„Glass”, finalul unei trilogii neaşteptate cu supereroi, pe marile ecrane din România

De: Nicoleta Nicolae / 17.01.2019, 21:30
„Glass”, finalul unei trilogii neaşteptate cu supereroi, pe marile ecrane din România
„Glass”, un nou blockbuster marca M. Night Shyamalan, cu Bruce Willis şi Samuel L. Jackson, lansat de Lansat de Buena Vista International şi Universal Pictures, îmbină într-un mod original două super poveşti care poartă semnătura regizorului: „Indestructibilul” (2000) şi „Split” (2016).

„Glass” este distribuit în România de Forum Film în format IMAX, 2D, 4DX  şi are premiera pe 18 ianuarie.

Din „Indestructibilul” („Unbreakable”), revin Bruce Willis, în rolul lui David Dunn şi Samuel L. Jackson, în rolul lui Elijah Price, cunoscut şi sub pseudonimul de Domnul Glass. Lor li se alătură, din „Split”, James Mcavoy, reluând rolul lui Kevin Wendell Crumb şi a multiplelor personalităţi care se ascund în interiorul său, precum şi Anya Taylor-Joy, în rolul lui Casey Cooke, singura captivă ce a supravieţuit unei întâlniri cu Bestia (The Beast), cea mai terifiantă personalitate a lui Crumb.
Directorul de imagine al noului film este Michael Gioulakis, cu care regizorul a colaborat la „Split”, designer de producţie este Chris Trujillo, iar designer de costume Paco Delgado. Producătorul noului blockbuster marca Shyamalan este Jason Blum, care a produs şi ultimele două filme ale regizorului sub egida studiourilor Universal. Lui i s-au alăturat de data aceasta Ashwin Rajan, Marc Bienstock şi Steve Schneider, ca producători executivi.
De la „Indestructibilul” la „Glass”, o super trilogie.

 

Cu mult înainte să regizeze hit-ul anului 2016 „Split”, M. Night Shyamalan plănuise să fie mult mai mult decât un film electrizant şi de sine stătător. Thrillerul spune povestea lui Kevin Wendell Crumb (James McAvoy), un bărbat suferind de o boală psihică ce pretinde că are mai multe personalităţi şi care răpeşte trei adolescente. Planul lui e să le dea pe fete ca hrană uneia dintre personalităţile sale – Bestia – o creatură superumană. Una dintre fete, Casey Cooke (Anya Taylor-Joy), scapă atunci când Creatura descoperă cicatrici pe corpul ei – semne ale abuzurilor din copilărie. „Bucură-te, cei răniţi sunt mai evoluaţi”, îi spune Creatura.
Ceea ce multă lume nu a bănuit atunci a fost că rădăcinile lui „Split” se găseau într-un alt film semnat tot de Shyamalan şi lansat cu 16 ani înainte – „Indestructibilul” – şi că împreună aceste două filme îl anunţau pe cel de-al treilea, formând o trilogie surprinzătoare.

„Indestructibilul” spune povestea unui paznic pe nume David Dunn (Bruce Willis) care este singurul supravieţuitor al unui accident feroviar crunt şi care îşi pune problema ce s-ar întâmpla dacă supereroii chiar ar exista. La insistenţa unui misterios colecţionar de cărţi de benzi desenate Elijah Price (Samuel L. Jackson), care suferă de o boală rară de oase, Dunn începe să creadă că are super puteri care îl fac imun la boală şi suferinţă. În plus, îşi descoperă şi capacitatea de a-i simţi pe oamenii care plănuiesc fapte rele, printr-o simplă atingere.

Odată ce Dunn acceptă această nouă realitate şi începe să îşi folosească puterile, devine un războinic vigilent, care îi salvează pe cei inocenţi şi îi pedepseşte pe cei răi. Filmul se încheie cu o scenă emoţionantă în care Dunn merge să îi mulţumească lui Price, dar descoperă cu stupoare că Price este cel care a provocat accidentul de tren şi că a comis şi multe acte de terorism. De ce? Pentru că Dunn este indestructibil, iar Price este un răufăcător cunoscut şi ca Mr. Glass, care nu vrea decât să îl distrugă pe erou.

Lansat cu mult înainte de nebunia Marvel cu supereroi, „Indestructibilul” s-a dovedit a fi un mega succes de cinema şi este astăzi unul dintre titlurile clasice pentru fanii de bandă desenată. Succesul lui a fost atât de mare că ani de zile de la lansarea lui Shyamalan a fost întrebat de jurnalişti dacă nu plănuieşte o continuare. Însă regizorul a fost stană de piatră pe subiect, iar, când chiar a decis să facă o continuare, a făcut-o în aşa fel încât, până la final, nimeni nu s-a prins că toate cele trei titluri formează o trilogie.

Scena finală din „Split” are loc într-un restaurant din Philadelpha, unde patronii urmăresc un reportaj despre adolescenta răpită care a supravieţuit Creaturii. La bar se vede profilul unui client care pare David Dunn, iar filmul se încheie. Fanii lui Shyamalan au speculat ani de zile pe marginea acestei scene finale căutând simbolistica ei.

O trilogie unică

Planul lui Shyamalan a fost să creeze o trilogie ca niciuna de până acum.  „Vreau ca fiecare film să fie de sine stătător, să aibă propria putere, propriul limbaj şi o originalitate anume. Cele trei filme se respectă unul pe altul exact ca într-o familie”, spune regizorul.
„Sunt două lumi diferite şi două filme anterioare care acum se ciocnesc. Cele două universuri sunt acum întreţesute, atât din punctul de vedere al producţiei, cât şi ca poveste”, spune producătorul Ashwin Rajan.

În vreme ce „Indestructibilul” spunea povestea unui om a cărui modestie l-a împiedicat să îşi descopere adevărata putere, „Split” explorează tema puterii letale a unui monstru creat de o minte rănită şi traumatizată. „Glass”, în schimb, sapă adânc în subiectul identităţii: suntem în mod obiectiv cine pretindem că suntem sau minţile noastre dau formă realităţii şi o determină? Dacă crezi că eşti un supererou, cu siguranţă asta eşti, chiar dacă mintea creează o iluzie?

„Am fost dintotdeauna interesat de psihologie şi de terapie, iar de când am intrat la facultate, temele astea m-au urmărit permanent.  Cu timpul, povestea şi documentarea ei cresc natural şi se amplifică una pe alta. La «Split» am citit mult pentru boala identităţii disociative, iar la «Indestructibilul» m-am gândit în spital, când făceam fizioterapie şi recuperare în urma unor probleme la genunchi”, explică regizorul. 

La începutul filmului „Glass” îl regăsim pe David Dunn maturizat, un adevărat erou vigilent, un protector al locuitorilor din Philadelphia, lucrând alături de fiul său – acum adult – Joseph (Spencer Treat Clark). Dunn este, însă, un personaj controversat căutat de poliţie. Succesul său ca protector al oraşului depinde de cât de bine reuşeşte să îşi păstreze anonimitatea. Vestea cumplită este că personalităţile multiple ale lui Crumb au răpit încă patru adolescente pentru a le da Creaturii. Poliţia n-a reuşit să le găsească, deci e clar o misiune pentru Dunn.

El reuşeşte să îl găsească pe Crumb, dar lucrurile iau o întorsătură ciudată şi cei doi se trezesc internaţi într-un spital de psihiatrie sub controlul doctoriţei Ellie Staple (Sarah Paulson), specialistă într-o tulburare psihică caracteristică celor care se cred eroi de bandă desenată. Uimitor, cei doi nu sunt singurii internaţi cu acest diagnostic. La spital descoperă încă un personaj bizar, sedat, într-un scaun cu rotile: nimeni altul decât Elijah Price.

Pe măsură ce cei trei încearcă să evalueze situaţia şi să caute o cale de ieşire, vor fi ajutaţi din afară de fiul lui Dunn, mama lui Price (Charlayne Woodard)  şi Casey Cooke Cooke (Anya Taylor-Joy) care a dezvoltat o relaţie aproape spirituală cu Creatura, fostul ei răpitor.

Pe Shyamalan, reunirea acestor personaje din două filme distincte pe care le despart 16 ani l-a surprins în multiple feluri.  „N-am mai făcut niciodată un proiect de o asemenea anvergură. Întreaga experienţă a fost nostalgică pentru mine, mai ales că primele două titluri reprezintă o marte parte a carierei mele, ceea ce mi-a stârnit emoţii puternice, dar şi obligaţia de a face lucrurile aşa cum trebuie”, spune regizorul.

„Oamenii sunt aşa de încântaţi de acest film datorită relaţiei pe are o au cu filmele anterioare, iar asta e ceva ce n-am mai simţit până acum”, mai spune Shyamalan.
Ca element surpriză, „Glass” cuprinde şi filmări originale şi nefolosite până acum din „Indestructibilul”. „Asta a fost cu totul uimitor, mai ales că scenele acestea au fost tot timpul în mintea mea şi mereu m-am gândit că aş putea să le folosesc în alt film.  Într-un cadru îl vezi pe Bruce Willis acum 18 ani, iar în următorul în prezent, e ca şi cum cineva îmbătrâneşte sub ochii tăi, iar este dă o energie specială filmului”, mai spune regizorul.

SINOPSIS:

Cel mai recent film semnat de M. Night Shyamalan este, uimitor, finalul unei trilogii care cuprinde „Indestructibilul” şi „Split”, două filme ce nu păreau să aibă legătură, până când cele două universuri se întâlnesc în „Glass”.

Din „Indestructibilul” îi regăsim pe David Dunn (Bruce Willis) şi Elijah Price (Samuel L. Jackson), primul un erou controversat, dar foarte sigur pe superputerea lui, iar cel de-al doilea, acelaşi răufăcător, însă mult mai slăbit şi bolnav.

Lor li se alătură, din „Split”, Kevin Wendell Crumb (James Mcavoy) şi multiplele sale personalităţi, dar şi Casey Cooke (Anya Taylor-Joy), singura captivă ce a supravieţuit unei întâlniri cu Bestia (The Beast).

Reluând firul epic din „Split”, Dunn porneşte acum în căutarea Creaturii, o găseşte, însă lucrurile evoluează neaşteptat şi cei doi se trezesc internaţi într-un spital de psihiatrie unde dau peste un personaje extrem de cunoscut – Price – care se dovedeşte a fi cel care deţine secrete cruciale despre ei.

TRAILER: