Investiţii avangardiste: Celebrităţi care fac afaceri cu Bitcoin

De: Cătălina Matei / 10.09.2014, 08:00
Investiţii avangardiste: Celebrităţi care fac afaceri cu Bitcoin
În timp ce unele vedete de la Hollywood îşi bagă banii în imobiliare, maşini şi afaceri cu parfumuri şi haine, altele preferă investiţiile pe termen lung şi… virtuale. Mai bine zis, tot mai mulţi actori şi cântăreţi străini şi-au deschis conturi în Bitcoin.

Ce este Bitcoin (BTC)? Un sistem de plată electronică descentralizat şi o monedă digitală creată în 2009 de Satoshi Nakamoto. Conform Wikipedia, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Bitcoin foloseşte o bază de date distribuită peste noduri ale unei reţele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzacţiile şi se foloseşte de criptografie pentru a furniza funcţii de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că Bitcoinii nu pot fi cheltuiţi decât de cel care îi deţine şi decât o singură dată.

Foto: AFP / Mediafax

Şi cum vorbim despre o monedă virtuală şi portofelul pentru Bitcoin este unul mai special. Adică monedele pot fi salvate pe un computer personal sub forma unu fişier portofel sau pot fi stocate cu un serviciu de portofel a unei terţe părţi, iar în ambele cazuri, bitcoinii pot fi trimişi prin intermediul internetului oricărei persoane cu o adresă Bitcoin.

Se pare că în luna februarie a anului 2014 existau peste 12.000.000 bitcoini. În momentul de faţă, economia Bitcoin este încă mică în relaţie cu economiile stabilite cu mult timp în urmă. Programul este încă în stadiul beta de dezvoltare, însă bunuri reale şi servicii, cum ar fi maşini uzate şi contracte pentru dezvoltare de software independent sunt acum tranzacţionate. Bitcoinii sunt acceptaţi atât pentru servicii online cât şi pentru bunuri tangibile. Electronic Frontier Fundation si Singularity Institute acceptă donaţii în Bitcoin.

Foto: AFP / Mediafax Foto

Care este valoarea uni Bitcoin? La un moment dat, ajunsese aproape 1.000 de dolari, însă multe state din lume nu este recunoscut ca mijloc legal de plată, iar China a interzis oficial orice tranzacţie în Bitcoin. Prin urmare, în acest moment, un Bitcoin valorează aproximativ 600 de dolari americani.

Cine investeşte în această monedă? Oamenii cu bani, bineînţeles! Cu foarte mulţi bani! Iar vedetele nu fac excepţie. Unele dintre ele chiar promovează intens campania de conştientizare a acestei moende în lumea întreagă, potrivit coindesk.com.

De exemplu, Akon este unul dintre cei mai vehemenţi susţinători ai Bitcoin-ului.

Foto: AFP / Mediafax Foto

Prezent la Milken Global Conference, atunci când a venit vorba despre lumea a treia şi sărăcia din care nu mai iese, cântăreţul a declarat că “Bitcoin-ul va schimba lumea din punct de vedere tranzacţional, nu doar pentru Africa, ci pentru oricine, oriunde”. De altfel, Akon are cont deschis în Bitcoini şi chiar a făcut şi o donaţie folosindu-se de monedele virtuale.

Şi actorul Ashton Kutcher este foarte implicat în acest fenoment. El este cofondatorul companiei  A-Grade Investments, care a investit bani frumoşi în BitPay, reţeaua de ATM-uri care le permite comercianţilor să accepte plăţi în Bitcoini.

Foto: AFP / Mediafax Foto

Viitorul tătic a declarat în timpul unei conferinţe de specialitate că Bitcoin-ul este un model bun de descentralizare a tehnologiei. De altfel, actorul este cunoscut ca unul dintre cei mai curajoşi oameni de afaceri care au investit în tehnologie, după ce a achiziţionat în 2009 acţiuni Skype. El a investit, de asemenea, în Spotify, Airbnb, Foursquare şi Uber – alte companii din spaţiul tech.

Rapper-ul Nas a demonstrat deja că se pricepe la investiţii la fel de bine pe cât îi ies rimele în piesele compuse de el. Căci face milioane de doalri după ce, împreună cu managerul său Aymen Anthony Saleh, a investit în peste 40 de companii. Şi va ajunge să facă şi milioane de Bitcoini, pentru că printre firmele unde este acţionar se numără Coinbase şi 500 Startups, cunoscute drept “incubatoarele” de Bitcoin din Silicon Valley.

Cântăreaţa Lily Allen chiar a ratat un contract substanţial în Bitcoini. La începutul anului, ea a mărturist că a fost contactată pentru a susţine un concert live pe un website, prestaţia sa urmând a fi recompensată cu valoarea a 6 milioane de lire sterline… în Bitcoini.

Foto: AFP / Mediafax Foto

Fosta membră a trupe Spice Girl, Mel B, s-a asociat anul trecut cu cei de la CloudHashing, o companie care face tranzacţii cu Bitcoini, şi a devenit astfel prima artistă din lume care a acceptat să-şi vândă albumele pe monede virtuale.

Foto: Hepta

“Ador felul în care noua tehnologie ne face viaţa mai uşoară. Bitcoin-ul  îi uneşte pe fanii mei din întreaga lume care se folosesc de o singură monedă”, declara artista la vremea respectivă.

Actorul de comedie Drew Carey şi-a manifestat regretul că Bitcoin-ul nu este îndeajuns de cunoscut şi că nu este folosit ca modalitate de plată în restaurante şi baruri. Anul trecut, el a postat pe Twitter următorul mesaj: “Tocmai am ]ncercat să-mi plătesc micul dejun cu Bitcoini. Am fost refuzat. Păcat!”.

Un alt avanrgadist este rapper-ul Snoop Dogg, cunoscut pentru activitatea sa intensă din online. Artistul este prezent pe aproape toate reţelele de socializare din lume, pe care şi le administrează singur în mare parte. Şi este şi un susţinător original al monedei virtuale.

Foto: Hepta

De exemplu, Snoop Dogg anunţa la sfârşitul anului trecut că noul său album va fi disponibil în Bitcoin, iar livrarea lui se va face prin intermediul unei drone. Deşi nu a reuşit ce şi-a propus, rapper-ul nu a renunţat la idee.

Era de aşteptat ca miliardarul Richard Branson, care şi-a deschis agenţie de turism… spaţială (Virgin Galactic), să investească în Bitcoin. Nu doar că şi-a transferat o parte din avere în conturi în Bitcoini, ci şi acceptă ca plăţile pentru excursiile sale cu nava spaţiaţă să fie făcute în moneda virtuală.

Foto: Hepta

Şi în România a apărut primul bacomant de Bitcoin, în urmă cu câteva luni. Acesta este plasat în sediul Bitcoin România, în apropiere de centrul comercial Unirea. Se pare că prima tranzacţie a fost făcută în mai, atunci când un român a schimbat 100 de lei în bani digitali, iar cea mai mare sumă tranzacţionată a fost de peste 10.000 de lei. Există chiar şi un restaurant în Bucureşti unde îţi poţi achita nota de plată în Bitcoini. Se numeşte “La Conu’ Iancu” şi se află situat în zona Pieţei Traian.  

 

Ce cred vedetele noastre despre BTC?

Foto: AFP  / Mediafax

”Bitcoin a pornit că o soluţie de tranzacţionare în afară guvernelor şi regulilor. Nu e gestionată transparent însă, nu sunt împotriva ideii, ci a execuţiei”, ne-a spus Lucian Mândruţă.

Cătălina Matei