Somn fugarit de picioare neliniștite

Apropo.ro / 05.05.2006, 12:14
Somn fugarit de picioare neliniștite
Probabil te întrebi ce legatura poate avea somnul cu picioarele? Are, deși n-ai zice la prima citire... Specialiștii o spun, însa clar și raspicat: sindromul picioarelor neliniștite tulbura somnul. Exista în medicina o tulburare denumita sindromul picioarelor

Probabil te întrebi ce legatura poate avea somnul cu picioarele? Are, deși n-ai zice la prima citire… Specialiștii o spun, însa clar și raspicat: sindromul picioarelor neliniștite tulbura somnul. Exista în medicina o tulburare denumita sindromul picioarelor neliniștite. Deși cauza apariției sale a ramas necunoscuta pana în acest moment, simptomele nu sunt deloc greu de ghicit.

Mai curios este faptul ca acest sindrom apare mai des înainte de culcare. De ce tocmai atunci? Pentru ca, de fapt, este vorba de o tulburare a somnului, cunoscuta și sub numele de sindrom Ekbom, dupa medicul care a descoperit-o. Și nu sunt puține persoanele care au de-a face cu ea. Se pare ca femeile cu varste peste 50 de ani sunt cel mai des afectate. Dar nici barbații nu scapa, mai ales cei care consuma multa cafea sau alte bauturi cu cofeina, precum și fumatorii înraiți. O treime din cei care se plang de acest sindrom au antecedente familiale.

Cum se manifesta
O dorința imperioasa de a te mișca apare imediat dupa ce te-ai bagat în pat sau chiar în cursul nopții. Picioarele te ard, te gadila sau te înțeapa, iar mușchii din zona respectiva te dor. Membrele inferioare îți tremura, le simți din ce în ce mai grele și, evident, începi sa te miști mai rau. Senzația de disconfort este destul de mare, iar pe fondul unui stres suplimentar, starea se agraveaza. Cum nu poți sta locului, faci ture prin casa. Dar asta nu face altceva decat sa puna pe fuga somnul, pe care apoi cu greu reușești sa-l mai gasești. Ce-i drept, mișcarea amelioreaza macar temporar simptomele. De obicei, ambele picioare sunt prinse de neliniște, dar se întampla și ca simptomatologia sa fie prezenta doar la un singur picior.

Cum le potolesti
Cand simți ca apar simptomele, balanseaza-ți picioarele înainte și înapoi. Tehnicile de relaxare musculara sunt și ele indicate. Nu te lipsi nici de baile calde efectuate înainte de culcare, cu tot felul de loțiuni și geluri menite sa-ți confere o stare de bine. Nu vei regreta! Masajul ușor al picioarelor cu creme speciale pentru odihnirea lor, presarea lor, precum și o ședința mica de aromoterapie facuta în dormitor, te vor ajuta sa ațipești.

Unor persoane le face bine vibromasajul, altora nu, așa ca trebuie sa-l testezi, sa vezi cum reacționezi la el. La fel și cu perna electrica, pe unii îi ajuta, pe alții nu. Daca afecțiunea este grava, trebuie neaparat sa consulți un medic. Acesta îți poate prescrie diverse medicamente care sa-ți aduca liniștea, sa-ți alunge stresul și sa te adoarma. În plus, specialistul îți poate spune daca acest sindrom este un semnal de alarma pentru alte boli.