezoaică de origine poloneză, acum în vârstă de 89 de ani, se întoarce pentru o ultimă dată la Auschwitz-Birkenau. Ea este însoţită de două eleve, Natalia si Lydia, 16 ani, varsta pe care o avea şi Kitty Hart-Moxon când a fost trimisă în lagăr.

Kitty Hart-Moxon a fost trimisa împreuna cu mama ei la Auschwitz-Birkenau, ca prizonier politic. Dupa ce au supravieţuit timp de doi ani în acest lagăr al morţii, Kitty şi mama ei au fost transferate într-un lagăr de muncă din apropiere de Wroclaw, Polonia, apoi trimise într-un marş al morţii în Munţii Sudeti, fără alimente sau adăpost.

Kitty Hart-MOXON (Mediafax FOTO)

Rămase în final în grupul de numai 200 de prizonieri supravieţuitori ai acestui traseu, pe care iniţial porniseră 10.000 de oameni, Kitty şi mama ei au fost încuiate într-un camion pentru vite şi trimise la Bergen-Belsen.

După război, Hart-Moxon şi mama sa au imigrat în Anglia, unde în 2003 Hart-Moxon a fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic, acordat de Regina Elisabeta a II-a pentru o viaţă dedicata ideii de a educa publicul cu privire la Holocaust.

Mai multe detalii, pe Mediafax.ro