Noile voci ale cinema-ului american independent la ShortsUP via New York

De: Mioara Tronaru / 21.04.2014, 08:00
Noile voci ale cinema-ului american independent la ShortsUP via New York
Pe 26 şi 27 aprilie, ediţia de primăvară ShortsUP propune o călătorie cinematografică în inima oraşului supranumit ”centrul universului”. Diversitatea culturală şi poveştile culese din viaţa de zi cu zi a New York-ului unesc filmele din selecţia ShortsUP via New York. În fiecare dintre cele două seri va rula acelaşi program de scurtmetraje.

”Înainte să încep selecţia de scurtmetraje pentru ShortsUP via New York nu mi-a trecut niciodată prin minte că mi-aş dori să locuiesc acolo. Oraşul pe care l-am descoperit prin intermediul filmelor e mult mai efervescent decât îmi imaginam. Noile voci ale cinemaului independent newyorkez abordează de multe ori teme sociale sau problematici istorice. În fond, nimic nou. Dar construcţiile provocatoare şi inovaţiile vizuale oferă spectatorului o perspectivă nouă asupra lucrurilor de care a auzit sau pe care le-a văzut de nenumărate ori”, spune Alexandra Safriuc, selecţioner de film ShortsUP.

O zi proastă (r. Larry Cohen, SUA, 2012), unul dintre cele mai puternice scurtmetraje din program, e un amestec de comedie şi dramă, despre înţelesul coincidenţelor în situaţii limită. Când îţi uiţi geanta în metroul aglomerat din New York, într-un moment de criză, ai o singură posibilitate: să respiri adânc şi să aştepţi ca o întâlnire accidentală să-ţi arate drumul înapoi spre casă. Un film ce ajunge în premieră în România pentru publicul ShortsUP, după ce a fost selectat la Palm Springs Int’l ShortFest 2013.

Documentarul Holocaustul din New York Times (r. Emily Harrold, SUA, 2012), premiat la Tribeca Film Festival, porneşte de la o întrebare incomodă: de ce un eveniment istoric marcant nu a ajuns niciodată pe prima pagină a celui mai influent ziar american? Filmul tinerei regizoare vizionare Emily Harrold, inspirat de romanul premiat Buried by the Times de Laurel Lef, pune sub semnul critic tot ce ştim despre presa americană.

Muzica şi poezia vizuală se reunesc în scurtmetrajul În faţa ta (Erik Shirai, SUA, 2010), un film experimental care explorează trei destine diferite din New York: o emigrantă din Bolivia, o cântăreaţă de hip-hop şi o jurnalistă pasionată de dans.

Evenimentul ShortsUP via New York este conceput ca o incursiune interactivă în viaţa culturală şi socială a New Yorkului, văzut ca punct de influenţă pentru numeroase trenduri care au influenţat întreaga lume artistică, muzicală sau politică. Scurtmetrajele din program vor fi intercalate cu scurte naraţiuni grafice digitale, realizate cu sprijinul Chenar.ro, primul proiect românesc de jurnalism vizual.

ShortsUP via New York are loc în pe 26 si 27 aprilie la CinemaPRO din capitală. Colecţia de filme scurte cu aer metropolitan rulează în două seri consecutive, deci spectatorii pot alege una din zilele de weekend pentru a intra în atmosfera newyorkeză. Programul de filme va fi complet şi de un performance muzical live, inspirat de ritmurile hip-hop şi r&b ale underground-ului american.

Biletele pentru ShortsUP Via New York costă 25 de lei pe seară şi pot fi achiziţionate în avans din reţeaua MyTicket sau Eventim, sau direct de pe www.shortsup.ro. Plata se poate face online iar printarea biletului acasă. Biletele pot fi achiziţionate şi direct la CinemaPRO, în limita locurilor disponibile, pe 26 şi 27 aprilie.