Filmele lunii martie la cinema

De: Mioara Tronaru / 26.02.2014, 09:00
Filmele lunii martie la cinema
Nu numai din cauza Oscarurilor, care se vor desfăşura duminică noapte, luna martie stă sub semnul celebrei statuete. Mai multe lungmetraje – ”Dallas Buyers Club”, ”The Broken Circle Breakdown”, ”Nebraska”, ”La grande bellezza” – sunt în cursa pentru cel mai râvnit premiu din industria cinematografică mondială.

300: Ascensiunea unui imperiu (2014)

Pentru cei care au suspinat de aproape 10 ani, adică de prin 2006, să ştiţi că rugile voastre au fost ascultate! Vine 300: Rise of an Empire sau, în română, 300: Ascensiunea unui imperiu. Aşa că, pe 7 martie, cu o zi înainte de Ziua Femeii, vă puteţi lua iubita să o duceţi la film, asta numai dacă vă puteţi compara cât de cât cu tipii de pe ecran, dacă nu, mai bine o scoateţi la o prăjitură.

 

Dallas Buyers Club (2013)

Ca de obicei la noi, filmele de Oscar vin cam după ce statuetele încep deja să se umple de praf pe la casele oamenilor. Dallas Buyers Club, cu premiera pe 7 martie, e nominalizat la nu mai puţin de 6 categorii, printre care: cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal – Matthew McConaughey şi cel mai bun actor în rol secundar – Jared Leto. Duminică noapte o să şi vedem cu ce rămâne din toate astea.

 

Terapie pentru crimă (2013)

Deşi toată lumea se plânge de lipsa banilor din industria cinematografică românească, tot mai multe filme româneşti invadează marele ecran. De această dată, avem de-a face cu un debut: Kiki Vasilescu regizează Terapie pentru crimă. Povestea unei debutante în lumea crimei profesionale. Cum i-a ieşit filmul vom vedea din 7 martie.

 

Closer to the Moon (2014)

Pelicula lui Nae Caranfil se chinuie groaznic de ceva vreme să iasă la lumină. Până la Closer to the Moon, care sperăm că e ultimul nume, s-a mai numit: Alice în ţara tovarăşilor şi Mai aproape de lună. Au mai fost lansate câteva date de premieră care, aţi ghicit!, nu s-au respectat, acum tragem nădejde că 7 martie va fi chiar data premierei gândindu-ne că filmul a fost în deschiderea Festivalului de Film Românesc de la New York.

 

The Broken Circle Breakdown (2012)

12 premii şi 18 nominalizări a strâns din 2012 până acum ”The Broken Circle Breakdown”, iar duminică, la Oscaruri, aşteaptă statueta pentru cel mai bun film străin, din partea Belgiei. Regizorul Felix Van Groeningen este la al patrulea lungmetraj cu acest film şi e şi el plin de premii: 11 premii şi 14 nominalizări. Drama romantică ”The Broken Circle Breakdown” are premiera pe 7 martie.

 

Nebraska (2013)

Regizorul Alexander Payne înseamnă: The Descendants (2011), Sideways (2004), About Schmidt (2002), Citizen Ruth (1996). Dacă toate astea vă amintesc de ceva plus cele 6 nominalizări la Oscar, puteţi încerca Nebraska – un drum din Montana către Nebraska în compania unui tată fost alcoolic şi un fiu actual sceptic. Premiera: 14 martie. Nu, nu e o greşeală cu fotografia, filmul este alb-negru. Rezistaţi?

 

Need for Speed: Începuturi (2014)

Special pentru băieţii de toate vârstele vine, pe 14 martie, Need for Speed: Începuturi. Pe scurt: maşini, viteză, curse ilegale, închisoare, prietenul cel mai bun mort, răzbunare şi cea mai periculoasă şi lungă cursă ilegală întinsă pe tot teritoriul Statelor Unite. În box office, la categoria curse de maşini, pe locul întâi, la diferenţă de vreo 40 de milioane de dolari de următorul clasat, se află simpatica animaţie, născută din combinaţia Disney & Pixar, Cars. Deci, zic eu, că la variantele cu actori mai trebuie lucrat…

 

Dl. Peabody şi Sherman (2014)

Genialul domn Peabody şi partenerul lui, Sherman, nu s-au născut ieri, ci chiar de multişor, cam din anii ’60. Amândoi vin din seria animată creată de desenatorul Ted Key şi difuzată în show-ul TV ”Rocky and Bullwinkle Show”, produs de Jay Ward. Dl. Peabody este un geniu în toate domeniile cunoscute până acum, poanta e că Peabody este un câine. Mr. Peabody & Sherman intră pe ecrane pe 14 martie.

 

Hotel Grand Budapest (2014)

Numai dacă vezi afişul filmului te ia ameţeala: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Owen Wilson… toţi, Doamne, într-un singur film! Notaţi în agendă: ”The Grand Budapest Hotel” – 21 martie.

 

Tinkerbell – Zâna pirat (2014)

E din nou agitaţie în Ţinutul Fermecat! Iar asta nu poate decât să ne bucure pe toţi cei care credem în zâne. De această dată nu Tinkerbell e cea care calcă pe bec, ci Zarina, o zână păstrătoare a prafului magic care îşi uneşte forţele cu piraţii ticăloşi din Skull Rock. Deci, din 28 martie, avem o zână combinată cu nişte piraţi în ”The Pirate Fairy”.

 

La grande bellezza (2013)

Cum spune şi numele, ”La grande bellezza” promite o mare frumuseţe. Până în acest moment a strâns 21 de premii şi 25 de nominalizări, printre care şi o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin din partea Italiei. Totul având pe fundal Roma. Din 28 martie, ”La grande bellezza”.

 

Noe (2014)

După ce a început în forţă cu ”300: Ascensiunea unui imperiu”, luna martie se încheie în aceeaşi notă cu ”Noe”. Nu numai că niciun animal nu a fost rănit în timpul filmărilor, dar conform declaraţiilor regizorului Darren Aronofsky, ”Niciun animal real nu a fost folosit la filmări”. În acest moment dacă spui Russell Crowe, mintea îţi fuge automat la ”Gladiator”, rămâne de văzut dacă, după 28 martie, numele lui Russell Crowe va fi legat de potopul biblic.

Mioara Tronaru