Licitatie de papusi create de designeri celebri

Apropo.ro / 08.06.2006, 10:37
Licitatie de papusi create de designeri celebri
UNICEF a organizat în premiera în România o licitație de papuși având ca scop strângerea de fonduri pentru susținerea unor proiecte speciale în beneficiul copiilor cu dizabilitați. Evenimentul a încheiat proiectul "Creeaza o papușa, ajuta un copil!" inițiat de

UNICEF a organizat în premiera în România o licitație de papuși având ca scop strângerea de fonduri pentru susținerea unor proiecte speciale în beneficiul copiilor cu dizabilitați. Evenimentul a încheiat proiectul „Creeaza o papușa, ajuta un copil!” inițiat de Reprezentanța UNICEF în România în luna februarie a acestui an.

UNICEF a lansat atunci un apel și totodata o provocare românilor, invitînd atât copiii, cât și adulții sa creeze papuși dupa un model pus la dispoziția lor și facut public. Peste 200 de papuși au fost trimise pe adresa UNICEF Romania, iar dintre acestea, cele mai reușite 25 au fost licitate în cadrul evenimentului. Papușile licitate au fost create nu numai de copii, ci și de designeri români cu renume: Silvia Șerban, Agnes Toma, Lena Criveanu, Stephan Pelger și Irina Marinescu.

Înca de la lansare, proiectul UNICEF s-a bucurat de sprijinul generos al creatoarei de moda Doina Levintza, care a promovat acțiunea pe toata durata ei în cadrul emisiunii pe care o realizeaza la Prima TV. Licitația s-a desfașurat în Sala de Marmura a Bancii Nationale.

Fondurile obținute în urma licitației vor fi folosite de UNICEF pentru susținerea copiilor cu dizabilitați prin intermediul art terapiei. Pe de o parte, UNICEF va sprijini proiectele demarate de Centrul de Asistența prin Arta „Eliza Ionescu” din Timișoara, iar pe de alta parte, va susține recunoașterea oficiala a beneficiilor terapiei prin arta și adoptarea unei strategii naționale în domeniu.

În România, câteva mii de copii și tineri cu dizabilitați sau tulburari de comportament beneficiaza în fiecare an de terapie prin arta, cu rezultate spectaculoase. Combinația de arta și psihologie îi ajuta pe copii sa învețe arta de a trai. Copiii dobândesc deprinderi de viața, stima de sine și încredere în ei înșiși, realizeaza ca nu sunt diferiți fața de ceilalți și învața sa relaționeze mai ușor în societate.

„Eliza Ionescu” a fost primul centru din România care a oferit servicii specializate de recuperare prin intermediul terapiei prin arta. Programele de reabilitare din acest centru sînt personalizate și includ evaluarea psihilogica și planuri de dezoltare și intervenție pentru fiecare pacient în parte, dar și programe de recuperare prin diverse activitați: pictura, sculptura în lut, psihomotricitate, stimulare senzoriala, teatru, muzica și dans.