Stanchev a marturisit ca prietenul sau Donciu îi platea întretinerea

Apropo.ro / 02.12.2006, 17:18
Stanchev a marturisit ca prietenul sau Donciu îi platea întretinerea
Consultantul bulgar Stamen Stanchev a declarat, sâmbata, ca se împrietenise cu functionarul ministerial Mihai Donciu asa de mult încât îi platea întretinerea apartamentului din Bucuresti. Audiat de instanta suprema, Stamen Stanchev a declarat ca îi cunoaste pe ceilalti trei

Consultantul bulgar Stamen Stanchev a declarat, sâmbata, ca se împrietenise cu functionarul ministerial Mihai Donciu asa de mult încât îi platea întretinerea apartamentului din Bucuresti.

Audiat de instanta suprema, Stamen Stanchev a declarat ca îi cunoaste pe ceilalti trei inculpati din dosar – Donciu, Benyatov si Mucea – si a dat detalii despre anumite aspecte ale muncii sale de consultant.

El a explicat ca documentele referitoare la aeroportul din Cluj, gasite la o perchezitie în casa sa, i-au fost date chiar de directorul general al institutiei David Ciceu, în acel moment. Potrivit declaratiei sale, Stamen Stanchev era consultant al Bancii Mondiale care era interesata de finantarea unei dezvoltari de structura a aeroportului.

În licitatia privind privatizarea Electrica Muntenia Sud, Stanchev a declarat ca era consultant pentru Credit Suisse care la rândul sau reprezenta compania Enel.

Referitor la planurile segmentului de autostrada Bucuresti-Ploiesti, gasite si acestea la el în timpul perchezitiei, Stanchev a relatat ca le-a primit de la firma Strabag pe care o reprezentase în calitate de consultant si care deja câstigase licitatia pentru executarea lucrarii.

Una din explicatiile lui Stanchev a stârnit însa rumoase în sala. Întrebat despre cele doua cartele telefonice pe care el le-ar fi oferit lui Mucea si Donciu, acesta a admis ca le-a facut celor doi acest cadou, spunând ca avea convorbiri foarte dese cu ei.

„Cu Donciu devenisem chiar prieten si îmi platea întretinerea pentru apartamentul din Bucuresti”, a spus Stanchev, afirmatia sa aducând zâmbetul pe fetele celor prezenti în sala.

Dupa Stanchev, instanta l-a audiat pe Donciu, care a spus ca nu a avut acces la documente secrete, decât într-o perioada scurta de timp, astfel ca, teoretic, nu ar fi avut ce secrete sa-i furnizeze lui Stantchev.

Dorinel Mucea le-a explicat magistratilor în detaliu care erau atributiile de serviciu în contextul privatizarilor, sustinând în esenta ca firmele reprezentate de Stantchev nu au beneficiat de vreun tratament preferential din partea sa fata de ceilalti participanti la licitatii. Mai mult Mucea a aratat, ca firma consiliata de Stanchev, Enel desi a câstigat initial licitatia pentru preluarea Electrica Muntenia Sud a platit la relicitare o suta de milioane de euro în plus, supralicitându-si practic primul pret oferit.

În final, Benyatov, cel de-al patrulea inculpat audiat de instanta, si-a detaliat atributiile de manager la Credit Suisse, sustinând ca nu a primit de la nici unul din ce doi functionari români vreo informatie calificata ca secret de stat sau de serviciu.

În plus, Benyatov a declarat instantei ca sufera de cancer la tiroida, glanda fiindu-i extirpata în urma unei operatii suferite în urma cu aproximativ trei ani. Benyatov le-a mai spus judecatorilor ca, desi respinge acuzatia care i se aduce – potrivit careia l-ar fi determinat împreuna cu Stantchev pe Mucea sa-i dea date secrete în contextul privatizarii Electrica Muntenia Sud -, întelege gravitatea acuzatiilor si este dispus sa coopereze.

Dupa audierea celor patru instanta suspendat sedinta sentru o pauza de 15 minute, la ora transmiterii acestei stiri sedinta fiind deja reluata, iar instanta asteptând concluziile avocatilor celor patru.

Functionarii ministeriali Dorinel Mucea si Mihai Donciu si consultantii internationali Stamen Stanchev si Vadim Benyatov Don au fost retinuti, în noaptea de 28 noiembrie, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Procurorii au declansat actiunea penala în cazul celor patru si au hotarât înlocuirea masurii preventive de interzicere de a parasi Capitala pe timpul cercetarilor cu cea de retinere. Retinerea celor patru a survenit unor noi probe, administrarea acestora determinând anchetatorii sa schimbe masurile preventive luate iniatial.

În 29 noiembrie, procurorii au solicitat instantei Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva, pentru o perioada de 29 de zile, a celor patru inculpati din dosarul privatizarilor. Decizia Curtii de Apel Bucuresti de arestare preventiva a celor patru inculpati din dosarul privatizarilor a confirmat acuzatiile formulate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Biroul de presa al Ministerului Public comunica, în 22 noiembrie, ca în cursul lunii iunie 2006, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a primit din partea organelor cu atributii pe linia securitatii nationale o sesizare în legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita în jurul cetateanului bulgar Stamen Stanchev, consultant al unei societati bancare internationale pentru afaceri derulate în România.

Potrivit procurorilor, din reteaua lui Stanchev fac parte mai multi demnitari si functionari publici din institutiile centrale cu atributii în domeniul privatizarii. „Scopul gruparii era acela de a obtine, în afara cadrului oficial, date si documente de natura a periclita securitatea statului”, preciza Ministerul Public.

Procurorii DIICOT – Structura Centrala, au dispus începerea urmaririi penale fata de învinuitii Stamen Stancev – consultant international, Mihai Dorinel Mucea – adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului si Mihai Radu Donciu – consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici în subordinea ministrului.

De asemenea, a fost pus sub acuzare si Mircea Calin Flore – reprezentant permanent în România al unei societati de consultanta bancara, Robert Marius Neagoe – directorul Directiei Juridice a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare în Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Mustafa Oral, Michal Susak – consultant international si Vadim Benyatov Don – consultant international, toti acuzati de infractiuni care aduc atingere securitatii nationale.

Stamen Stanchev (39 de ani), cetatean bulgar cu domiciliul în Austria, Vadim Benyatov Don (41 de ani), cetatean american de nationalitate rusa, cehul Michael Susak (42 de ani) si Mircea Calin Flore (30 de ani) sunt acuzati de spionaj si de constituirea unui grup infractional organizat care actiona în mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala. Mircea Calin Flore si Michal Susak sunt cercetati în lipsa de procurorii DIICOT, ambii locuind în afara României.

Totodata, functionarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea (59 de ani), fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI), Mihai Radu Donciu (51 de ani), consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Robert Marius Neagoe (31 de ani) sunt acuzati de tradare prin trasmitere de secrete si de constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza în mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si concurentei neloiale.

Turcul Oral Mustafa (38 de ani) este acuzat de complicitate la spionaj si de constituirea unui grup infractional.

Flore, Susak, Oral si Negoe sunt cercetati în stare de libertate.

Mediafax