Realizatorii filmului #selfie69 organizează un atelier-curs de scenaristică, de la idee la pitch

De: Cătălina Matei / 17.02.2017, 10:59
Realizatorii filmului #selfie69 organizează un atelier-curs de scenaristică, de la idee la pitch
Cristina Iacob, regizorul succesului de public #selfie69 - comedia românească ce a adus un număr record de peste 150.000 de spectatori la cinema – şi fondatorul Asociaţiei Scenariştilor Români (ASCER) va organiza atelierul de scriere a unui scenariu cinematografic De la idee… la scenariu, susţinut de profesorul Tudor Potra, scenarist, regizor şi advertising creative director, unul dintre scenariştii #selfie69.

Workshopul se adresează celor care de multe ori şi-au spus: “Povestea mea ar fi un film grozav“, dar nu au ştiut de unde să înceapă. Celor care vor să înveţe să îşi transforme ideea în scenariu de film, având la final oportunitatea de a susţine un pitch în faţa unor regizori şi producători din industria cinematografică românească.

Atelierul se va desfăşura timp de şase luni (9 martie – 10 august) în mansarda Cărtureşti Verona, în fiecare joi, de la ora 19:00 la ora 21:00. Vor fi selectaţi 15 participanţi, iar preţul este de 1200 de lei. Pentru înscriere este necesar un CV şi o scrisoare de intenţie, trimise la adresa [email protected], până vineri, 3 martie. Contact: [email protected] / 0757.643.477.

« Mă bucur de fiecare dată când reuşim să organizăm un workshop cu Asociaţia Scenariştilor Români, pentru că asta înseamnă idei noi, care pot deveni scenarii de film», spune Cristina Iacob. « De fapt, este împlinirea scopului acestei asociaţii, acela de a aduce împreună scenarişti, regizori şi producători, ca poveştile lor să aibă o şansă de a deveni filme. Ei vor lucra şi vor învăţa să îşi scrie cât mai firesc povestea, să îşi structureze ideile în formatul şi ritmul specifice unui scenariu de lungmetraj si să poată susţine la final un pitch. »

Cursul-atelier îşi propune să ofere participanţilor un bagaj teoretic prin care să poată înţelege mai bine fenomenul cinematografic, pentru a putea să propună proiecte cu şanse de succes; să îndrume primii paşi în această profesie, oferindu-le asistenţă profesionistă la fiecare pas al transformării ideii lor originale într-un scenariu de fim complet.

Fiecare sesiune de două ore conţine o primă parte consacrată unei etape de realizare a unui scenariu (ilustrată cu exemple video din filme importante), urmată de monitorizarea evoluţiei fiecărui proiect individual. Întâlnirile sunt săptămânale, pentru a oferi fiecărui cursant timpul necesar pentru a lucra la proiectul său de scenariu. Evoluţia acestuia este prezentată public şi comentată de colegi şi profesor.

Atelierul-curs va fi susţinut de Tudor Potra, scenarist, regizor şi advertising creative director, la Paris şi Bucureşti. Absolvent al UNATC (Regie film) şi Université Paris III Sorbonne Nouvelle (Teorie film), el este laureat al Premiului Beaumarchais al Societăţii Autorilor din Franţa. Tudor a colaborat cu Zazu Film ca scenarist al filmului #selfie69 (cel mai mare succes de public din 2016, cu peste 150 000 spectatori).

“Scopul nostru este să te regăseşti la final cu un text pe care să-l poţi propune cu cât mai multă siguranţă unor producători de film, precum şi să dobândeşti o metodă de lucru cu care să poţi aborda scrierea următorului tău scenariu”, spune Tudor Potra.

De data aceasta, atelierul se adresează tuturor celor care au o idee şi vor să înveţe să scrie o poveste pe care să o transpună într-un scenariu. « Practic, termini acest curs având la final un scenariu de lungmetraj şi oportunitatea de a ţine un pitch în faţa unui grup de producători şi regizori în căutare de poveşti. Chiar se întamplă! », spune Cristina Iacob.