Jocurile video de actiune si strategie sunt cele mai cautate

Apropo.ro / 09.06.2006, 19:17
Jocurile video de actiune si strategie sunt cele mai cautate
Jocurile de actiune (FPS) si cele de strategie în timp real (RTS) sunt cele mai cautate în rândul posesorilor români de calculatoare personale, a declarat agentiei MEDIAFAX, Michaël Allardin, manager general în cadrul Best Distribution, firma din grupul RTC Holding. "Jocurile din aceste

Jocurile de actiune (FPS) si cele de strategie în timp real (RTS) sunt cele mai cautate în rândul posesorilor români de calculatoare personale, a declarat agentiei MEDIAFAX, Michaël Allardin, manager general în cadrul Best Distribution, firma din grupul RTC Holding.

„Jocurile din aceste genuri (GTA, Quake, Warcraft III, FIFA 06) sunt toate de succes pentru ca tin cont, din toate punctele de vedere, de publicul tinta si anume tinerii cu vârste cuprinse între 14 si 25 de ani”, a spus Allardin.

Aceste genuri stau în topul preferintelor si datorita accesibilitatii si graficii foarte bune, care justifica upgrade-urile costisitoare – placi video, procesoare si memorii de ultima ora – componente foarte scumpe, care sunt necesare pentru a putea juca noile aparitii.

Urmatoarea categorie a preferintelor game-rilor din România sunt simulatoarele sportive si Role Playing Games (RPG-urile), iar un nou gen care atrage tot mai multi împatimiti este Massively Multiplayer Role Playing Game (MMORPG-ul). Acestea din urma pot fi jucate doar pe Internet si doar originale, variantele piratate nefiind valabile pe serverele producatorilor.

Potrivit oficialului firmei distribuitoare de jocuri, cele mai de succes titluri în 2005 au fost The Sims 2, FIFA 06, NFS Underground 2, Harry Potter si, surprinzator pentru România, un joc online – World of Warcraft, joc din categoria MMORPG-urilor care continua online povestea seriei de RTS-uri Warcraft. „Pentru 2006, estimam vânzari foarte mari pentru urmatoarele titluri: World of Warcraft: The Burning Crusade, Need for Speed: Carbon, noile expansion pack-uri pentru The Sims 2 si, evident, FIFA 07”, a spus Allardin.

Best Distribution are acorduri de distributie cu cei mai mari producatori de jocuri, printre care Electronic Arts, Activision/LucasArts, Eidos, Sony Computer Entertainment Europe (SCEE), Vivendi Universal Games, Codemasters, etc. Un segment al pietei jocurilor video aflat în plina dezvoltare este cel al consolelor, unde sunt incluse dispozitivele produse de Sony – Play Station (1,2 si portabile), Microsoft – Xbox, Nintendo, etc.

Potrivit oficialului Best Distribution, în perioada 2005-2006, 75% din amatorii români de jocuri video folosesc com puterele, în vreme ce platformele au avut o pondere de 25%, majoritatea jucatorilor alegând platforma Sony-Playstation 2 (20%), urmata de PlayStation Portable(5%) si alte platforme (1%).

Preveziunile legate de acest an si anul urmator indica o crestere a preferintelor pentru Playstation2(24%) si PlayStation Portable(5%). Cresterile pe acest segment nu sunt spectaculoase în principal datorita fundalului cultural, marea majoritate a populatiei privind jocurile ca strict legate de computere. „Segmentul jocurilor pentru console (si aici ma refer în special la consola Sony PlayStation 2) a fost dominat, ca vânzari, de urmatoarele titluri: Gran Turismo, Grand Theft Auto: San Andreas, FIFA 06 si Tekken 5. God of War si Shadow of the Colossus au avut de asemenea vânzari excelente”, a precizat Allardin. Reprezentantul Best a adaugat ca piata româneasca de jocuri reprezinta la ora actuala între 0,01% si 0.02 % din piata mondiala de profil, a carei valoare este estimata la circa 28 miliarde de dolari anual.

„Piata româneasca de jocuri va avea cel mai probabil cresteri de volum la o rata medie de 15% în urmatorii 5 ani. Rentabilitatea însa va fi în scadere fata de 2006”, a spus Allardin. În ceea ce priveste configuratia hardware cea mai des folosita de amatorii români de jocuri, reprezentantul firmei românesti considera ca românii sunt influentati puternic de campaniile de marketing ale companiilor de hardware si detin combinatii „ineficiente” în jocuri.

” Un procesor Intel Pentium 4 cu placa video NVIDIA FX 5200 sau FX 5700, si 512 MB RAM este poate configuratia cea mai raspândita între gameri si, în ciuda procesorului destul de puternic, este insuficienta pentru a oferi o experienta de joc la un nivel satisfacator. Numarul celor care detin peste 1GB RAM (un minim necesar pentru fluenta în jocurile actuale) este în usoara crestere, iar cei care detin unitate DVD-ROM în loc de CD-ROM au devenit sau vor fi foarte curând majoritari”, spune Allardin.

Potrivit unui studiu realizat de IDC, numarul de calculatoare vândute pe piata româneasca anul trecut a crescut cu 39% , la aproximativ 600.000 de unitati, iar valoarea totala a pietei a fost de circa 500 milioane de dolari.