Documentare premiate la Astra Film Sibiu ajung la Bucureşti şi Cluj

Apropo.ro / 04.03.2015, 20:00
Documentare premiate la Astra Film Sibiu ajung la Bucureşti şi Cluj
Astra Film Festival porneşte la drum cu tolba plină de documentare bune. Premiate în 2014 la cea mai recentă ediţie a Festivalului de cinema documentar de la Sibiu, peliculele sunt proiectate în premieră la Bucureşti, între 6 şi 8 martie 2015 la Cinema Union şi la Cluj, între 6 şi 12 martie 2015 la Cinema Victoria.

Astra Film on Tour la Bucureşti

În capitală, maratonul de filme ia start vineri, 6 martie, de la ora 17.00, cu o producţie controversată: Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (regia Mina Mileva şi Vesela Kazakova). Filmul expune anii de cenzură din lumea cinematografiei bulgare din perioada comunismului, cenzură care s-a perpetuat până în prezent. Centrul Naţional de Film Bulgar a trimis scrisori oficiale de ameninţare către toate festivalurile europene care au inclus filmul în program cerând imperios retragerea lui.

Prezentă la Sibiu, regizoarea Mina Mileva a mulţumit pentru şansa care i s-a oferit la AFF, declarând că filmul a fost exclus din mai multe festivaluri în urma acestor scrisori. De la ora 19, Marmato (regia Mark Grieco) aduce în faţa publicului lupta unei companii canadiene care urmăreşte exploatarea uneia dintre cele mai mari rezerve de aur de pe planetă cu localnicii, în Columbia.

Sâmbătă, 7 martie cu începere de la ora 18 sunt programate filmele Art War (regia Marco Wilms) şi Maidan (regia Sergei Loznitsa), distins cu Marele Premiu la AFF 2014. Art War reia ideile revoluţionare ale Primăverii Arabe transpuse prin arta graffiti, iar Maidan surprinde cu camera fixă piaţa centrală din Kiev aflată în plină forfotă revoluţionară.

A treia zi începe cu proiecţia documentarului Resolutions 2014 (regia Mihai Cristian Trancă) – Premiul pentru Imagine în secţiunea România, de la ora 19. Filmul surprinde frământările unui tânăr antreprenor care încearcă să-şi menţină afacerea într-un moment de criză. The Undertaker (regia Dragan Nikolic) încheie programul de la Bucureşti cu portretul unui sârb care se ocupă de repatrierea cadavrelor între Europa de Est şi de Vest.

7 zile de film la Cluj

La Cluj-Napoca, proiecţiile au loc în fiecare zi din 6 şi până în 12 martie de la ora 17:30 la Cinema Victoria, iar programul debutează cu o premieră: Waiting for August (regia Teodora Mihai) – Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la AFF 2014. Filmul spune povestea a 7 copii care trăiesc singuri într-o locuinţă socială din Bacău. Mama, plecată la muncă în Italia, este prezentă în viaţa lor doar digital, la telefon sau pe Skype.

În zilele următoare, publicul clujean va viziona o selecţie specială de documentare: Art War (sâmbătă, 7 martie), Marmato (duminică, 8 martie), Maidan (luni, 9 martie), Sunday Lunch şi The Undertaker (marţi, 10 martie), Mohamed Tomescu şi Resolutions 2014 (miercuri, 11 martie) şi Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (joi, 12 martie).