„Don’t Look Up”, cu DiCaprio și Jennifer Lawrence – o satiră onestă despre pericolele negării științei

De: Ana Obretin / 08.12.2021, 11:07

„Don’t Look Up/ Nu priviți în sus”, un film care spune povestea a doi astronomi ce încearcă să avertizeze omenirea despre faptul că o cometă va lovi Pământul, va fi lansat vineri într-o serie de cinematografe din SUA, iar, pe 24 decembrie, pe platforma de streaming Netflix.

Filmul a avut premiera mondială duminică, la the Jazz din Lincoln Center în New York, iar la eveniment a participat mare pare din distribuția de cinci stele – Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jonah Hill, Tyler Perry, Scott Mescudi, Ron Perlman, Tomer Sisley, Himesh Patel, Paul Guilfoyle -, precum și scenaristul, regizorul și producătorul Adam McKay, premiat cu Oscar pentru scenariul lungmetrajului „The Big Short”.

Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), o proaspătă absolventă a facultății de Astronomie, și profesorul ei, dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio), fac o descoperire uluitoare: o cometă care orbitează în sistemul solar. Prima problema este că traiectoria ei indică o coliziune directă cu Pământul. A doua este că nimănui nu pare să-i pese.

CITEȘTE ȘI: Jeff Bezos îl avertizează pe Leonardo DiCaprio, într-o imagine devenită virală

Leonardo DiCaprio dezvăluie care este „cea mai memorabilă” scenă din cariera sa

Actrița Jennifer Lawrence este însărcinată cu primul ei copil

Aparent, vestea unei comete de dimensiunea Everestului care ar putea distruge Pământul este una greu de digerat. Cu ajutorul doctorului Oglethorpe (Rob Morgan), Kate și Randall pornesc într-un turneu mediatic, care îi poartă din cabinetul indiferentei președinte Orlean (Meryl Streep) și al fiului ei lingușitor și angajat în funcția de șef de personal, Jason (Jonah Hill), până în studiourile The Daily Rip, un matinal plin de viață, găzduit de Brie (Cate Blanchett) și Jack (Tyler Perry).

La doar șase luni distanță de impactul cu cometa, gestionarea unui flux de știri de 24 de ore și atragerea atenției publicului obsedat de rețelele de socializare înainte de a fi prea târziu se dovedește a fi o sarcină surprinzător de comică. De ce este nevoie să faci pur și simplu omenirea să privească în sus?! – acesta este sinopsisul filmului, furnizat de Netflix, o comedie cu un subiect amar.

CITEȘTE ȘI: Meryl Streep: 5 roluri memorabile pentru care nu a luat Oscar, deși ar fi meritat

„Don’t Look Up” – o alegorie despre schimbările climatice și ignorarea avertismentelor oamenilor de știință

Aflat pe covorul roșu la premieră, Leonardo DiCaprio, care în viața reală este de mulți ani implicat în diverse inițiative de protecție a mediului, a spus că mesajul filmului este „Să crezi în comunitatea științifică”. Iar despre motivația de a juca în acest film, acesta a spus: „Am vrut să îmi scot pălăria în fața oamenilor (de știință, n.r.) care își dedică viața acestei probleme, care știu despre ce vorbesc și să încercăm să le dăm voce”.

„Am interpretat un personaj care este bazat pe mulţi oameni din comunitatea științifică pe care i-am cunoscut, mai ales specialiști în climă care încearcă să comunice natura urgentă a acestei probleme şi simt că sunt subiectul de pe ultima pagină din ziar”, a explicat ulterior starul, într-o conferință de presă online la care a avut acces și Apropo.

Actorul a spus că, inițial, Adam McKay a creat un scenariu legat de criza climatică, dar ulterior l-a modificat pentru a include cometa care va lovi Terra în câteva luni și modul în care știința devine politizată.

„Îmi place cum a creat aceste două personaje diferite – unul vocal, al lui Jen, de tipul Gretei Thunberg, şi al meu, care încearcă să joace în sistem”, a mai spus Leonardo DiCaprio, adăugând: „Mi-a plăcut şi că a fost onest legat de cât de distraşi suntem în prezent de la adevăr”.

Jennifer Lawrence a completat spunând că este „atât de trist și de frustrant să vezi oameni care și-au dedicat viețile pentru a afla adevărul că sunt blocați doar pentru că oamenilor nu le place adevărul pe care îl rostesc”.

Meryl Streep a oferit câteva detalii despre dificilul proces de producție al acestei satire: „Adam a scris filmul înainte de lockdown și apoi lucrurile s-au oprit pentru cinci luni și am reluat și purtam măști și protecții și veneam pe platouri și a fost dificil să reintri în rol, să faci totul să fie viu. Dar ne-a prins și ne-am dat seama că de fapt despre asta este filmul, toată negarea științei și toate lucrurile care ne duc într-un zid”.

Adam McKay a vorbit în conferința online despre alegerea surprinzătoare de a prezenta un subiect arzător din prezent, criza climatică, într-o comedie. „Cred că este important. Poţi să simţi natura urgentă, tristeţea, pierderea, în timp ce îți păstrezi simţul umorului. Aceasta a fost intenţia mea cu filmul, după ultimii cinci – zece ani nebuni pe care toți i-am trăit. Nu ar fi frumos să râdem despre o parte din asta? Să simţim altceva? Cam aceasta a fost abordarea”.

„Cred că am privit toți acest lucru ca pe un cadou incredibil de unic”, a spus Leonardo DiCaprio despre filmul „Don’t Look Up”. „Toți ne-am dorit să transmitem mesajul despre criza climatică și Adam a spart codul prin crearea acestei povești”.

Vezi trailerul oficial aici:

CITEȘTE ȘI: “Killers of the Flower Moon”: prima imagine oficială cu Leonardo DiCaprio în filmul lui Scorsese

Leonardo DiCaprio, într-un remake al filmului danez „Another Round”, proaspăt premiat cu Oscar

Foto: Netflix