Intel lanseaza microarhitectura IntelCore

Apropo.ro / 28.06.2006, 14:40
Intel lanseaza microarhitectura IntelCore
Intel Corporation a lansat seria de procesoare dual-core Intel Xeon 5100, cu nume de cod anterior "Woodcrest", proiectate pentru a functiona în cadrul serverelor, al solutiilor de stocare si comunicatii, dispozitive bazate pe noua microarhitectura IntelCore. Potrivit Intel, seria

Intel Corporation a lansat seria de procesoare dual-core Intel Xeon 5100, cu nume de cod anterior „Woodcrest”, proiectate pentru a functiona în cadrul serverelor, al solutiilor de stocare si comunicatii, dispozitive bazate pe noua microarhitectura IntelCore.

Potrivit Intel, seria procesoarelor Dual-Core Intel Xeon 5100 ofera un nivel de performanta îmbunatatit cu pâna la 135% si o reducere cu 40% a consumului de energie fata de produsele Intel anterioare dedicate serverelor.

Bazata pe capacitatea de productie de tinuta mondiala a Intel si pe procesul de productie pe 65 de nanometri, care micsoreaza tranzistorii si consumul de energie, seria 5100 va fi compatibila ca parte a viitoarei platforme Bensley a Intel, si disponibila într-o diversitate de segmente pentru piata serverelor.

Platforma Bensley include tehnologii pentru servere, printre care si suport pentru cipuri de memorie, numite FB-DIMM, precum si tehnologiile Intel Virtualization Technology, Intel Active Server Manager si Intel I/O Acceleration Technology.

Intel va lansa pe piata seria procesoarelor Xeon 5100 la frecvente de pâna la 3.0 Gigahertz viteza, cu FSB la 1333 Megahertz, 4 MB memorie cache L2 folosita de ambele core-uri de procesare.

Versiunea pe 3 GHz va fi livrata pe piata cu un TDP (Thermal Design Point) de 80 watts, iar toate celelalte – la 65W.

O versiune cu voltaj si mai scazut va fi livrata pe piata în viitor, la 2.33 GHz si un TDP de numai 40 watts.

Conform companiei, printre inovatiile acestei arhitecturi multi-core se numara Intel Wide Dynamic Execution, care realizeaza mai multe instructiuni în fiecare tact al ceasului intern. Fiecare core de executie este mai mare si astfel fiecare CPU poate rula simultan pâna la patru instructiuni complete, folosind un pipeline în 14 etape.

Procesoarele mai includ Intel Advanced Smart Cache, o tehnologie care permite ca unul sau doua CPU sa utilizeze întregul rezervor de memorie, daca este necesar, în timp ce celalalt este inactiv; si IntelSmart Memory Access, care poate elimina latentele de memorie si „blocajele”. Pretul fixat pentru aceasta familie de servere începe de la 209 de dolari la 581 dolari, pentru familia de procesoare 5100 per mia de unitati în functie de caracteristicile produselor.

De asemeni, Intel a anuntat ca va furniza support prelungit între cinci si sapte ani pentru utilizatorii produselor sale destinate comunicatiilor si solutiilor de stocare.

Mediafax Business/ IT