Muzica pop, marcată de trei „revoluţii”, în ultimii 50 de ani

De: Nicoleta Nicolae / 08.05.2015, 11:00
Muzica pop, marcată de trei
Evoluţia muzicii pop din Occident, lansată între anii 1960 şi 2010, a fost analizată de cercetătorii britanici, care au ajuns la concluzia că acest stil muzical a trecut prin trei "revoluţii" în ultima jumătate de secol, informează bbc.com.

Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary şi de la Imperial College din Londra au analizat peste 17.000 de cântece pop care au intrat în topul US Billboard Hot 100.

Ei au descoperit trei revoluţii muzicale – în 1964, 1983 şi 1991 – şi au remarcat dispariţia acordurilor de blues din topuri, dar şi naşterea stilului disco.

Studiul a fost publicat în revista editată de Royal Society Open Science.

Aceiaşi cercetători au respins, de asemenea, afirmaţiile potrivit cărora piesele din stilul pop au început să se semene foarte mult între ele şi să sune aproape la fel.

Savanţii britanici au analizat diferite caracteristici ale muzicii, inclusiv armonia, modificările de acorduri şi de timbru (care definesc calitatea tonalităţii unor compoziţii muzicale), şi au analizat apoi felul în care aceste elemente s-au schimbat de-a lungul anilor.

La începutul anilor 1960, acordurile din gama denumită „dominantă cu septimă”, folosite în muzica jazz şi blues, au început să dispară.

În locul lor, în 1964, invazia trupelor britanice – de la The Beatles şi până la The Rolling Stones – a introdus în topurile muzicale un sunet nou, radical, tipic pentru stilul rock.

Cercetătorii spun că aceasta a fost prima dintre cele trei revoluţii stilistice muzicale – perioade marcate de o modificare extrem de rapidă a pieselor intrate în topul Billboard.

Citeste mai mult aici!