Șase motive pentru a boicota industria tutunului

Apropo.ro / 05.06.2006, 11:05
Șase motive pentru a boicota industria tutunului
Tutunul provoaca anual mai multe victime decât accidentele de mașina, sinuciderile, SIDA și incendiile luate la un loc. Aceasta substanța fabricata la scara larga și cotata la bursa face zilnic atâtea victime cât 30 de avioane Boeing 747 prabușite la un loc. În

Tutunul provoaca anual mai multe victime decât accidentele de mașina, sinuciderile, SIDA și incendiile luate la un loc. Aceasta substanța fabricata la scara larga și cotata la bursa face zilnic atâtea victime cât 30 de avioane Boeing 747 prabușite la un loc. În spatele tutunului sta o industrie puternica. Iata mai jos șase motive excelente pentru a boicota tutunul.

Minciuna
În secolul trecut, producatorii de țigari știau ca 94% dintre cazurile de cancer la plamâni au drept cauza fumatul. Totuși, aceștia au continuat sa nege acest fapt decenii la rând, asigurând prin comunicatele de presa ca daca se descopera faptul ca țigarile sunt periculoase acestea vor fi retrase de pe piața. Și riscurile legate de tabagismul pasiv au fost multa vreme negate de catre companiile producatoare de țigari.

Dezinformarea
Pentru a contracara mesajele alarmante venite din partea autoritaților pentru sanatate publica, unii producatori de tutun au recrutat cercetatori independenți pentru a publica studii care sa calmeze opinia publica.

Manipularea persoanelor tinere
Deși pretind contrariul, unele trusturi din industria tutunului au pus la cale tot felul de strategii pentru a atrage tinerii. Un document intern al unei mari companii producatoare de tutun releva faptul ca trebuie sa se faca totul pentru a atrage consumatorii cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani. În Franța, distribuția de brichete, țigari, tabachere, tricouri gratuite și alte produse de gen a fost multa vreme tolerata, dar a sfârșit prin a fi interzisa. Au fost interzise și pachetele mini, care conțineau 10 țigari, și sponsorizarile petrecerilor din discoteci.

Dependența garantata
Aditivii care constituie 15 – 20% din greutatea unei țigarete nu au doar funcția de a ameliora gustul. Adaosul de amoniac, de exemplu, permite nicotinei sa ajunga mai repede la creier și sa creasca dependența. În prezent se discuta despre interzicerea acestei substanțe la nivel european. Alt aditiv autorizat este teobromina. Când este inhalata, aceasta substanța are particularitatea de a dilata bronhiile, diminuînd senzația de iritare și dând, în același timp, senzația ca se respira mai bine fumând o țigara. Unii producatori au lansat pe piața țigarete care nu conțin acești aditivi, insinuând faptul ca acestea ar fi mai puțin nocive. Lucru care este fals.

Cifre false
Concentrația de nicotina afișata pe pachetele de țigari este mult mai mica decât în realitate. Evaluarea concentrației de nicotina este realizata de unele companii prin intermediul unor mașini de fumat. În realitate, un fumator inhaleaza mult mai profund nicotina și la intervale mai scurte de timp fața de o mașina de fumat.

Rețele paralele
În afara de distribuitorii de țigarete legali mai exista și contrabandiștii. Se știe ca pe piața exista o mare cantitate de tutun de contrabanda.