Să înceapă maimuţăreala!

De: Mioara Tronaru / 17.08.2013, 11:00
Să înceapă maimuţăreala!
National Geographic Channel aduce un nou serial în trei părţI, care analizează asemănările comportamentale ale oamenilor şi maimuţelor în ceea ce priveşte sexul, faima, luptele pentru putere şi nu numai – ”Omul-maimuţă”, din 18 august.

Au oamenii şi maimuţele acelaşi mod de a flirta şi de a încerca să-şi găsească parteneri? Oare bărbaţii care se întâlnesc pentru prima oară se aseamănă cimpanzeilor care îşi stabilesc dominanţa? Şi copiii care şterpelesc bomboane amintesc de cimpanzeii care încearcă să-l păcălească pe masculul dominant? Acum şase milioane de ani, ne-am desprins din arborele genealogic din care fac parte rudele noastre, maimuţele. Sigur că am evoluat de atunci, dar în fiecare dintre noi se mai găseşte încă o maimuţă.

Având premiera în data de 18 august, de la ora 21.00, noul serial oferit de National Geographic Channel, Omul-maimuţă, analizează comportamentul predecesorilor nostri, primatele, pentru a înţelege interacţiunile şi dinamica socială a oamenilor. Nu numai că avem un cod genetic identic cu al maimuţelor antropoide în proporţie de 98%, dar am păstrat şi o parte din aceleaşi instincte primare.

Acest serial revelator, de multe ori comic, explorează luptele zilnice ale oamenilor pentru putere, teritoriu, sex şi le compară cu acelea ale verilor nostril, primatele, prin experimente haioase, înregistrări cu camera ascunsă, materiale video despre maimuţe în sălbăticie.

Mai întâi, vom afla că găsirea unui partener în lumea primatelor nu este chiar atât de diferită de „agăţatul” din jungla noastră urbană. Omul-maimuţă studiază universul întâlnirilor la oameni şi ritualurile de curtare şi împerechere la primate pentru ca apoi să compare datele. Observă cum un bărbat care e interesat de o femeie aruncă priviri fugitive către pieptul şi fundul ei, sau cum o femeie care zâmbeşte uşor şi flirtează subtil din priviri cu un bărbat pot fi surprinzători de asemănători cu modul în care reacţionează prietenii noştri maimuţele.

Şi asta nu e totul! În lumea maimuţelor, masculii sunt programaţi să răspundă femelelor fertile; după câte se pare, aşa se întâmplă şi în lumea oamenilor. Similar modului în care posteriorul femelelor maimuţă se umflă şi se înroşeşte când aceasta se află la ovulaţie, la fel şi buzele şi obrajii femeilor devin mai rozalii şi chiar mirosul ei se schimbă în această perioadă. Psihologul evoluţionist dr. Miriam Law Smith a invitat un grup de bărbaţi să demonstreze că, asemenea primatelor, oamenii sunt inevitabil atraşi de acele subtile semne de fertilitate. În mod surprinzător, 100% din subiecţi au fost mai atraşi de mirosul acelei femei aflate la ovulaţie dintr-o pereche de gemene.

Urmăreşte experimentele gândite pentru a scoate la iveală masculul alfa dintr-un bărbat obişnuit. Primatologul Charlotte Uhlenbrooke explică faptul că „lucrul fundamental pe care orice individ îl poate face pentru a-şi creşte statutul este să pară mai mare”. Comparând filmul unei trupe de cimpanzei cu înregistrarea realizată cu camera ascunsă a unui grup de bărbaţi care se întâlnesc pentru prima oară, observă similarităţile fascinante între cele două materiale: cum cimpanzeii îşi ridică părul pentru a părea mai mari şi cum bărbaţii inconştient îşi lărgesc umerii, îşi ridică mai sus capetele şi stabilesc un contact vizual ferm pentru a stabili dominanţa în primele secunde ale întâlnirii.

În final, nu contează dacă ai un milion de followers pe Twitter sau doar 50 de prieteni pe Facebook, dorinţa fiecăruia dintre noi de a fi populari provine dintr-o nevoie instintuală de a fi plăcut. Observând doi tineri studenţi care cred că sunt într-un concurs pentru a lucra pentru o vedetă rock, realizăm cum dorinţa primară de parvenire, servilismul şi decepţia sunt folosite zi de zi. Pentru a sublinia aceeaşi idee, camerele ascunse dintr-o clasă surprind cum elevii şterpelesc bomboane atunci când profesorul nu se uită, asemenea unui grup de cimpanzei care încearcă să obţină ce doresc atunci când masculul alfa nu este atent.

Observând lumea primatelor şi efectuând experimente sociale aproape identice în care subiecţii sunt oamenii, Omul-maimuţă explorează rădăcinile comportamentului nostru de bază, maimuţa din noi.