Poliția seducatoare

Apropo.ro / 15.07.2006, 16:21
Poliția seducatoare
Cuplurile de polițiști au fost întotdeauna, în istoria filmului și televiziunii, o mina de aur pentru producatori și un deliciu pentru (tele)spectatori. Însa puține producții se pot lauda cu șarmul și seducția degajate de Miami Vice, un

Cuplurile de polițiști au fost întotdeauna, în istoria filmului și televiziunii, o mina de aur pentru producatori și un deliciu pentru (tele)spectatori. Însa puține producții se pot lauda cu șarmul și seducția degajate de Miami Vice, un trendsetter al anilor ’80, cu doi detectivi (Don Johnson și Philip Michael Thomas) rezolvandu-și cazurile undercover, cu grația unor staruri de cinema.

Noul film inspirat de celebrul serial se poate lauda, și el, cu cateva atuuri explozive: regia lui Michael Mann (Heat, The Insider, Ali, Collateral), distribuția – Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li -, amestecul de umor, acțiune și efecte speciale. Colin Farrell reia rolul detectivului James „Sonny” Crockett, jucat în original de Don Johnson, iar Jamie Foxx îl interpreteaza pe partenerul sau, Ricardo „Rico” Tubbs, fostul personaj al lui Philip Michael Thomas. Michael Mann a realizat filmarile digital, în aceeași maniera ca la Collateral (2004), la care lucrase tot cu Jamie Foxx.

Filmul începe cu o cerere urgenta de ajutor a FBI-ului catre Poliția din Miami, în urma crearii unei breșe în sistemul de securitate al JIATF (Joint Inter-Agency Task Force). Cum polițiștii din Miami, Crockett și Tubbs, au ramas singurii „curați”, primesc pe loc cazul, de care se ocupa, ca de obicei, sub acoperire, plonjand în locuri în care, oricum, insigna nu mai face doi bani. Și de data aceasta, ei pozeaza în traficanții de droguri Sonny Burnett și Rico Cooper, printre afacerile carora se afla și cursele de barci ilegale. Ei coopereaza în rețea cu misteriosul traficant Archangel de Jesus Montoya-Londono și cu bancherul Isabella, pe jumatate cubaneza, jumatate chinezoaica. Cand Montoya începe sa le banuiasca acoperirea lucrurile se complica fioros, iar situația devine exploziva cand Crockett se îndragostește de Isabella…

Culisele unei senzații anunțate

Filmarile la noul Miami Vice au fost realizate în cea mai mare parte în Uruguay – în Colonia, Atlantida, Montevideo și împrejurimile istorice (ceea ce localnicii numesc „orașul vechi”). Michael Mann a angajat trei sute de persoane (întruchipand, în majoritate, populația cubaneza), pe care le-a platit cu 90 de dolari pe zi. Multe cautari ale regizorului – pentru o alta categorie de figuranți – au avut ca obiect genul de polițiști blonzi, înalți, buni cunoscatori de engleza, care ar fi putut trece drept ruși în film.

Cand Mann a constatat însa ca fizionomia ruseasca nu s-a inventat înca în Uruguay, au fost angajați tipi care macar sa fie solizi și sa se priceapa la arme. Colin Farrell a ajuns în Uruguay mai tarziu decat restul echipei, din cauza unor dureri de spate cu care s-a ales la filmarile la Alexander, cand a suferit o lovitura serioasa la coloana. Gurile rele au susținut ca e vorba despre vechea lui dependența de heroina și ca actorul ar fi încercat sa-și mascheze sevrajul. Nimeni n-a putut dovedi însa acest lucru, iar dupa încheierea filmarilor la Miami Vice, actorul s-a internat pentru a scapa de dependența de analgezice capatata pe parcursul tratamentului.

Perioada în care s-a filmat în Caraibe și sudul Floridei a fost lungita cu o saptamana peste termenul proiectat, din cauza uraganelor Katrina, Rita și Wilma. O alta întrerupere a filmarilor, de data aceasta pentru trei zile, a fost cauzata de focurile de arma cat se poate de reale, schimbate în fara platourilor, pe cand echipa filma în Republica Dominicana. Costumele din film au fost realizate de designerul de origine africana Oswald Boateng, creatorul preferat al unor nume ca Jamie Foxx, Laurence Fishburne și Samuel L. Jackson.

În noul numar , puteți citi cronica filmului „Superman” Â… fara Christopher Reeve, dar și povestea lui Kurt Russell, în cifre.

Tags: