Nat Geo Wild prezintă: Destination Wild

De: Mioara Tronaru / 19.01.2014, 09:00
Nat Geo Wild prezintă: Destination Wild
Din Congo până în Hawaii şi Insulele Hebride, Destination Wild te invită să descoperi cele mai spectaculoase locuri şi cele mai uimitoare creaturi ale planetei

Cele mai impresionante scene din lumea naturală, cele mai emoţionante şi fascinante întâlniri cu creaturile sălbatice ale naturii văzute vreodată la televizor sunt oferite de Nat Geo Wild. Tehnica cinematografică de excepţie şi stilul narativ captivant fac din Nat Geo Wild alegerea perfectă pentru a descoperi misterele lumii naturale în aspectele sale neşlefuite şi spectaculoase.

În 2014, Nat Geo Wild prezintă Destination Wild, o invitaţie săptămânală de a porni în călătorii memorabile în lumea sălbatică – de la cele mai izolate medii la adâncimi oceanice înspăimântătoare şi până la frumuseţile uimitoare pe care le descoperim nu departe de casă.

Porneşte alături de Nat Geo Wild în această călătorie în 21 ianuarie, de la ora 18:00, când Destination Wild debutează cu documentarul special din două părţi SĂLBATICUL CONGO. Străbatem cei 5000 de kilometri de pădure tropicală şi teren măştinos de-a lungul marelui fluviu african. Considerat ”leagănul evoluţiei”, marele Congo este habitatul unor şerpi de câţiva metri lungime, care stau la pândă aşteptându-şi prada şi hipopotami puternici care se angajează în lupte feroce.

O altă premieră din cadrul Destination Wild este miniserialul din patru părţi SĂLBATICA SCOŢIE: INSULELE HEBRIDE. Ne îndreptăm către coasta atlantică unde frumuseţea brută, neşlefuită se traduce prin stânci impunătoare, plaje cu nisip alb şi mări cu ape reci, un peisaj în care reprezentanţii principali ai regnului animal sunt vidrele jucăuşe, vulturii falnici şi rechinii uriaşi.

Apoi, spectaculosul documentar SĂLBATICUL HAWAII prezintă o serie de creaturi interesante precum păianjenii zâmbitori Theridion grallator, peşti căţărători şi balene cu cocoaşă care populează acest arhipelag vulcanic răsărit din mare în urmă cu şapte milioane de ani.

 

DOCUMENTARE DESTINATION WILD:

SĂLBATICUL CONGO – marţi, 21 ianuarie, ora 18:00

Congo: unul dintre cele mai puternice şi periculoase fluvii de pe Terra, dar totodată şi căminul unor creaturi frumoase şi delicate. Unduindu-se de-a lungul a 5000 de kilometri prin pădurea tropicală şi mlaştinile africane, cel de-al doilea cel mai mare fluviu al lumii este considerat ”leagănul evoluţiei”. Pasărea Abu-Markub, cunoscută şi sub numele de sau pasărea sabot sau barza cu cap de balenă pare a reprezenta evoluţia în mişcare şi, alături de alte creaturi neobişnuite precum ţiparul orb (Mastacembelus brichardi) şi peştele cu trompă de elefant, sunt o mărturie vie despre cum imensele ape ale fluviului Congo au influenţat şi chiar au accelerat adaptările unice ale locuitorilor săi. Traversând regiuni îndepărtate, Congo adăposteşte în apele sale şerpi care ating câţiva metri lungime şi stau la pândă în aşteptarea prăzii, în vreme ce puternicii hipopotami duc lupte grele pentru a ocupa cele mai bune locuri în apă. Călugăriţe africane, trei specii de hominide şi peşti cu aripi, nasuri lungi şi trompe uriaşe, viaţa sălbatică din regiunea Congo se prezintă sub forme diverse şi poate fi întâlnită chiar şi în apele furioase din cascada Livingston unde curenţii vijelioşi despart fluviul în două lumi distincte. Pe măsură ce ne apropiem de oceanul Atlantic, Congo se umple de noi forme de viaţă, între care broaştele ţestoase pieloase (Dermochelys coriacea) ai căror pui fac primii paşi pe uscat înainte de a se avânta în largul mării, unde încep o nouă călătorie.

 

SĂLBATICA SCOŢIE: INSULELE HEBRIDE – 11 februarie, ora 18:00

Pe coasta Atlanticului, insulele bătute de vânt ale Scoţiei, Hebridele, emană o frumuseţe brută şi copleşitoare. Scăldate de apele furioase ale oceanului şi expuse unuia dintre cele mai imprevizibile climate, aceste insule s-au dovedit a fi un refugiu surprinzător pentru nişte creaturi curajoase. Cu Ewan McGregor în rolul naratorului, documentarul dezvăluie telespectatorilor stâncile semeţe, plajele cu nisip alb şi apele reci care sunt căminul vidrelor jucăuşe, vulturilor falnici şi rechinilor uriaşi. Tinerele rândunici şi foci cenuşii înfruntă cele mai mari furtuni şi maree din an în drumul lor către propria independenţă. Zeci de mii de gâşte şi lebede sosesc aici pentru a-şi petrece iarna, iar vulturii codalbi stau în aşteptare, gata să atace. Pe măsură ce iarna acoperă peisajul cu hainele-i lungi şi reci, iepurii sălbatici, jderii de copac şi ciufii de câmp încep lupta grea pentru hrănirea familiilor. Când iarna lasă loc verii, condiţiile de secetă prind somonii de Atlantic prizonieri în ochiuri de apă, însă, cumva, animalele sălbatice din Hebride găsesc moduri de a supravieţui condiţiilor extreme de aici.

 

SĂLBATICUL HAWAII

Formate de vulcani şi răsărite din mare acum şapte milioane de ani, insulele hawaiiene s-au transformat într-un paradis modern în urma unui proces intens de fuziune între foc, gheaţă şi apă. Păianjeni zâmbăreţi, peşti căţărători şi ţestoase care îngroapă secrete au găsit habitatul perfect pe acest arhipelag ce se întinde pe aproximativ 1600 de kilometri în mijlocul Pacificului. In oceanul imens, balenele cu cocoaşă se angajează în lupte epice, diavolii de mare uriaşi străbat apele în lung şi-n lat, iar rechinii-tigru îşi demonstrează inteligenţa incredibilă şi frumuseţea sălbatică afirmându-şi dominaţia în împărăţia adâncurilor oceanice. Insă, această regiune fermecătoare se află într-un proces continuu de transformare sub acţiunea aceloraşi forţe care i-au dat naştere. Ne aventurăm către cele mai vechi insule ale arhipelagului, mici atoli care abia se ivesc dintre ape, până la marea insulă numită Hawaii, unde cel mai recent format sol al planetei este modelat zilnic de vulcanul cu numele Kilauea. De la erupţiile vulcanice care aruncă râuri de lavă topită până la pădurile tropicale verzi, bătute de furtuni record, şi până la câmpuri de zăpadă lovite de vijelii, documentarul expune frumuseţea şi imprevizibilul acestei părţi de lume.