Franta începe pregatirile pentru preluarea presedintiei UE

Apropo.ro / 20.09.2007, 13:34
Franta începe pregatirile pentru preluarea presedintiei UE
Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Jean-Pierre Jouyet, a prezentat Guvernului de la Paris obiectivele presedintiei UE, care va fi asigurata de Franta în a doua jumatate a anului viitor, relateaza Le Monde, în editia electronica de joi. La trei ani dupa respingerea

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Jean-Pierre Jouyet, a prezentat Guvernului de la Paris obiectivele presedintiei UE, care va fi asigurata de Franta în a doua jumatate a anului viitor, relateaza Le Monde, în editia electronica de joi.

La trei ani dupa respingerea Tratatului constitutional european la referendumul din Franta, asigurarea presedintiei UE va fi „o ocazie pentru a confirma revenirea Frantei în Europa si capacitatea sa de a asigura un impuls semnificativ proiectelor europene”, a apreciat Jouyet într-o sedinta de guvern desfasurata miercuri.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, declarase, înca de la sfârsitul lunii august, ca preluarea conducerii UE „trebuie sa mobilizeze toate energiile înca de acum”, iar ministrilor li s-a cerut sa se consacre „intens” pregatirii acestei perioade si sa intensifice contactele cu Comisia si Parlamentul European. Premierul Francois Fillon va organiza un seminar guvernamental, pentru a stabili prioritatile fiecarui membru al Guvernului, ulterior urmând sa aiba loc mai multe comitete interministeriale la Matignon, unde a fost deja înfiintat un secretariat general al Presedintiei, cu un buget de 190 de milioane de euro.

Presedintia franceza ar urma sa pregateasca intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2009, a tratatului european simplificat, care ar putea fi adoptat pâna la sfârsitul anului, sa organizeze alegerea unui presedinte permanent al Consiliului European si sa aleaga un nou coordonator pentru relatiile externe, care va dispune de un serviciu diplomatic european. Presedintia franceza a UE va coincide si cu prima reexaminare a politicilor europene si a finantarii acestora dupa 2013, care ar urma sa marcheze prima modificare a Politicii Agricole Comune.