Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF

De: Nicoleta Nicolae / 03.06.2015, 18:00
Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF
Festivalul Internaţional de Film Transilvania continuă cu o serie de evenimente importante, iar publicul va fi răsplătit cu proiecţii speciale, concerte şi întâlniri cu invitaţii TIFF. Miercuri, 3 iunie, este Ziua Maghiară, iar joi, 4 iunie, este Ziua HBO. Simultan, au loc evenimente dedicate industriei de film din România. Zilele Filmului Românesc au loc între 4 şi 6 iunie, cu 31 de producţii.

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC. Cu această ocazie, pe 4 iunie, de la ora 19.30, la Cinema Florin Piersic  are loc proiecţia de gală a filmului Proba de microfon (1980), în prezenţa regizorului Mircea Daneliuc, celebrat anul acesta cu o retrospectivă la TIFF. Apoi, de la 21.45, în Piaţa Unirii Open Air, vine Corneliu Porumboiu cu filmul său premiat la Cannes, Comoara. Miercuri începe competiţia de scurtmetraje româneşti, la Cinema Florin Piersic, cele trei calupuri fiind programate de la 18.00, 20.15 şi 22.30. Sute de reprezentanţi ai industriei de film din România sunt aşteptaţi la Cluj pentru Zilele Filmului Românesc.

Vor avea premiera naţională la Cluj, în prezenţa realizatorilor, filmele Bucureşti NonStop (r. Dan Chişu),  Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), Bondoc (r. Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea), Staţia Iezer 15 033 (r. Iulia Matei), Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Ţofei). Vineri, ora 18.15, la Casa de Cultură a Studenţilor, o proiecţie specială îi va aduce înapoi la Cluj, la 10 ani de la premiera în cadrul TIFF, pe realizatorii filmului Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu.

 

ZIUA MAGHIARĂ – invitaţi renumiţi şi şase filme în premieră, pe 3 iunie. Regizorul György Pálfi revine la Cluj cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall. Proiecţia în prezenţa regizorului va avea loc de la ora 16.00, la Cinema Florin Piersic. Isaach de Bankolé, actor favorit al lui Jim Jarmusch, va prezenta al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, Miraj / Mirage – ora 18.00, Casa de Cultură a Studenţilor. Două concerte au loc cu ocazia acestei zile: după ora 21.00, la Casa Tranzit, artistul Tibor Szemző va prezenta un concert multimedia, acompaniat vizual de filmele sale experimentale. De la 22.45, la Casa TIFF, vor veni cei de la sZempöl Offchestra, cu melanjul lor balkan-teatro-disco. Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Magyar Filmunió, Hungarian National Film Fund şi Institutul Balassi din Bucureşti.

 

ZIUA HBO. Ziua dedicată acestui partener de lungă durată al TIFF-ului aduce documentare originale româneşti, ca multi-premiatul Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau), Reţeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul Pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu şi Mihai Grecea) şi Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). Producţia americană Olive Kitteridge (r. Lisa Cholodenko), va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00, într-o proiecţie maraton. Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu) are parte de o proiecţie specială, în premieră în România.

 

INVITAŢI ŞI MASTERCLASS-URI. Personalităţi ale industriei de film se întalnesc cu publicul la TIFF Lounge în Piaţa Unirii zilnic, între 2 şi 6 iunie, de la ora 17.00. Miercuri, actorul Isaach de Bankolé va povesti despre experienţele sale cu Jim Jarmusch, dar şi cu Dragoş Bucur şi Răzvan Vasilescu la filmările Miraj, iar joi publicul se va întâlni cu echipele filmelor româneşti prezentate la Cannes 2015: Comoara – Corneliu Porumboiu, Cuzin Toma, Adrian Purcărescu; Un etaj mai jos – Radu Muntean, Teodor Corban; Ramona – Andrei Creţulescu, Codruţa Creţulescu, Rodica Lazăr. Transilvania Talent Lab prezintă o serie de masterclass-uri cu experţi în regie, scenaristică, actorie şi distribuţie, în Mansarda Napoca 15. La prima întâlnire, joi, 4 iunie, la ora 15.00, vine Clare Downs, scenaristă cu experienţă vastă în consultanţa pe scenarii. Despre distribuţia de film în context digital va vorbi, de la 17.30, Jon Reiss, denumit de Variety unul din cei „10 regizori de film pe digital care trebuie urmăriţi”.

 

PROIECŢII SPECIALE. Miercuri se redeschide Depozitul de filme, reactivat anul trecut prin campania „Salvaţi Marele Ecran!”. Până duminică, vor fi acolo târguri, concerte, petreceri şi filme. Programul începe de la ora 14.00, iar fiecare zi este concentrat în jurul unei teme – miercuri este ziua IT, punctată de filmul lui Dan Chişu, Youtube Bazaar, de la 21.45; joi este ziua punk, care se va încheia cu filmul Zivan Makes a Punk Festival şi concertul Datum Vyroby, de la 21.30. Programul Depozitului de filme este prezentat în parteneriat cu MOL România. Competiţia locală îşi proiectează finaliştii şi îşi premiază câştigătorii miercuri, de la ora 19.30, la Cinema Arta, iar intrarea este liberă. În aceeaşi zi, de la ora 21.30, la Casa TIFF va fi proiectat un documentar produs de Digi World, despre Căluşarii din Bârla. Înainte de proiecţie, de la ora 19:30, căluşarii vor fi în Piaţa Unirii şi apoi pe străduţele din centru, în formaţie completă. De ce eu?, lungmetrajul lui Tudor Giurgiu, va fi proiectat în Piaţia Unirii tot miercuri, dar de la 21.45.

 

CONCERTE ŞI EXPOZIŢII. Seara de joi va fi animată de două concerte speciale. Danezul Kim Larsen – unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni neofolk – prezintă proiectul Of the Wand & the Moon la Casa TIFF, de la ora 21.30. Albumul său din 2011, The Lone Descent, a fost descris de unii critici drept o capodoperă a neofolk-ului. La Hotel Continental, Robin and the Backstabbers fac lansarea clujeană a noului lor album, Arhanghel’sk, de la ora 22.00. Tot joi, de la ora 17.30, la Muzeul de Artă, are loc vernisajul expoziţiei de fotografii realizate pe platourile de filmare de Silviu Gheţie, în prezenţa artistului.