Plasturii cu nicotina nu sunt indicați pentru femeile însarcinate

Apropo.ro / 08.01.2006, 15:48
Plasturii cu nicotina nu sunt indicați pentru femeile însarcinate
Utilizarea plasturilor și a gumei cu nicotina nu este indicata în timpul sarcinii pentru ca poate determina malformații ale fatului, a avertizat o echipa formata din cercetatori din mai multe țari. Copiii femeilor care au utilizat terapii pe baza de nicotina pentru a nu

Utilizarea plasturilor și a gumei cu nicotina nu este indicata în timpul sarcinii pentru ca poate determina malformații ale fatului, a avertizat o echipa formata din cercetatori din mai multe țari.

Copiii femeilor care au utilizat terapii pe baza de nicotina pentru a nu fuma în primele 12 saptamâni de sarcina au un risc cu 60% mai mare sa se nasca cu malformații decât bebelușii ai caror mame sunt nefumatoare.

Un studiu recent, publicat în revista Obstetrics and Gynaecology, a fost realizat cu ajutorul a 77.000 de gravide din Danemarca. Femeile au fost întrebate daca fumeaza și daca au folosit plasturi cu nicotina în timpul primelor 12 saptamâni de sarcina.

Din totalul gravidelor, 20.603 erau fumatoare și 56.165 nefumatoare, dintre care 250 se lasasera de fumat și utilizau plasturi cu nicotina.

Studii realizate anterior au aratat ca fumatul marește riscul malformațiilor la naștere, afectând mai ales oasele sau determinând probleme de inima și de digestie.

Noul studiu a stabilit ca mamele fumatoare nu nasc mai mulți copii malformați decât mamele nefumatoare și ca circa 5% dintre bebelușii nascuți de ambele grupuri de feme au malformații congenitale. Cercetatorii considera ca acest lucru se întâmpla pentru ca fumatul sporește riscul pierderii sarcinii, ceea ce înseamna ca exista mai multe șanse ca feții care se dezvolta în abdomenul mamelor fumatoare sa moara în loc sa se nasca cu malformații.

Cercetatorii au stabilit ca femeile care utilizau terapii bazate pe nicotina se confruntau cu 60% mai multe riscuri în ceea ce privește nașterea unor copii cu malformații spre deosebire de femeile nefumatoare. În plus, copiii mamelor fumatoare risca mai curând sa aiba malformații la mușchi și la schelet, cum ar fi problemele cu oasele bazinului.

Studiul menționeaza ca este extrem de important ca femeile fumatoare care vor sa ramâna însarcinate sa renunțe la fumat pentru ca acest obicei face ca bebelușii sa se nasca prematur sau sa aiba o greutate anormal de mica la naștere.

Mediafax