”Reconstituirea” într-o copie nouă

De: Mioara Tronaru / 16.05.2013, 10:00
”Reconstituirea” într-o copie nouă
”Reconstituirea” a fost desemnat în 2008, în urma unui sondaj realizat de către Asociaţia Criticilor de Film din cadrul Uniunii Cineaştilor din România, cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor.

Pentru a-i omagia pe scriitorul şi scenaristul Horia Pătraşcu, care pe 15 mai a aniversat 75 de ani, şi pe actorul George Constantin (m. 30 aprilie 1994), care pe 3 mai ar fi împlinit 80 de ani, Arhiva Naţională de Filme (ANF) prezintă pe 16 şi 18 mai (ambele spectacole de la ora 20.00), la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Strada Eforie nr. 2), o copie pozitivă (35mm) nouă, realizată în laboratorul ANF, a filmului ”Reconstituirea”.

Drama, al cărei scenariu, bazat pe nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, este semnat de regizorul Lucian Pintilie împreună cu prozatorul Horia Pătraşcu, s-a lansat în difuzare în România, fără publicitate şi fără premieră de gală, pe 5 ianuarie 1970. După ce filmul avusese un succes bucureştean – de public şi de critică – deranjant, timp de patru săptămâni, autorităţile comuniste au retras filmul de pe ecranele principale. Totuşi, la sfârşitul lui 1970, topul revistei ”Contemporanul” a plasat ”Reconstituirea” pe locul I în topul filmelor difuzate în România în acel an. Filmul a fost distribuit şi în Franţa (unde a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes), Elveţia, Italia (Festivalul de la Pessaro) şi Cehoslovacia. Rolurile principale ale filmului sunt interpretate de actorii George Constantin, Emil Botta, Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Ernest Maftei şi Ileana Popovici.

Programare ”Reconstituirea” la Cinemateca Eforie:

Joi, 16 mai, ora 20.00

Sâmbătă, 18 mai, ora 20.00

Scurt sinopsis:

Doi adolescenţi care şi-au sărbătorit cam cu prea mult chef terminarea şcolii vor fi pedepsiţi într-un mod insolit, dar cât se poate de pragmatic: încăierarea lor, reconstituită de autorităţi şi înregistrată de cineamatori, devine subiectul unui ”film educativ”, destinat sănătoasei instrucţii a tineretului. Urmările vor fi dramatice.