Reclame vamuite

Apropo.ro / 11.01.2002, 08:52
Reclame vamuite
Oficialii FR Gimnastica spun ca sportivele din lotul national nu au voie sa încheie contracte publicitare fara ca federatia sa beneficieze si ea de un procent din cîstig Federatia a cerut marti 5.000 de dolari unui canal american privat de televiziune care a solicitat un interviu cu Andreea

Oficialii FR Gimnastica spun ca sportivele din lotul national nu au voie sa încheie contracte publicitare fara ca federatia sa beneficieze si ea de un procent din cîstig

Federatia a cerut marti 5.000 de dolari unui canal american privat de televiziune care a solicitat un interviu cu Andreea Raducan. „Noi sîntem datori sa încercam sa scoatem bani de oriunde putem”, a declarat presedintele FRG, Nicolae Vieru. „În aprilie anul trecut, niste francezi ne-au platit 3.000 de dolari pentru un material asemanator. Suma a intrat în întregime în contul federatiei”, a precizat el. „Si de data asta i-am spus lui Belu sa nu discute cu nici un american pîna cînd federatia nu cade la o învoiala cu ei, respectiv pîna cînd nu primeste banii”, a adaugat Vieru. El admite ca nu exista nici o lege care sa îi împiedice pe cei de la Deva sa acorde, daca gasesc de cuviinta, interviuri fara a avertiza înainte federatia. „Niste reguli nescrise fac însa ca totul sa treaca mai întîi pe la noi”.

„Le aparam de impresari”

Federatia, spune Nicolae Vieru, are dreptul absolut de a gestiona imaginea sportivilor sai. El invoca statutul federatiei, unde se precizeaza ca aceasta detine în exclusivitate „dreptul asupra imaginii individuale, statice si în miscare, a sportivilor sai în echipament de concurs si de reprezentare, atunci cînd acestia participa la competitii în numele ei”. Întrebat daca în afara competitei, fara a purta pe ea echipamentul lotului, Andreea Raducan sau oricare alta colega de-a ei are voie sa faca reclama la o firma fara acordul federatiei, Vieru a raspuns: „Nimeni din lot nu poate încheia contracte, chiar si de publicitate, fara mijlocirea noastra”.

El crede ca aceasta dispozitie e si în avantajul gimnastelor. „Îi apara de nu stiu ce impresar care le ia procente grase din suma. În loc, banii intra mai bine la federatie. Apoi, exista o prevedere în Carta olimpica, prin care se precizeaza ca sportivii amatori nu pot încheia contracte individuale de publicitate, deoarece asta le împiedica participarea la Jocurile Olimpice”, spune Vieru. Putin dupa JO din 2000 însa, înotatoarea Diana Mocanu a facut reclama la Perla Harghitei fara ca FRN sa primeasca vreun leu. Singura urmare a fost ca Mocanu a lipsit din pliantul de prezentare a lotului national pentru CM de la Fukuoka, sponsorul federatiei de înot fiind o alta firma de apa minerala, Bonaqua.

„Ne tot dam dupa cires”

Octavian Belu marturiseste ca „nu stiu cine are dreptul la imaginea sportivului. N-am cunostinte în domeniu si nici timp sa le acumulez acum”. În ziua în care a fost sunat pentru a aproba reportajul cu Andreea Raducan pe tema „Femei realizate”, solicitat de televiziunea americana, el a cerut aprobarea federatiei. „Daca era sala mea privata, i-as fi primit de capul meu”, a explicat antrenorul. „Mie nu mi s-a spus nimic nici de interventia canalului din State, nici despre bani. N-am primit nici un ban de la francezi si probabil asa va fi si acum. Oricum, noua nu ni se comunica lucrurile astea”, a marturisit Andreea Raducan.

„Ideea ca sportivii ar trebui sa faca ce vor cu imaginea lor mi se pare o aberatie”, spune Octavian Belu. El crede ca problema ar trebui reglementata prin contracte ferme încheiate de gimnaste cu federatia. „N-ar mai fi loc de speculatii. Acum spre exemplu, daca un sportiv se da public în spectacol, afectînd inclusiv imaginea federatiei, a lotului, n-ai cum sa-l sanctionezi pe o baza legala”.

Tehnicianul împartaseste parerea oficialilor FRG, care apreciaza ca oricare ar fi regimul în care federatia gestioneaza imaginea sportivelor, parintii acestora n-au nici un cuvînt de spus, chiar daca majoritatea fetelor sînt înca minore. „Ei n-au pregatire juridica. Si, decît sa mai dea bani si pe consultantele unui avocat, mai bine lasa totul în seama federatiei”, crede Octavian Belu.

„Nu sînt un om sarac”

Oficialii FRG spun ca nu si-au însusit nimic din banii strînsi de federatie prin vînzarea imaginii gimnastelor de la Deva. „Slava Domnului, nu sînt un om sarac, dar îmi cîstig banii legal, prin munca”, spune Adrian Stoica, secretarul general al FRG. „De la MTS primesc lunar în mîna 6,5 milioane de lei. Dar, în calitate de arbitru international, predau cursuri pentru care iau cîte 100 de dolari pe zi. Pe an, se strîng aproape zece mii de dolari”, explica Stoica. El locuieste într-un apartament de trei camere din Drumul Taberei si conduce un Mercedes S klasse din 1996, de 30.000 $, cumparat pe societatea comerciala Elite, a fiului sau. „La cîteva strazi de mine sta si Vieru, într-un apartament identic cu al meu. El n-are nici carnet, d-apoi masina. De altfel, din federatie, directorul tehnic Anca Grigoras are un Matiz, iar contabila sefa conduce un Tico. Ceilalti folosesc tramvaiul”, spune Stoica. „La federatie sînt voluntar, deci fara bani. Traiesc din salariul de conferentiar, de 4,5 milioane de lei si din indemnizatiile pe care le iau în calitate de vicepresedinte al FIG. La o sedinta a forului international primesc cam 100 de franci pe zi”, a declarat Nicolae Vieru, presedintele FRG.

Procent pentru antrenori

În ultimii ani, gimnastele de la Deva au aparut doar în trei campanii publicitare individuale. În ’93, Lavinia Milosovici a filmat un clip pentru Philips. „În schimb, ea a primit 3,5 milioane de lei si o camera video, iar federatia a luat doua televizoare”, îsi aminteste Nicolae Vieru. În ’95, Simona Amânar a facut reclama la vitaminele Plusssz. În nici unul dintre cele doua cazuri, antrenorii de la Deva n-au primit procent din contract. „Sînt deja de poveste”, spune Octavian Belu.

„Dupa Sydney, cînd Andreea Raducan a încheiat contract cu Rama yogurta, am pus piciorul în prag. Am cerut procent. Pîna la urma, noi am adus-o la nivelul la care a ajuns”, a explicat tehnicianul. Potrivit contractului, în valoare de 5.000 $, Andreea Raducan a primit 2.000 $, federatia a luat 1.000 $, iar Octavian Belu si Mariana Bitang cîte 1.000 $ (vezi facsimil). Gimnastele de la Deva au mai aparut în reclame pentru Romtelecom si Kenwood. Fiecare sponsorizeaza federatia cu aproape 80.000 $ pe an.

Reclamatii la FIG

Federatia româna a reclamat la forul international felul în care firma de echipamente Acromat, sponsorul oficial de la Sydney, a folosit abuziv imaginea Andreei Raducan, fara a plati un leu la FRG. Pe una dintre primele pagini din buletinul informativ al FIG, din aprilie 2001, se afla de fotografia gimnastei, asociata firmei Acromat, care anunta vînzarea aparatelor second-hand folosite la Sydney. „Noi am sesizat autoritatile si asteptam niste despagubiri”, a declarat secretarul general al FRG, Adrian Stoica.
Sursa: www.prosport.ro