Povestea bucătăresei personale a preşedintelui Franţei

De: Mioara Tronaru / 13.10.2013, 09:00
Povestea bucătăresei personale a preşedintelui Franţei
Haute Cuisine (Les Saveurs Du Palais, în original) este un film biografic care spune povestea bucătăresei personale a preşedintelui francez François Mitterrand, de la Palatul Élysée, între anii 1988 şi 1990.

Regia este semnată Christian Vincent (La séparation, Quatre étoiles), autorul lui La discrète (1990), cu care a câştigat Premiul César în 1991 pentru debut, “Best First Work” şi pentru “Cel mai bun scenariu”, precum şi Premiul FIPRESCI, la Veneţia.

Rolul bucătăresei este jucat de actriţa Catherine Frot (The Page Turner, The Dinner Game, Family Resemblances, Chaos), iar preşedintele Franţei din acea perioadă (este vorba de François Mitterrand) este interpretat magistral de Jean d’Ormesson, un cunoscut scriitor şi eseist francez, membru al Academiei Franceze (din 1973) şi chiar membru de onoare al Academiei Române (din 1995).

Haute Cuisine. Amănunte din “bucătăria” filmului

Filmul este inspirat din povestea reală a chef-ului bucătar Danièle Delpeuch, prima şi singura femeie care a gătit vreodată în bucătăria oficială de la Palatul Élysée. În 1997, Danièle Delpeuch şi-a publicat cartea “Mes carnets de cuisine, du Périgord de L’Élysée”. Totuşi, filmul nu este bazat integral pe cartea respectivă, ci este “un melanj amuzant de evenimente reale şi pură ficţiune”, aşa cum spune Étienne Comar (Of Gods and Men), producător şi co-scenarist pentru Haute Cuisine.

Tot producătorul Étienne Comar povesteşte că, în urmă cu câţiva ani, a citit un articol despre Danièle Delpeuch în Le Monde. Era o pagină întreagă în care ea povestea despre cei doi ani petrecuţi în bucătăria privată de la Palatul Élysée.

“Povestea m-a captivat pe loc pentru că ea nu era numai un faimos chef, dar şi o femeie dintr-o bucată, o bucătăreasă simplă, dar originală.” După ce s-au întâlnit, Étienne Comar a avut deja filmul în faţa ochilor. Îi mai trebuia un regizor pasionat de gastronomie. L-a găsit imediat în persoana lui Christian Vincent, un oenolog care găteşte şi iubeşte bucătăria autentică în care Danièle Delpeuch era specializată. “Împreună cu Christian, am fost de acord imediat că scenariul trebuie să meargă în direcţia dublă: puterea gătitului, dar, în acelaşi timp, gătitul pentru putere. Tema aceasta dublă ni s-a părut aspectul cel mai interesant al poveştii.”

Deasemenea, echipa a avut nesperatul prilej de a filma câteva cadre în Palatul Élysée. “Am fost incredibil de norocoşi”, spune producătorul Haute Cuisine.

“Totul a început cu o proiecţie la Palat a filmului Of Gods and Men (a rulat şi în România sub numele Oameni şi zei, distribuit tot de Independenţa Film; în original: Des hommes et des dieux, din 2010, la care Comar a fost producător – n.red.). Avînd în cap proiectul nostru cu bucătăreasa preşedintelui, am profitat atunci de ocazie pentru a ruga frumos să fim lăsaţi să ne aruncăm o privire prin bucătăriile prezidenţiale.”

Regizorul Christian Vincent povesteşte cum au reuşit să se întoarcă şi să filmeze la Palatul prezidenţial câteva zile: “Am reuşit să obţinem aprobarea de a filma la Élysée pe perioada summit-ului G20 de la Cannes. Sarkozy (preşedintele Franţei de atunci – n.red.) nu era în Paris, aşa că ni s-a aprobat o autorizaţie excepţioanală. Am folosit-o pentru a filma scenele în care Hortense ajunge la Palat pentru prima oară.”

Catherine Frot – actriţa din rolul bucătăresei preşedintelui Franţei

Actriţa povesteşte că, după ce producătorii i-au prezentat proiectul, primul pas a fost să se întâlnească faţă în faţă cu personajul real pe care îl va interpreta, Danièle Delpeuch, acasă la aceasta. “Nici n-am ajuns bine şi m-a luat la piaţă”, îşi aminteşte actriţa prima întâlnire cu chef-ul bucătar. “Când a venit momentul să pregătim masa, mi-a legat rapid un şorţ în jurul taliei şi apoi mi-a arătat gesturile şi tot ceea ce se presupune că trebuia să ştiu în bucătărie. Eu nu sunt cine ştie ce bucătăreasă, aşa că a trebuit să învăţ să creez iluzia că aş fi”.

Ce a impresionat-o cel mai mult pe Catherine Frot la Danièle Delpeuch a fost locul şi felul în care trăieşte. “Tot mediul în care trăieşte e tradiţional, păstrat ca pe vremuri: casa, grădina, modul în care găteşte. Totul pare neschimbat. Casa este a mamei ei, iar înainte a fost a bunicii ei. Este impresionant să îţi imaginezi că femeia care a gândit şi realizat meniurile preşedintelui Franţei mai mult de doi ani la palatul său din Paris provine din acest mediu.”