Hipercalcemia și hipocalcemia

Apropo.ro / 07.08.2006, 12:21
Hipercalcemia și hipocalcemia
Pentru ca organismul sa funcționeze eficient, acesta are nevoie de cantitați specifice de minerale și vitamine. Hai sa descoperim ce se întâmpla atunci când în organism exista o cantitate prea mare sau prea mica dintr-un mineral esențial: calciul. Calciul este un mineral

Pentru ca organismul sa funcționeze eficient, acesta are nevoie de cantitați specifice de minerale și vitamine. Hai sa descoperim ce se întâmpla atunci când în organism exista o cantitate prea mare sau prea mica dintr-un mineral esențial: calciul.

Calciul este un mineral vital
99% din cantitatea de calciu din organism se gasește în oase și dinți, acest mineral fiind vital pentru dezvoltarea sanatoasa a acestora. Un deficit de calciu pe termen lung produce osteoporoza, oasele devenind foarte fragile, existând un risc foarte mare de producere a fracturilor. Calciul este necesar în procesul de contractare a mușchilor, reglarea batailor inimii și este implicat în formarea de cheaguri de sânge.

Vitamina D
Aceasta vitamina este necesara organismului în procesul de absorbție a calciului.Vitamina D se formeaza sub piele, sub influența razelor solare. Aceasta vitamina se mai gasește și în anumite alimente, precum ulei de ficat de cod, macrou, somon, oua și lapte.

Surse de calciu
Produse lactate (brânza, iaurt, lapte integral/ semidegresat/ degresat, legume verzi, pâine și cereale integrale)

Controlul calciului
Cele patru glande paratiroide sunt responsabile pentru reglarea nivelului de calciu din sânge. Aceste mici glande, care sunt poziționate în spatele glandei tiroide, detecteaza fluctuațiile în nivelul de calciu din sânge.

În momentul în care nivelul de calciu din sânge scade, aceste glande secreta parathormonul (PTH). Rolul acestui hormon este de a mobiliza calciul din scheletul osos, pentru a fi reabsorbit prin rinichi sau de a absorbi mai mult calciu provenit din alimentele ajunse în intestin. Daca nivelul de calciu crește prea mult, secreția de PTH scade iar acesta revine la normal.

Hipocalcemia
Exista momente când aceasta delicata balanța se dezechilibreaza, iar nivelul de calciu scade foarte mult. Acest fenomen poate fi provocat de o disfuncționalitate cronica a rinichilor, pancreatita sau probleme ale glandelor paratiroide, hiperparatiroidismul sau hiperparatiroidia, acestea nereușind sa mai produca destul parathormon.

Hipocalcemia (deficitul de calciu din sânge) poate avea urmatoarele simptome: tetanie (spasme musculare) la mâini, picioare și câteodata în gât, depresie, amorțeala și furnicaturi în mâini, picioare sau în jurul gurii.

Daca nivelul de calciu este prea scazut este necesara administrarea de suplimente cu calciu și vitamina D.

Hipercalcemia
Ocazional, în sânge se aduna prea mult calciu, cel mai adesea acesta fiind un efect secundar al unui cancer care s-a raspândit în oase. Și o secreție excesiva de parathormon, produsa din cauza unei tumori aparute pe glandele paratiroide, poate fi o cauza a hipercalcemiei. Hipersecreția de PTH se poate produce ca o compensare a disfuncționalitații unui alt mecanism care asigura echilibrul de calciu din organism, de exemplu atunci când rinichii nu funcționeaza cum trebuie sau atunci când exista un deficit de vitamina D.

Excesul de calciu în sânge poate avea urmatoarele simptome: dureri abdominale, greața, voma, constipație, pierderea apetitului, sete excesiva sau, dimpotriva, refuzul de a bea apa, oboseala, slabiciune, pierderea în greutate.

Hipercalcemia poate sta la originea unor probleme serioase precum depresia, deshidratarea, fracturi ale oaselor, calculi renali, infarcturi.

Tratamentul se prescrie în funcție de nivelul de calciu din sânge, de simptome și de cauze. Uneori sunt necesare tratamente intravenoase pentru a scadea nivelul de calciu din organism. Daca sursa hipercalcemiei este o disuncționalitate a glandelor paratiroide, este posibil sa fie necesara o operație de îndepartare a acestora.