Filmele celorlalți

Apropo.ro / 28.03.2005, 11:06
Filmele celorlalți
Suntem oameni, suntem meschini, suntem egoiști, suntem rai, suntem invidioși, suntem cam proști. Sunt lucruri pe care le gândim și nu le spunem și sunt lucruri pe care le spunem fara sa gândim. Suntem sufocați, suntem angoasați, suntem


Suntem oameni, suntem meschini, suntem egoiști, suntem rai, suntem invidioși, suntem cam proști. Sunt lucruri pe care le gândim și nu le spunem și sunt lucruri pe care le spunem fara sa gândim. Suntem sufocați, suntem angoasați, suntem agresați, suntem nesiguri, suntem cam singuri. Sunt lucruri pe care am vrea sa le spunem dar suntem incapabili și sunt lucruri pe care le spunem imediat și le regretam prea târziu. Suntem o societate și avem filmele pe care le meritam…

„Comme une image”, tradus la noi „Privește-ma”, dupa titlul american „Look at Me” (mai puțin candid decât ar parea la prima vedere), este a doua aventurare în regie a actriței franceze Agnes Jaoui, dupa la fel de inteligentul dar mai puțin severul „Le gout des autres”/”O chestiune de gust”. Cu flerul unui Woody Allen, nonșalanța unui Alain Resnais și eleganța unui Eric Rohmer, tânara regizoare creioneaza tarele intelectualului francez cu un umor feroce și fara rautați gratuite, gasind timp, între seri pariziene și week-end-uri la țara, și pentru portretul unor straini cu aer de familie.

Scenariul, semnat ca de obicei de Agnes Jaoui împreuna cu partenerul sau de viața și scena, l-am numit pe inegalabilul Jean-Pierre Bacri, graseiaza subtil și fara concesii printre relațiile diverse (editor/debutant, tata/fiica, idol/admiratoare) care alcatuiesc miezul filmului, iar premiul de la Cannes ’04 e chiar mai meritat decât pare la prima vedere. Personajul scriitorului narcisist și suficient ramâne firește în memorie, mai ales pentru spectatorul nefamiliarizat cu actori de talia lui Bacri, dar revelația filmului este juna Marilou Berry (care nu putea fi decât fiica celebrei Josiane Balasko), o Lolita trecuta care, în ciuda vulnerabilitații și simpatiei imediate, face exact aceleași greșeli ca oamenii mari, care prefera sa manânce „animal mort” și sa se prefaca fericiți.

Avem nevoie mai des de asemenea filme, care-ți pun o oglinda în fața și te silesc, delicat, dar sigur, sa înțelegi exact cine, unde și de ce ești. „Comme une image” e unul din aceste filme. Priviți-l cu atenție.


Andrei Cretulescu

Tags: