Mariajele fericite contribuie la prelungirea vieții

Apropo.ro / 12.08.2006, 15:11
Mariajele fericite contribuie la prelungirea vieții
Un mariaj fericit contribuie la menținerea sanatații și la prelungirea vieții, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din California și publicat în British Medical Journal of Epidemiology and Community Health,

Un mariaj fericit contribuie la menținerea sanatații și la prelungirea vieții, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din California și publicat în British Medical Journal of Epidemiology and Community Health, informeaza dailymail.co.uk.

Studii anterioare au indicat faptul ca un mariaj solid poate adauga cinci ani la viața unui om.

Conform acestui nou studiu, un mariaj stabil și puternic este asociat cu o speranța mai mare de viața. Spre deosebire de cei casatoriți, persoanele celibatare, divorțate sau vaduve prezinta mult mai multe riscuri de a muri mai repede.

Autorii acestui studiu au indicat ca barbații care nu se casatoresc sunt mai vulnerabili decât femeile care ramân celibatare. Iar celibatarii cu vârste cuprinse între 19 și 44 de ani prezinta de doua ori mai multe riscuri de a muri decât corespondenții lor casatoriți.

Profesorul Robert Kaplan, coordonator al acestui studiu, a declarat: „Izolarea sociala marește riscul de moarte prematura”.

Cercetatorii au utilizat pentru realizarea acestui studiu datele preluate din recensamintele naționale și din certificatele de deces a aproximativ 67.000 de adulți, emise în perioada 1989 – 1997.

În 1989, jumatate dintre persoanele studiate erau casatorite, 10% vaduve, 12% divorțate, 3% separate.

În mod nesurprinzator, pe parcursul celor opt ani cât a durat studiul, vârsta înaintata și o stare a sanatații proasta au constituit principalele cauze de deces, dar s-a remarcat faptul ca mariajele au fost asociate cu o durata mai mare de viața.

Luând în calcul vârsta, starea sanatații și alți câțiva factori care ar fi putut influența cercetarile, specialiștii au descoperit ca în aceasta perioada au murit 40% dintre persoanele vaduve, 27% dintre persoanele separate sau divorțate și 58% dintre persoanele celibatare.

Majoritatea persoanelor casatorite au supraviețuit perioadei în care s-a desfașurat studiul.

Cercetatorii au scos la iveala faptul ca pentru grupa de persoane tinere principala cauza de deces a celibatarilor o constituie bolile infecțioase precum HIV.

În grupele persoanelor de vârsta medie și înaintata, principala cauza de deces o constituie bolile cardiace și cele cronice.

Cercetatorii spun ca persoanele care sunt casatorite au avantajul de a fi „conectate social”.

Mediafax