România, to lose or not Toulouse la CM de rugby

Apropo.ro / 25.09.2007, 10:58
România, to lose or not Toulouse la CM de rugby
Reprezentativa de rugby a României are, fara doar și poate, ultima șansa de reabilitare la actuala ediție a Cupei Mondiale în partida cu Portugalia, de la Toulouse, la finalul careia vom ști cu certitudine pe ce loc vom termina în grupa C. La plecarea pe tarâmuri

Reprezentativa de rugby a României are, fara doar și poate, ultima șansa de reabilitare la actuala ediție a Cupei Mondiale în partida cu Portugalia, de la Toulouse, la finalul careia vom ști cu certitudine pe ce loc vom termina în grupa C.

La plecarea pe tarâmuri franceze, „stejarii” anunțau un obiectiv îndrazneț: locul trei, cel care asigura calificarea directa la proxima ediție a mondialului, din 2011. Condiția era sa batem Italia. Sau nu. Poate Scoția. Daca nici pe scoțieni, atunci, „macar” pe neo-zeelandezi. Antrenamentele de tip comando comandate de Antonin și Santamans pareau cea mai buna metoda de a-i cali pe „stejari” și nimeni nu se gândea ca niște biciclete rupte ar putea fi un semn rau.

Și a venit meciul cu Italia. La capatul unui joc surprinzator de bun, România a pierdut cu 24-18, „grație” lui Dumitraș, transformerul care a ratat din toate pozițiile posibile și imposibile. În plus, gestul de nervozitate al capitanul Sorin Socol, care i-a dat peste mâini unui adversar dupa ce arbitrul acordase balonul României, a rupt meciul și le-a permis italienilor sa se desprinda în câștigatori.

Meciul cu Scoția a început cum nu se putea mai rau: eseu în minutul 1, secunda 16, cel mai rapid de la actuala ediție a Cupei Mondiale. Ce a urmat, se știe. 0-42 și se alegea praful de toate antrenamentele comando din Pirinei. Cu gândul la locul trei, „stejarii” au intrat în paginile negre ale Cupei Mondiale și România este a șasea națiune care nu reușește sa marcheze nicun punct. Singura „consolare” este ca Noua Zeelanda ne-a razbunat: 40-0 cu Scoția. Dar nu nu putem bucura prea mult. All Blacks ne așteapta. Cu rezervele.

Pâna la partida cu Noua Zeelanda, marți, „stejarii” întâlnesc Portugalia. Singurul adversar pe care România îl mai poate învinge. Este, daca vreți, ultima șansa de a mai îndrepta ceva din imaginea șifonata de la finalul dezastrului de pe Murrayfield. La Toulouse, „stejarii” pot sa îndeplineasca „obiectivul minim” cum l-a numit managerul Robert Antonin.

„Este interzis sa pierdem și acest meci”, afirma, amenințator, Antonin. Adevarul e ca daca nici în fața lusitanilor nu ne mai putem bucura în rugby, nu ne ramâne altceva de facut decât sa ne facem un Try Nations al nostru, cu Bulgaria și Ucraina.

Acum urmeaza și prima veste buna: palmaresul este de partea noastra. Din cele douaspezece întâlniri de pâna acum, România a pierdut doar una, 15-16, la Lisabona, într-un meci contând pentru Cupa Europeana a Națiunilor.

Prima întâlnire directa din istoria celor doua formații s-a disputat la 29 mai 1967, în Cupa Națiunilor, când „stejarii” s-au impus cu 46-6, pentru ca cea mai mare diferența de scor sa se înregistreze în anul 1996, 92-0 pentru România.

A doua veste buna este ca Portugalia este debutanta la Cupa Mondiala. În fine, a treia, și ultima veste buna este ca Portugalia ocupa, în prezent, locul 22 în clasamentul IRB, cu șapte poziții mai jos decât România.

Dupa cum se poate observa, toate veștile bune vin din zona statistica, ceea ce nu garanteaza, din pacate, succesul României.

Pentur partida cu Portugalia, antrenorul Daniel Santamans a facut șapte modificari în echipa de start, cea mai spectaculoasa fiind trecerea pe banca de rezerve a capitanului Sorin Socol, înlocuit de Cosmin Rațiu. Altfel, Catalin Nicolae, care va debuta la Cupa Mondiala, și Catalin Fercu, sunt „aripile” României, iar în linia de treisferturi a echipei vor evolua Dumitraș, care și-a pastrat postul, Gontineac și Dimofte. Mijlocaș la deschidere va evolua Danuț Dumbrava, debutant și el la CM, celelalte noutați fiind Vali Calafeteanu, Tudori, Popescu și Mavrodin.

Capitanul de echipa al României în meciul cu Portugalia va fi Ovidiu Tonița.

De partea cealalta, antrenorul Tomas Morais a operat și el câteva schimbari. Astfel, conform site-ului rugby.ro, fundaș va evolua Pedro Leal, în locul lui Pedro Cabral, iar „aripa” a fost ales Miguel Portela. În absența capitanului Vasco Uva, numarul 8 va juca Joao Uva, iar în linia a doua va aparea și Diogo Coutinho. Noul taloner al lusitanilor este Joaquim Ferreira, care a preluat și banderola de capitan. Morais a mai efectuat o modificare de ultim moment: Antonio Aguilar i-a luat locul lui Davis Mateus.

România și Portugalia se vor întâlni, marți, pe stadionul Municipal din Toulouse într-o partida contând pentru grupa C a Cupei Mondiale.

Întâlnirea va fi condusa la centru de arbitrul neo-zeelandez Paul Honiss, care va fi ajutat de judecatorii de margine Carlo Damasco, din Italia, și Simon McDowell, din Irlanda.

Echipele probabile:

România: 15. I. Dumitraș – 14. C. Nicolae, 13. Dimofte, 12. Gontineac, 11. Fercu – 10. Dumbrava, 9. Calafeteanu – 8. Tonița, 7. Manta, 6. Tudori – 5. Cr. Petre, 4. Rațiu – 3. B. Balan, 2. Mavrodin, 1. C. Popescu.

Rezerve: 16. Tincu, 17. Ion, 18. Socol, 19. Corodeanu, 20. Sârbu, 21. Vlaicu, 22. Brezoianu.

Antrenor: Daniel Santamans. Portugalia: 15. Leal – 14. Aguillar, 13. Sousa, 12. Diogo Mateus, 11. Portela – 10. Duarte Cardoso Pinto, 9. Jose Pinto – 8. Girao, 7. Joao Uva, 6. Coutinho – 5. Penalva, 4. Goncalo Uva – 3. Spaciuck, 2. Ferreira, 1. Rui Cordeiro.

Rezerve: 16. Mure, 17. Correia, 18. Palha, 19. Murinello, 20. Pissarra, 21. Malheiro, 22. Carvalho.

Antrenor: Tomas Morais.

Clasamentul grupei C este urmatorul:

1. Noua Zeelanda 3 3 0 0 224-27 12 p 3 pb

2. Scoția 3 2 0 1 98-50 8 p 2 pb

3. Italia 3 2 0 1 69-102 8 p 0 pb

4. România 2 0 0 2 18-66 0 p 1 pb

5. Portugalia 2 0 0 2 28-195 0 p 0 pb

În grupa C s-au jucat meciurile:

8 septembrie: Noua Zeelanda – Italia 79-14

9 septembrie: Scoția – Portugalia 56-10

12 septembrie: Italia – România 24-18

15 septembrie: Noua Zeelanda – Portugalia 108-13

18 septembrie: Scoția – România 42-0

19 septembrie: Italia – Portugalia 31-5

23 septembrie: Scoția – Noua Zeelanda 0-40

În Grupa C au mai ramas de jucat partidele:

25 septembrie: România – Portugalia (ora 21:00 – Toulouse)

29 septembrie: Noua Zeelanda – România (ora 14:00 – Toulouse), Scoția – Italia (ora 22:00 – Saint-Etienne).

Primele doua echipe clasate în grupa se vor califica în sferturile de finala. În cazul în care doua sau mai multe echipe se afla la egalitate de puncte, se aplica, în ordine, urmatoarele criterii de calificare:

a) meciul direct;

b) golaverajul;

c) esaverajul (diferența dintre eseurile marcate și cele primate în partidele din grupa);

d) numarul de puncte marcate;

e) numarul de eseuri marcate;

Daca și dupa aplicarea celor cinci criterii echipele nu vor putea fi departajate, în sferturile de finala se va califica formația cea mai bine clasata în ierarhia IRB la data de 1 octombrie 2007.