Piata mobilei profita de pe urma boom-ului imobiliar

Apropo.ro / 14.12.2007, 12:30
Piata mobilei profita de pe urma boom-ului imobiliar
Un avans de 10-15%, continuarea segmentarii si a intrarii de noi jucatori - principalele caracteristici ale pietei locale de mobila.

Un avans de 10-15% sustinut de explozia din real-estate, continuarea segmentarii si a intrarii de noi jucatori, dar si cresterea presiunii exercitate de cursul de schimb, asa s-ar rezuma in cateva cuvinte principalele caracteristici ale pietei locale de mobila pentru anul viitor.  Importurile vor mentine si ele ascensiunea din 2007 si vor continua sa acapareze tot mai mult dintr-o piata, care, potrivit estimarilor ZF, va trece de 1 mld. euro in acest an. La nivelul anului 2006, importurile reprezentau 30% din vanzari, in usoara crestere comparativ cu 2005.

De cealalta parte, exporturile vor continua sa dea dureri de cap producatorilor, care vor fi obligati sa gaseasca alternative pentru a se mentine pe linia de plutire. Reducerea productiei, care are drept cost social reducerea numarului de angajati, vanzarea activelor sau investitiile majore in upgradare si design sunt principalele masuri pe care jucatorii romani le-ar putea incerca in 2008.

De asemenea, relocarea marilor fabrici din centrul oraselor, sub presiunea dezvoltatorilor imobiliari sau a retelelor de hipermarketuri, este un trend care va continua sa se accentueze anul viitor.

Dar daca la nivelul productiei, situatia este departe de a fi favorabila producatorilor, in retail jucatorii vor profita de conjunctura favorabila creata de contextul economic general si de majorarea veniturilor.

"Cred ca in 2008, ritmul de crestere in comertul cu mobilier din Romania se va pastra undeva in jurul valorii de 10-15%. Dezvoltarea proiectelor imobiliare va continua sa aiba un impact semnificativ. Pe de alta parte, cresterea constanta a veniturilor populatiei si definirea tot mai neta a clasei medii, cu nevoile si gusturile sale, se va resimti si in comertul cu mobilier. In cazul Mobexpert, de pilda, acest fenomen a favorizat dezvoltarea celei mai importante parti din actualul segment de clienti", a spus Dan Sucu, presedintele Mobexpert.

Mai putin optimist este Dumitru Petcu, directorul general al producatorului de mobila Alprom Pitesti, care vede avansul pietei in jurul valorii de 6-7%. El vorbeste de asemenea de mentinerea apetitului scazut pentru exporturi al producatorilor cu toate ca ultimele evolutii ale leului in raport cu valutele de referinta sunt favorabile jucatorilor de profil.

"Romania are o capacitate de productie de 1,7 miliarde de euro, din care piata interna poate sa absoarba 600 mil. euro. Din acesta suma importurile contribuie cu 200 de milioane de euro, astfel ca diferenta trebuie sa mearga pe piete externe. Cu toate ca leul s-a depreciat, exista retineri foarte mari din partea producatorilor pentru a merge pe alte piete", este de parere Dumitru Petcu.

Referitor la numarul de angajati la nivelul intregii industrii, reprezentantul Alprom spune ca exista o criza acuta de forta de munca, determinata de persoanele care au plecat la munca in strainatate. Pentru a stopa exodul muncitorilor, compania a marit cu 20% salariile in ultimul an.

Â