Therion cânta gratis în România

Apropo.ro / 23.10.2006, 13:47
Therion cânta gratis în România
Fundația Aquarius prezinta: Therion Goes Classic ! Opera gotic simfonic in premiera mondiala La 3 decenii dupa concertele rock-simfonice de referinta ale trupelor Deep Purple si Rick Wakemann, THERION scrie istorie muzicala la Bucuresti ! Daca v-ati intrebat

Fundația Aquarius prezinta: Therion Goes Classic !
Opera gotic simfonic in premiera mondiala

La 3 decenii dupa concertele rock-simfonice de referinta ale trupelor Deep Purple si Rick Wakemann, THERION scrie istorie muzicala la Bucuresti !

Daca v-ati intrebat vreodata cum ar suna Wagner, Mozart sau Verdi cu chitari electrice, baterie si bass, aveti ocazia sa aflati pe 9 decembrie cand suedezii de la Therion vor urca – pentru a doua oara – pe scena Salii Palatului.

De data aceasta, intr-un concert opera-gotic-simfonic, pe care publicatiile internationale de specialitate il denumesc deja „cel mai grandios eveniment de acest tip al deceniului”.

Prestigioase voci clasice internationale, care au concertat pe cele mai renumite scene de opera din lume, Corul Academic Radio si Orchestra Nationala Radio vor lua parte la acest proiect ambitios, care va stabili la Bucuresti o premiera mondiala.

Partea orchestrala va fi sustinuta de circa 100 instrumentisti, iar grupul de 4 coristi cu care Therion si-a obisnuit fanii in turnee va fi inlocuit de cei 70 membri ai Corului Academic Radio, sub conducerea maestrului Dan Mihai Goia.

Dat fiind ca Wagner nu s-a mai cantat in Romania de peste o jumatate de deceniu, corul si orchestra Radio considera repertoriul o provocare si vor incepe programul de repetitii cu mult timp inainte.

Rolul de onoare – de a reuni orchestra, corul, solistii clasici si membrii formatiei sub aceeasi bagheta dirijorala – ii revine germanului Markus Stollenwerk.

Interesul sau in proiecte si experimente muzicale diferite de mainstream este cunoscut din seria de concerte „YOUrope Together” comandate de Philharmonie Essen, realizate in mai multe tari europene, prin care se urmareste aducerea tinerilor in salile de concert clasice si suscitarea interesului acestora pentru valorile muzicale europene.

Therion nu isi vor dezamagi fanii fideli
Atrasi de ineditul concertului si de promisiunea unui eveniment de super-calitate, fani din toata lumea si-au cumparat deja bilete. In decembrie, Bucurestiul va reusi performanta de a reprezenta cu adevarat o capitala europeana de cultura, si va fi punctul de interes pentru iubitori ai muzicii de calitate din Japonia, Mexic, Scandinavia si din toate tarile Europei.

In privinta repertoriului concertului, atat fanii riff-urilor grele, cat si iubitorii de clasica vor avea cu siguranta de ce sa-si tina respiratia, timp de aproape 2 ore….Compozitii de referinta Wagner, Mozart, Verdi si ale altor giganti clasici vor fi cantate in versiunea interpretativa Therion, pe riff-urile nestavilite ale celor 3 chitaristi (Christofer Johnsson, Kristian Niemann, Johan Niemann), nuantate de ritmul bateristului Peter Karlsson.

„Greul” concertului va fi reprezentat de piese propri Therion, cu acompaniamentul live al orchestrei filarmonice Radio si al Corului Academic. Fanii die-hard se vor bucura de un „bonus” – din nenumaratele piese Therion compuse pe parcursul carierei de aproape 20 ani a formatiei, vor putea asculta cateva piese in prima auditie live!!!

Bilete
Pretul biletelor este 89, 195 si 245 lei. Aviz amatorilor: la numai 10 zile de la punerea in vanzare, s-au epuizat deja biletele de 89 lei! Biletele se gasesc in Bucuresti la Muzica, Sala Palatului, Diverta Unirii, Mall Vitan si Plaza sau online la magazinele Diverta din tara, si pe site-ul www.concerte.fundatia-aquarius.ro.
Trupa suedeza Therion, una dintre fondatoarele rockului gotic, care va sustine pe 9 decembrie un concert la Sala Palatului, a renuntat la onorariu, deoarece câstigurile de pe urma evenimentului vor fi donate copiilor bolnavi de cancer, a declarat Ovidiu Buciscanu, presedintele Fundatiei Aquarius.

Trupa va prezenta la Bucuresti noul spectacol intitulat „Therion Goes Classic”, urmând sa performeze alaturi de Corul si de Orchestra Nationala Radio. De asemenea, va avea invitati în concert si cântareti de opera de la Viena. Dirijorul concertului va fi Markus Stollenwerk.

Repertoriul spectacolului va cuprinde atât partituri clasice interpretate în stilul Therion, cât si cântece originale ale formatiei, unele prezentate în prima auditie.

Acest eveniment este sustinut de Ambasada Suediei la Bucuresti si face parte dintr-un proiect al Fundatiei Aquarius, intitulat „Ars musicae, ars medicinae – muzica împotriva cancerului”. Încasarile obtinute în urma concertului vor fi donate pentru tratamentele unor copii bolnavi de cancer din România.

Miercuri, în Club A, va avea loc Warming Up party Therion, în cadrul careia va fi vizionat un DVD cu formatia, iar Fundatia Aquarius va aduce invitatii la concert, bilete la preturi „studentesti”, afise cu trupa si alte surprize.

Therion a fost înfiintata în 1987, sub numele de Blitzkrieg, un an mai târziu schimbându-si numele în Therion. Primul album, „Of Darkness”, a fost lansat în 1991.

Componenta trupei s-a schimbat de mai multe ori, fondatorul Christofer Johnsson, cel care compune si piesele trupei, ramânând singurul din formula initiala. Schimbarea majora a trupei a venit odata cu albumul „Theli”, din 1996, când a trecut la genul symphonic opera metal cu influente din rock-ul progresiv al anilor ’70, heavy metal din anii ’80 etc.

Formula actuala a trupei este: Christofer Johnsson (chitara), Kristian Niemann (chitara), Johan Niemann (bass), Petter Karlsson (tobe).

Therion a mai concertat la Bucuresti, în iunie 2005.

Mediafax