“Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ a fost premiat la Festivalul de Film Babel

De: Mioara Tronaru / 11.12.2013, 13:13
“Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ a fost premiat la Festivalul de Film Babel
Filmul “Nu sunt faimos, dar sunt aromân“, primul lungmetraj realizat exclusiv în limba aromână, a câştigat premiul “Maestrale Unica“, o medalie acordată de Parlamentul Italian şi distincţia Parlamentului European pentru cea mai bună reprezentare a unei minorităţi lingvistice în Europa, în cadrul Festivalului de Film Babel, care a avut loc în Sardinia la începutul acestei luni.

Aflat la prima experienţă de acest gen, regizorul filmului Toma Enache a declarat: “Sunt fericit că filmul meu de debut s-a bucurat de această recunoaştere internaţională. Atmosfera din Cagliari (Sardinia) a fost extraordinară, cu mulţi oameni pasionaţi de cinema, cu artişti talentaţi şi un public cald. A fost o experienţă inedită. Primul meu film şi primul meu premiu sunt ca prima iubire: nu se uită niciodată.”

Dintre cele 62 de producţii cinematografice prezente la festival, “Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ a fost singura care a reuşit să obţină mai multe premii. De asemenea, filmul regizorului Toma Enache a obţinut şi o nominalizare la principala secţiune din competiţie “Cel mai bun lungmetraj”, alături de alte şase producţii din Venezuela, Italia, Spania sau Elveţia.

“Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ (Nu hiu faimos ama hiu arman) este o dramă romantică ce descrie călătoria lui Toni Caramuşat, un regizor faimos, pornit în căutarea adevărului absolut despre originea neamului său.

Mitul spune că acest adevăr e purtat de Armânamea, ultima descendentă din neamul său. Toni se întâlneşte cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale adevărul şi femeia la care visează. Le va găsi? Şi, dacă da, cu ce preţ?

Aflat deja la cea de-a treia ediţie, Festivalul de Film Babel este prima competiţie internaţională destinată filmelor vorbite în limbi minoritare, dialecte sau limbi moarte. Anul acesta, producţiile cinematografice participante au fost făcute în 52 de limbi diferite, dintre care 36 de limbi europene şi 16 din afara Europei. În premieră, festivalul s-a desfăşurat sub Înaltul Patronat al Parlamentului European care a recunoscut că această competiţie are un rol important în integrarea minorităţilor lingvistice din Europa.

Distribuit în cinematografe de MediaPro Distribution “Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ a avut premiera pe marile ecrane din ţară pe 25 octombrie şi a înregistrat aproximativ 13.000 de spectatori, cu încasări de peste 194.000 de lei.