„Dumbo” , un film fantastic pentru toate vârstele despre familie şi dragoste

Apropo.ro / 25.03.2019, 12:47
„Dumbo” , un film fantastic pentru toate vârstele despre familie şi dragoste
Cea mai recentă producţie a studiourile Disney, „Dumbo”, este un spectaculos film de aventuri regizat de Tim Burton, care duce povestea clasică a elefănţelului cu urechi mari pe noi culmi nebănuite.

„Ideea de a fugi cu circul mă urmăreşte de mulţi ani. Nu mi-a plăcut niciodată ideea de circ cu animale captive, clovni, acte nesăbuite de cutezanţă. Dar am înţeles mereu conceptul din spatele circului, nebuneasca idee de a te alătura unei familii de ciudaţi, de marginali, de oameni care nu îşi găsesc locul în societatea aşa-zis normală. Practic despre asta este filmul”, spune regizorul Tim Burton.

Povestea s-a născut acum mai bine de şapte decenii şi i-a atras imediat atenţia lui Walt Disney care a transformat-o într-un film. Versiunea originală animată a lui „Dumbo” a fost lansată pe 23 octombrie 1941, fiind unul dintre primele filme realizate după ce Disney şi-a deschis studiourile din Burbank. Filmul a fost un succes, câştigând numeroase premii Oscar.
„Imaginea lui Dumbo este deja un simbol în întreaga lume. Oamenii ştiu instant că Dumbo este elefănţelul cu urechi mari. Poate că nu îşi aduc aminte fiecare moment din poveste, însă şi le amintesc cu siguranţă pe cele tandre. Acesta e genul de poveste care devine parte a sufletului în copilărie”, spune producătorul Derek Frey.
Frey, care este directorul companiei de producţie a lui Tim Burton, a avut prima dată ideea de a transforma „Dumbo” într-un film fantastic de acţiune acum cinci ani, când a primit un scenariu semnat de Ehren Kruger.

„Când l-am citit, ceva s-a mişcat în mine. Am simţit că e ceva proaspăt şi nou, dar care îi aduce un tribut originalului”, spune Kruger. „Ne este uşor să ne identificăm cu Dumbo pentru că toţi suntem defecţi într-un anume sens, însă Dumbo ne arată că aceste defecte sunt ceea ce ne face speciali.”
În vreme ce Kruger era hotărât să menţină spiritul filmului original, el ştia că pentru a face un feature de acţiune e nevoie să extindă povestea. „M-am întrebat cum ar fi dacă Dumbo chiar ar fi un pui de elefant zburător, într-un circ real, ce impact ar avea asupra existenţei celorlalţi oameni din acea lume. Aşa că  mi-am propus să explorez felul în care ar relaţiona oamenii din lumea circului cu călătoria lui Dumbo”.

„Ne-am propus să explorăm partea umană a acestei poveşti şi să o punem în context istoric. În filmul de animaţie, Dumbo zboară la final. Noi am vrut să vedem cum ar reacţiona lumea dacă ar afla de la început că acest pui de elefant poate să zboare”, adaugă producătorul Justin Springer.
În noul film, Max Medici, proprietarul unui circ, îl roagă pe un fost star al  lumii circului, Holt Farrier, şi pe copiii lui, Milly şi Joe, să aibă grijă de un pui de elefant cu urechi supradimensionate, de care toată lumea râde. Dar când ei descoperă ce talent ascuns are puiul de elefant, botezat Dumbo, toată viaţa li se schimbă. Elefantul poate să zboare, iar asta transformă circul într-o afacere de succes, cu ajutorul unui investitor – V.A. Vandevere.  Însă, nu peste mult timp ies la lumină secrete întunecoase.
Din distribuţie fac parte Colin Farrell (Holt Farrier), Michael Keaton (V.A. Vandevere), Danny DeVito (Max Medici)  şi Eva Green (Colette Marchant).  „Dumbo”  este regizat de Tim Burton, iar scenariul este semnat de Ehren Kruger.

O poveste specială

Povestea lui Dumbo are o lungă istorie în spate, datând din 1939, ca poveste Roll-A-Book –  o cutie cu mici clapete pe care cititorul le rotea ca să citească povestea. Autorii Helen Aberson şi Harold Pearl au scris povestea „Dumbo, elefantul zburător”, iar când Walt Disney a cumpărat drepturile de autor, a publicat 1.430 de copii ale cărţii.
La început, povestea a fost transformată într-un film scurt. Însă producătorii, conduşi de Walt Disney, au tot dezvoltat proiectul, până când acesta a ajuns un film de 64 de minute, despre un fermecător pui de elefant numit Dumbo.

Povestea din filmul de animaţie e spusă prin ochii lui Dumbo, iar oamenii sunt doar personaje contextuale. Noul film al lui Tim Burton, însă, este o aventură fantastică ce extinde nu numai acţiunea, ci şi transformă oamenii în personaje centrale, un pretext pentru a spune altfel povestea puiului de elefant în lume.
„E o poveste foarte simpatică. Ideea unui elefant zburător e atât de populară şi de iubită de oameni, mai ales pentru că e ceva primar şi simplu”, spune regizorul.
Filmul este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera în cinematografe pe 29 martie, fiind disponibil în format 3D şi IMAX 3D, subtitrat şi dublat.

SINOPSIS:

Un remake al filmului animat cu acelaşi nume din 1941 şi bazat pe celebra carte a scriitorilor Helen Aberson şi Harold Pearl, filmul urmăreşte aventurile extraordinare ale lui Dumbo, un elefant cu totul neobişnuit.
Holt Farrier, un veteran de război şi fost star al circului, îşi găseşte viaţa întoarsă cu susul în jos atunci când se întoarce din război. Proprietarul circului, Max Medici, îi invită pe Holt şi pe copiii săi, Milly şi Joe, să aibă grijă de un elefant nou-născut ale cărui urechi supradimensionate îl fac obiectul ridiculizării într-un circ deja zbuciumat. Dar când ei descoperă că Dumbo poate zbura, circul are parte de o revenire incredibilă, atrăgând persuasivul antreprenor V.A. Vandevere, care recrutează elefantul special pentru cel mai nou spectacol de divertisment, „Dreamland”. Dumbo atinge noi culmi alături de fermecătoarea şi spectaculoasa artistă, Colette Marchant, până când Holt află că sub poleiala sa strălucitoare, „Dreamland” este plin de secrete întunecate.