Discovery Science difuzează programul special “Rosetta: pe urmele unei comete”

De: Cătălina Matei / 18.11.2014, 10:16
Discovery Science difuzează programul special “Rosetta: pe urmele unei comete”
Discovery Science va transmite azi, 18 noiembrie, de la ora 22.00, documentarul “Rosetta: Pe urmele unei comete”, prezentând punctul culminant al unei misiuni ştiinţifice de mai multe decenii. După ce săptămâna trecută robotul european Philae a aterizat pe cometa Churyumov-Gherasimenko, desprinzându-se de sonda Rosetta, Discovery Science prezintă eforturile premergătoare acestei misiuni, o călătorie a două entităţi interconectate care s-au avântat până în străfundurile spaţiului cosmic.

Am mai urmărit navete spaţiale zburând pe lângă comete şi prelevând particule ale acestora. Am fost martorii incredibilei călătorii a Cometei ISON spre Soare şi chiar am trimis o navetă spaţială în valoare de câteva milioane de dolari să intre în coliziune cu o cometă, însă oamenii de ştiinţă nu au mai încercat niciodată până acum să asolizeze pe o cometă.

Foto: Discovery Science

Rosetta a intrat pe orbita Cometei 67P/Churyumov–Gerasimenko pe care şi-a lansat apoi ”însoţitoarea”: Philae, o sondă de mărimea unei maşini de spălat.

Acest laborator ştiinţific futuristic s-a ancorat solid de suprafaţa cometei şi a pornit într-o misiune incredibilă, pentru a preleva şi analiza date ce vor alcătui un ”cufăr cu comori”, considerat până acum imposibil de obţinut.

Foto: Discovery Science

În acest material special de o oră, Discovery Science va ilustra cronica acestei misiuni, relatată de vocile celor care au iniţiat această idee revoluţionară şi au făcut eforturi pentru îndeplinirea ei.

De asemenea, vom asculta mărturii ale tinerilor piloţi care au condus deplasarea navetei Rosetta în apropierea cometei şi au lansat pasagera acestei curse de durată.

Manevre active, mize uriaşe şi momente dramatice vor transforma acest program Discovery într-o experienţă ce nu trebuie ratată!