Film Poster Is Not Dead

De: Mioara Tronaru / 18.11.2013, 07:00
Film Poster Is Not Dead
Ce se întâmplă atunci când artiştilor şi designerilor de astăzi li se dă libertate creativă totală, pentru a face un afiş de film? Centrul Ceh, împreună cu UNARTE Bucureşti, au adresat şcolilor de artă din Cehia şi România această provocare şi rezultatul – o selecţie de 36 de afişe - poate fi văzut între 19 noiembrie şi 6 decembrie, la UNAgaleria, Bucureşti.

“Veţi fi surprinşi de creativitatea afişelor studenţilor, care nu se mai găseşte astăzi pe afişele de film făcute pe calculator şi pline de logo-urile partenerilor”, spune René Kubášek, directorul Centrului Ceh.

Film Poster Is Not Dead este o continuare a expoziţiei de succes de anul trecut “101 Czechoslovak Film Poster“, care ilustra un moment unic în istoria designului. Perioada dintre anii ’60 şi ’80 a fost una în care arta afişului cehoslovac, nefiind constrânsă de aşteptări comerciale cerute în mod normal în publicitate, deşi în cadrul unui regim politic restrictiv, a atins apogeul artistic. Chiar şi în România acelor ani, arta afişului de film s-a bucurat de mai multă libertate.

Această artă a dispărut după 1989 – afişele de film de autor au dispărut odată cu globalizarea caselor de producţie şi a industriei de film, care prezintă afişul filmului ca parte a unui “pachet”, respectând un tipar standard, fără a lăsa spaţiu pentru multă creativitate.

“Afişele studenţeşti din cadrul expoziţiei Film Poster Is Not Dead, reinventează designul de afiş de autor, în multiple forme şi tehnici: minimalism, ilustraţie, schiţă şi colaj”, spune Pavel Rajčan, fondatorul colecţiei Terry Posters şi unul din curatorii expoziţiei. Studenţii au primit un task simplu – să ilustreze un film clasic, un film din noul val cehoslovac sau un film românesc contemporan – iar un juriu ceho-român a selectat 36 de postere din sute primite. Expoziţia va fi prezentată anul viitor şi în Republica Cehă.