Oamenii saraci îmbatrânesc mai repede decât cei bogați

Apropo.ro / 26.07.2006, 16:12
Oamenii saraci îmbatrânesc mai repede decât cei bogați
Oamenii cu un statut socio-economic scazut îmbatrânesc mai repede decât cei bogați și bine vazuți în societate, este concluzia unui studiu publicat joi în Marea Britanie, în revista Aging Cell, transmite Reuters. Un studiu realizat asupra a 1.552 de femei gemene, cu

Oamenii cu un statut socio-economic scazut îmbatrânesc mai repede decât cei bogați și bine vazuți în societate, este concluzia unui studiu publicat joi în Marea Britanie, în revista Aging Cell, transmite Reuters.

Un studiu realizat asupra a 1.552 de femei gemene, cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, împarțite în cinci grupuri pe baza criteriilor de clasificare socio-economica, a scos la iveala faptul ca un statut social scazut poate accelera procesul de îmbatrânire cu aproape șapte ani.

Echipa de cercetatori din Marea Britanie și Statele Unite, coordonata de profesorul Tim Spector de la spitalul St Thomas din Londra, a analizat niște parți cheie din ADN, numite telomeri, care determina vârsta biolgica.

Telomerii sunt secvențe repetate de ADN care se afla la capetele cromozomilor, protejându-i pe aceștia de eventuale distrugeri. Pe masura ce oamenii îmbatrânesc, telomerii devin din ce în ce mai scurți, celulele nu mai sunt protejate și în cele din urma mor. Cercetatorii utilizeaza lungimea telomerilor ca indice al îmbatrânirii biologice.

Scurtarea telomerilor poate fi determinata de vârsta cronologica, indicele de masa corporala, fumat sau exerciții fizice.

Cercetatorii au comparat influența statutului social al voluntarelor cu lungimea medie a telomerilor prezenți în ADN-ul lor.

„Vorbim despre o diferența de șapte ani în ceea ce privește scurtarea sau pierderea de telomeri între persoane de aceeași vârsta, cu același indice de masa corporala, cu statut de fumator, care practica aceleași exerciții fizice și care se diferențiaza doar prin statutul social”, a declarat Spector.

Statutul socio-economic are un mare impact asupra sanatații, un statut social scazut fiind corelat și cu un risc crescut de apariție a anumitor boli sau a mortalitații infantile.

Cercetatorii au mai analizat 17 perechi de gemeni care fusesera crescuți în aceleași condiții, dar ca adulți se integrasera în grupuri socio-economice diferite, mai ales prin casatorie, diferența de vârsta biologica medie dintre aceștia fiind de noua ani.

Cercetatorii sunt de parere ca de vina poate fi stresul asociat cu ideea de a avea un statut socio-economic scazut.

Mediafax