Raw diet sau reîntoarcerea la natura

Apropo.ro / 16.02.2006, 11:50
Raw diet sau reîntoarcerea la natura
Mai mult ca oricand, iarna te saturi sa mananci gras și tanjești dupa salatele din fructe și legume. Însa, ce ar fi sa devii vegetarian pentru o luna? Dieta cu cruditați detoxifica organismul și ajuta la slabit. La toate acestea, poate fi adaugat faptul ca este la

Mai mult ca oricand, iarna te saturi sa mananci gras și tanjești dupa salatele din fructe și legume. Însa, ce ar fi sa devii vegetarian pentru o luna? Dieta cu cruditați detoxifica organismul și ajuta la slabit. La toate acestea, poate fi adaugat faptul ca este la mare cautare în Occident. Numai în America și în Canada exista peste 50 de restaurante unde se servesc exclusiv preparate pe baza de cruditați.

Unii cercetatori „extremiști” considera ca organismul uman este conceput pentru a consuma doar harna cruda, exemplificand cu situația oamenilor preistorici înainte de inventarea focului. Un punct de susținere important al dietei cu cruditați l-a adus și cercetatorul Artturi Virtanen, caștigator al premiul Nobel, care a demonstrat ca, în momentul în care mestecam legume proaspete, sunt eliberate multe enzime numite și „forța vieții”, care asigura o mai buna desfașurare a digestiei.

Încalzirea sau congelarea legumelor distruge aceste enzime. Alimentele fara enzime duc la toxifierea organismului, la nevoia de mai multa hrana, respectiv la obezitate. Mancarea nepreparata termic are valori nutritive crescute. Prin fierbere, se distrug nu doar aceste enzime, ci și vitamina C. Totuși, din unele legume, precum morcovii sau roșiile, fitonutrienții (flavonoizii – antioxidanți) sunt absorbiți mai ușor cand acestea sunt fierte.

Cum funcționeaza?
Acest regim se bazeaza pe consumul exclusiv de fructe, legume și semințe, timp de o luna. Nu începeți dieta mancand 100% alimente crude. În medie, 75% din hrana trebuie sa fie cruda. Pentru a ține dieta cu cruditați trebuie sa aveți la dispoziție un robot de bucatarie, un blender (agitator), un storcator de fructe, un deshidrator (aparat care deshidrateaza prin încalzire, dar nu afecteaza enzimele din legume și fructe), vase largi unde sa încolțeasca semințele, precum și vase din sticla pentru depozitarea semințelor încolțite.

Ce puteți manca?
Legume, fructe proaspete sau deshidratate, alune, semințe, fasole, alge marine, fructe uscate la soare, sucuri proaspete din legume și fructe, apa plata, lapte de cocos. Însa, mare grija la ce și cat mancați. De asemenea, documentați-va înainte a consuma anumite semințe sau legume. De exemplu, o cantitate prea mare de hrișca (Fagopyrum esculentum) provoaca fotosensibilitate.

Argumente pro
Majoritatea alimentelor permise în acesta dieta sunt ușor de preparat, pot fi mancate imediat (chiar și la birou și nu emana mirosuri grele). Totuși, înainte de consumare, orezul, graul și orzul trebuie lasate o noapte la germinat. În plus, crește nivelul energiei în organism, se îmbunatațeste aspectul pielii, este favorizata digestia, este redus riscul atacurilor de cord, surplusul de kilograme este eliminat, iar sistemul imunitar este întarit. Dieta este nutritiva, saraca în grasimi și sodiu, bogata în potasiu și în fibre.

Argumente contra
O parte din elita medicala critica acest regim sub pretextul ca este prea riguros și restrictiv. Acesta exclude alimentele ce conțin vitamine și nutrienți importanți pentru buna funcționare a organismului: vitamina B12, calciul și proteinele. Atenție, dieta nu trebuie urmata pe o perioada prea lunga fara consultul unui nutriționist! Daca este cazul, luați suplimente alimentare. Nu este recomandata copiilor, pentru ca poate duce la malnutriție. Pana cand organismul se obișnuiește cu regimul, este posibil sa aveți dureri de cap, stare de greața și amețeli.

Studii și rezultate
– În 2005, Peter Lucas, profesor la Universitatea din Washington, a dezvoltat o teorie conform careia mancarea gatita are efecte negative asupra dentiției omului. Studiul a constat în comparații la nivelul dentiției mamiferelor și starea hranei consumate.
– Timp de zece ani, Francis Pottenger a hranit o pisica cu mancare gatita și pe alta cu hrana cruda. Analizele celei de a doua pisici au fost mai bune.

Adepți Raw diet: Demi Moore și Woody Harrelson

Mai multe in „Ce se intampla Doctore?”