Primii oameni care au mestecat gumă

De: Carmen Ulian / 01.04.2015, 20:00
Primii oameni care au mestecat gumă
Unii oamenii văd guma de mestecat ca pe o relaxare, dar cum se relaxau strămoșii noștri pe vremea când ea nu exista?

De ce consumă oamenii gumă de mestecat este o problemă ce ține de dorința și motivele fiecăruia. Dar și strămoșii noștri simțeau această nevoie, dar din păcate ei nu aveau așa ceva. În anumite părți ale lumii oamenii mestecau la început rășini, frunze sau iarbă.

În urmă cu circa 5.000 de ani era mestecată coaja de mesteacăn, ca relaxare poate, dar și pentru proprietățile sale antiseptice. Vechii greci consumau rășina arborelui de mastică pe post de gumă.

Guma de mestecat și alte produse de acest gen sunt preparate folosind rășina-guma colectată de la scoarța unor anumiți copaci mesoamericani care există de când lumea pe pământ. Maiașii și americanii au mestecat această rășină secole la rând înainte ca omul alb să vină peste ei. Indienii din Noua Anglie mestecau rășina, iar gestul lor a fost împrumutat și de coloniștii americani.

La începutul anilor 1800, prima gumă de mestecat comercială din SUA a fost guma de molid. John B. Curtis a produs și vândut prima gumă de mestecat, prin 1848. În 1850 a apărut guma pe bază de parafină.

Prin 1860 a fost descoperită și rețeta de bază pentru guma de mestecat de către William Finley Semple care a și patentat-o. Avea o textură bună și era aromată. În scurt timp a devenit populară. În 1871, Thomas Adam a patentat o mașină ce folosea la fabricarea gumei de mestecat. Abia în 1906 Frank Feer a inventat o rețetă de gumă de mestecat cu ajutorul căreia puteai să faci baloane.

În Primul Război Mondial, soldații americani mestecau gumă pentru a se concentra mai bine și pentru a rezista stresului.

Guma modernă conține 20% baza de gumă, 19% sirop, 60% zahăr și 1% arome.