Mai putine tigari nu micsoreaza riscul de deces prematur

Apropo.ro / 29.11.2006, 10:19
Mai putine tigari nu micsoreaza riscul de deces prematur
Reducerea numarului de tigari fumate zilnic nu contribuie la micsorarea riscului de deces prematur în cazul fumatorilor înraiti, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori norvegieni si publicat în revista Tobacco Control, informeaza BBC News Online. Studiul, la care

Reducerea numarului de tigari fumate zilnic nu contribuie la micsorarea riscului de deces prematur în cazul fumatorilor înraiti, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori norvegieni si publicat în revista Tobacco Control, informeaza BBC News Online.

Studiul, la care au participat 51.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 si 34 de ani, s-a desfasurat pe parcursul a 20 de ani.

Medicul Kjell Bjartveit, coordonator al acestui studiu, a declarat ca exista o singura solutie pentru ca fumatorii înraiti sa diminueze riscul de a muri prematur din cauza acestui viciu si anume sa renunte total la el.

Cercetatorii au luat în calcul, la începutul acestui studiu, factorii de risc cardiovascular. Participantii au fost clasificati în mai multe grupuri: nefumatori, fumatori moderati (pâna la 14 tigari pe zi) si persoane care fumau zilnic peste 15 tigari dar au redus numarul acestora pe parcursul studiului.

Numarul cazurilor de deces în rândul barbatilor care au diminuat numarul de tigari a fost cu foarte putin mai scazut fata de numarul de decese din alte cauze, pe parcursul primilor 15 ani. Dupa aceasta perioada, numarul cazurilor de deces provocate de fumat a fost incomparabil mai mare fata de numarul de decese din alte cauze.

În rândul fumatoarelor înraite s-a înregistrat un numar mare de decese din toate cauzele, inclusiv fumat.

Medicul Kjell Bjartveit a declarat ca riscul de deces prematur din cauza unei boli cardiace provocate de fumat creste chiar si în cazul unui consum zilnic de 1 – 4 tigari.

Cercetatorii au mai adaugat ca reducerea numarului de tigari, asociata cu utilizarea înlocuitorilor de nicotina mareste sansele de a renunta la fumat.

Expertii au mai adaugat ca, în general, fumatorii au si un stil de viata nesanatos, cu o dieta saraca asociata cu sedentarismul.

Un al doilea studiu publicat în acelasi jurnal, realizat de o echipa de cercetatori australieni, scoate la iveala faptul ca femeile care fumeaza pe timpul sarcinii programeaza copilul pentru a deveni la rândul lui fumator.

La studiu au participat peste 3.000 de mame, iar cercetatorii au studiat probabilitatile ca fiii acestora sa devina fumatori dupa vârsta de 21 de ani.

Copiii ale caror mame au fumat pe timpul sarcinii au prezentat de trei ori mai multe probabilitati sa devina fumatori dupa vârsta de 14 ani fata de copiii ale caror mame erau nefumatoare.

În ceea ce priveste copiii ale caror mame au renuntat la fumat pe timpul sarcinii dar au reluat viciul dupa nastere, acestia au prezentat aceleasi probabilitati de a deveni dependenti de acest viciu ca cei ai mamelor nefumatoare.

Mediafax