TIFF la ediţia a 12-a

De: Mioara Tronaru / 14.05.2013, 10:00
TIFF la ediţia a 12-a
În perioada 31 mai - 9 iunie, la Cluj va avea loc cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Zece zile pline de proiecţii speciale, premiere naţionale sau internaţionale, ateliere şi masterclass-uri care au ca protagonişti invitaţi importanţi din industria de film, concerte, expoziţii şi multe alte evenimente. 190 de filme din 53 de ţări vor fi proiectate pe parcursul celor zece zile de festival şi peste 700 de invitaţi sunt aşteptaţi în acest an la Cluj.

Programul TIFF va cuprinde şi în acest an secţiunile tradiţionale Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, EcoTIFF. O noutate în agenda festivalului o reprezintă secţiunea tematică This is the End/ Acesta e sfârşitul, care explorează apocalipsele globale sau personale, printr-o selecţie de filme recente. Grecia şi Slovacia sunt în centrul atenţiei în Focus, cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar secţiunea 3X3 le aduce un omagiu regizorilor Olivier Assayas, Eyal Sivan şi Stephen Frears. O retrospectivă specială îi este dedicată în acest an cineastului experimental Peter Forgacs.

Secţiunea EcoTIFF aduce, pe 5 iunie, de Ziua Internaţională a Mediului, filme care vorbesc despre problemele mediului înconjurător: Chasing Ice (r. Jeff Orlowski), The Age of Aluminium (r. Bert Ehgartner) şi Els Últims (r. Roberto San Eugenio). Iar pe 6 iunie, la aniversarea a 15 ani de existenţă a postului HBO, Ziua HBO la TIFF aduce două producţii originale: The Girl (r. Julian Jarrold) şi, în premieră absolută, Anul Dragonului (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu).

TIFF-ul revine anul acesta în locaţii precum Cinema Florin Piersic, Arta, Victoria, Casa de Cultură a Studenţilor, Institutul Francez, Casa TIFF, inaugurată cu succes la ediţia precedentă, Ursus Open Air (Piaţa Unirii). Muzeul de Artă redevine locul de desfăşurare al TIFFArt – o selecţie de evenimente, proiecţii şi concerte dedicate în principal artiştilor din regiune. Castelul Banffy de la Bonţida, una dintre cele mai spectaculoase şi mai apreciate locaţii ale festivalului, va fi gazda, pe 1 şi 2 iunie, a unui program cu totul special, Weekend la Castel.

Sâmbătă, 1 iunie, publicul se va putea delecta cu spectacolul Apolodor (muzica pe versurile lui Gellu Naum), susţinut de Ada Milea şi Dorina Chiriac, o sesiune de gustări şi băuturi spaniole tradiţionale, un concert de chitară spaniolă, dar şi cu proiecţia-eveniment, de la 21.30, a filmului mut Blancanieves (r. Pablo Berger). Duminică, 2 iunie, echipa de bucătari “Nişte ţărani” va pregăti bucate evreieşti, iar de la ora 21:30, spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă Manasse (1925), în regia lui Jean Mihail, unul dintre filmele româneşti mute remarcabile ale anilor 20, într-o proiecţie acompaniată live de cvartetul Minima (UK).

Cea de-a 12-a ediţie TIFF se deschide cu cel mai recent film al lui Pedro Almodovar, Amanţii pasageri. Comedia “morală, orală şi ireală, sau nerealistă”, după cum o descrie regizorul, va putea fi văzută în premieră absolută în România, într-o proiecţie unică, pe 31 mai, de la ora 20:45, în Ursus Open Air (Piaţa Unirii) din Cluj-Napoca. Pelicula este prezentată la TIFF în parteneriat cu Independenţa Film.

Povestea legendară a exploratorului Thor Heyerdahl şi a călătoriei sale epice din 1947, când a traversat Oceanul Pacific pe o plută din lemn de balsa, este subiectul filmului Kon-Tiki (r. Joachim Rønning, Espen Sandberg), proiectat în închiderea festivalului, duminică 9 iunie, în Ursus Open Air. Filmul a fost nominalizat în 2013 la Oscar şi la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin.

Printre proiecţiile-eveniment ale celei de-a 12-a ediţii TIFF menţionăm o versiune restaurată a unuia dintre cele mai controversate filme din istoria cinematografiei, Heaven’s Gate (r. Michael Cimino), un documentar despre celebra operaţiune de salvare a unui alpinist, în Himalaya, la care a luat parte românul Horia Colibăşanu, The Ridge (r. Migueltxo Molina, Pablo Iraburu), Sound City, debutul regizoral extrem de apreciat al lui Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana şi solistul Foo Fighters, Earth/ Pământ (1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko, cu acompaniament live al ethno- chaos- band-ului DakhaBrakha, Balkan Melodie, în regia lui Stefan Schwietert, povestea lui Marcel Cellier, cel care a călătorit în Estul Europei pentru a găsi muzicieni şi ritmuri puţin cunoscute în Occident şi l-a descoperit pe Gheorghe Zamfir, sau Exploratorul, un documentar rememorând expediţia Belgica, produs de Fundaţia Arte Vizuale şi însoţit de un eveniment multimedia complex, Emil Racoviţă, savant, fotograf, desenator, proiect realizat cu sprijinul AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional

O altă noutate a ediţiei va fi Ziua Francofoniei. Pe 1 şi 2 iunie, publicul, dar şi un juriu alcătuit din cinci tineri cinefili clujeni, va viziona cinci dintre filmele francofone incluse în programul festivalului. Ziua Francofoniei va fi organizată împreună cu Institutele Franceze din Cluj şi Bucureşti şi TV5 şi se va încheia cu cine-concertul “Bagdad Fantaisie”, orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic The Thief of Bagdad/ Hoţul din Bagdad (Raoul Walsh, 1924), cu Douglas Fairbanks.

Pe lângă filme, publicul TIFF va avea parte şi de o serie de concerte de neratat. The Tiger Lillies, DakhaBrakha (Ucraina), Sofa Surfers, Ioan Pop şi Grupul Iza sunt câteva dintre numele care vor anima serile festivalului.

În cadrul acestei ediţii, renumiţii cineaşti Jiří Menzel şi Stephen Frears vor fi distinşi cu Premiul pentru întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award, iar actriţa Luminiţa Gheorghiu va primi Premiul de excelenţă. Pablo Berger, regizorul filmului Blancanieves (10 premii Goya), David Lambert, regizorul şi scenaristul filmului Hors les Murs, actriţa Franziska Petri (Betrayal), producătoarea Lynda Myles (The Commitments, The Snapper, The Van, Killing Me Softly), directorul de imagine Ed Lachman (Trilogia Paradise, de Ulrich Seidl, Erin Brockovich, Sweet November), regizorul Sebastian Lelio (Gloria, La Sagrada familia) şi Cristi Puiu, membru al juriului competiţiei şi autorul campaniei de imagine TIFF 2013, sunt câţiva dintre invitaţii de marcă ai festivalului.

Expoziţiile ocupă şi anul acesta un loc important în agenda festivalului. La Muzeul de Artă din Cluj vor putea fi admirate afişele filmelor lui Jiří Menzel, semnate de artişti cehi, în cadrul unei expoziţii realizate cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti şi al Terry Posters din Praga. Mândrie şi Beton, de Petruţ Călinescu este un proiect video şi foto ce a documentat timp de trei ani transformările petrecute în satele tradiţionale, în urma masivei plecări la muncă în străinătate; 24 de expresii ale solitudinii, de Mirona Radu, o apologie a stărilor pe care le prilejuieşte singurătatea, în imagini cu caracter profund meditativ; The Danube Exodus, o instalaţie video a artistului maghiar Peter Forgacs ce documenteză călătoria evreilor din Slovacia spre Palestina, înaintea celui de-al doilea război mondial, ce va fi transferată timp de o lună de la Ludvig Museum Budapesta la Casa Tranzit din Cluj.

EducaTIFF, programul de educaţie media şi cinematografică ajuns la a 5-a ediţie, va pune accent pe proiecţii speciale de film pentru elevi, urmate de dezbateri şi ateliere de film. Let’s Go Digital, un proiect aflat la a 11-a ediţie, se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din toată ţara, pasionaţi de film, fotografie, editare video. Timp de 10 zile, tinerii vor lua contact cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film.

În perioada 2 – 6 iunie 2013, la TIFF va avea loc şi a doua ediţie a Transilvania Talent Lab. Timp de 5 zile, 18 pasionaţi de film şi new media vor parcurge toate etapele realizării unui film şi unui eveniment cultural în sfera cinematografică. Ei vor participa la proiecţii speciale din cadrul TIFF, seminarii şi masterclass-uri de regie, scenaristică, imagine, sunet, montaj, producţie, crowdfunding, marketing, distribuţie sau strategii de festival i vor avea şansa de a discuta proiectele lor concrete cu specialişti renumiţi din industria filmului, români şi străini, invitaţi la TIFF.

Un alt proiect care se află la a doua ediţie este şi 10 pentru FILM, menit să promoveze figuri noi în filmul românesc. 10 dintre cei mai talentaţi actori de pe scenele din ţară, care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc vor fi prezentaţi profesioniştilor din lumea filmului şi publicului, între 6 şi 8 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Pentru prima oară, biletele pentru cea de-a 12-a ediţie vor fi puse în vânzare online în avans, începând cu data de 24 mai, pe www.biletmaster.ro. începând cu acest an, sistemul de ticketing beneficiază de cel mai modern tip de distribuţie a biletelor – sistemul print-at-home. Cumpăratorii primesc biletele în format PDF, la adresa de e-mail indicată, şi vin cu ele printate la cinema.

 

Biletele pot fi achiziţionate şi de la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Piaţa Unirii, şi Casa TIFF (doar pentru invitaţi şi persoanele acreditate) începând cu data de 27 mai.

 

Campania de imagine TIFF 2013

După o serie de colaborări de succes, Luminiţa Gheorghiu şi Cristi Puiu, două dintre cele mai importante nume din cinema-ul românesc, s-au reîntâlnit anul acesta pentru campania de imagine a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie).

Pe lângă vizualul festivalului, regizorul Cristi Puiu a conceput şi o serie de spoturi având-o ca protagonistă pe actriţa Luminiţa Gheorghiu. Cele 10 fragmente, care împreună constituie o poveste, vor fi proiectate câte unul pe zi, în timpul TIFF, în anumite locaţii ale festivalului. în spaţiul Ursus Open Air din Piaţa Unirii, spectatorii vor putea viziona alte 10 spoturi special realizate pentru această locaţie, în acelaşi regim de difuzare.

“Când m-a întrebat Mihai Chirilov dacă vreau să fac trailerul festivalului cu Luminiţa, am propus să existe câte un trailer pentru fiecare zi. Propunerea asta vine din partea unui om care este invitat în jurii de festivaluri şi devine la un moment dat plictisit să vadă acelaşi spot în fiecare zi. Nişte filmuleţe scurte cu o poantă oarecare, uşor de încasat, care sunt perisabile. Şi am zis că ar fi mai bine să realizez câte un spot pentru fiecare zi. Şi pentru mine ar fi mai atrăgător să fac asta, să gândesc o situaţie, o suită de fragmente extrase dintr-un posibil film de ficţiune”, explică Cristi Puiu.

“În mod spontan, când mi s-a propus să fac trailerul cu Luminiţa, mi-am zis că e mai important să o văd cât mai mult pe ea, să construiesc nişte momente, să existe un concept care să le lege. Conceptul e legat de aşteptare şi de relaţia cu celălalt. Am folosit spaţii care au intrat progresiv în proprietatea cinema-ului: peronul gării, interiorul maşinii, şoseaua, toate spaţiile astea au devenit sinonime cu cinema-ul”, adaugă regizorul. 

Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a două zile în locaţii precum Caru’ cu bere, Penitenciarul Rahova, Gara Chitila, Hotel Internaţional Bucureşti, Grand Cinema Digiplex Băneasa.

 

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA TIFF 2013

LUNGMETRAJE 

Poziţia copilului (r. Călin Peter Netzer) – în afara competiţiei

Aici… adică acolo (r. Laura Căpăţână Juller)

Condamnat la viaţă (r. Bogdan Dreyer)

Déjà Vu (r. Dan Chişu)

Domestic (r. Adrian Sitaru)

Domnişoara Christina (r. Alexandru Maftei)

Experimentul Bucureşti (r. Tom Wilson)

Love Buidling (r. Iulia Rugină)

Matei, copil miner (r. Alexandra Gulea)

O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu)

Rocker (r. Marian Crişan)

 

SCURTMETRAJE

  1. 12 minute (r. Nicolae Constantin Tănase)
  2. Bad Penny (r. Andrei Creţulescu)
  3. Before the Fall (r. Tom Wilson)
  4. Betoniera (r. Liviu Săndulescu)
  5. Caseta numărul 4: Alexandra (r. Cristian Pascariu)
  6. Claudiu and the Fish (r. Andrei Tănase)
  7. După fel şi chip (r. Paula Oneţ)
  8. Fotografii de familie (r. Andrei Cohn)
  9. Grindcore (r. Ioachim Ciobanu)
  10. I’m a Walking Contradiction (r. Raia al Souliman)
  11. În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu)
  12. Maria (r. Claudiu Mitcu)
  13. My Baby (r. Luiza Pîrvu)
  14. Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri)
  15. Rio 2016 (r. Bianca Rotaru)
  16. Şanţul (r. Adrian Silişteanu)
  17. O umbră de nor (r. Radu Jude)
  18. Vaca finlandeză (r. Gheorghe Preda)
  19. Waste (r. Anton Groves)
  20. Weekend la mare (r. Răzvan Tache)

 

Premiere absolute în secţiunea Zilele Filmului Românesc

Una dintre cele mai aşteptate secţiuni ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj) aduce pe ecrane, între 6 şi 8 iunie, câteva producţii autohtone în premieră în România.

Selecţia Zilelor Filmului Românesc, realizată de directorul artistic Mihai Chirilov, cuprinde 11 lungmetraje şi 20 de scurtmetraje, unele proiectate în premieră absolută la TIFF. Este prima ediţie ZFR cu trei regizori din Cluj în competiţie: Cecilia Felmeri (Pastila fericirii), Paula Oneţ (După fel şi chip) şi Cristian Pascariu (Caseta numărul 4: Alexandra). Acesta din urmă revine în competiţia de scurtmetraje după  Beţişoare rock’n’roll (2010).

În premieră absolută la TIFF, spectatorii vor avea ocazia să vadă noul lungmetraj al lui Alexandru Maftei (Bună! Ce faci?). O nouă adaptare după proza fantastică a lui Mircea Eliade, Domnişoara Christina îi are pe Tudor Aaron Istodor, Ioana Anastasia Anton, Anastasia Dumitrescu, Ovidiu Ghiniţă, Ioana Sandu, Maia Morgenstern şi Ioan Andrei Ionescu în distribuţie.

Tot în premieră absolută va rula, în competiţia ZFR, şi Experimentul Bucureşti, de Tom Wilson. Pornind de la concluzia că Revoluţia din 1989 a fost, de fapt, o lovitură de stat, DJ-ul şi jurnalistul britanic stabilit în România regizează un fals documentar despre un experiment al Securităţii care n-a avut niciodată loc, acela de a transforma “omul socialist” în “omul capitalist”. Personajele: Andrei Juvină şi Carmen Anton. Wilson este şi autorul unui scurtmetraj inclus în competiţie, Before the Fall.

Un experiment este şi noua peliculă a lui Dan Chişu, Déjà Vu, care va avea premiera mondială la Cluj. Mirela Oprişor, Ioana Flora şi Gabriel Răuţă sunt protagoniştii poveştii unui bărbat care decide să divorţeze după o căsnicie de 20 de ani şi să-şi aducă amanta pentru prima dată acasă. Filmat în întregime din perspectiva bărbatului, Déjà Vu are doar şase scene, repetate timp de două săptămâni şi filmate în doar zece zile, în regim de lumină naturală.

După ce a fost proiectat la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, Matei, copil miner, debutul în lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, va rula în premieră naţională la TIFF. Coproducţia româno-germano-franceză este drama lui Matei (Alexandru Czuli), un băiat de 11 ani crescut de bunicul său (Remus Mărgineanu), într-o regiune minieră săracă, după ce părinţii au plecat la muncă în Italia. Un alt debut în competiţia ZFR este Love Building, al regizoarei Iulia Rugină. Într-o tabără dedicată relaţiilor destrămate, 14 cupluri au la dispoziţie 7 zile pentru a-şi repara poveştile de dragoste. Dar cei trei traineri meniţi să îi asiste – jucaţi de Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă – au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet de sub control.

În competiţie intră şi documentarul Aici… adică acolo (r. Laura Căpăţână Juller), alături de filme lansate recent pe ecrane: Domestic (r. Adrian Sitaru), Rocker (r. Marian Crişan), O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu) şi Condamnat la viaţă (r. Bogdan Dreyer). Va deschide secţiunea Zilele Filmului Românesc, pe 6 iunie, în Piaţa Unirii, filmul premiat cu Ursul de Aur la Berlinală, Poziţia copilului (r. Călin Peter Netzer), care va rula în afara competiţiei.

În competiţia de scurtmetraj intră 20 de titluri. Printre acestea, O umbră de nor, filmul lui Radu Jude selecţionat la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, adus în premieră la TIFF, în acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu), prezent în competiţia Cinéfondation la Cannes, Betoniera (r. Liviu Săndulescu), proiectat la Clermont-Ferrand, Bad Penny (r. Andrei Creţulescu), My Baby (r. Luiza Pîrvu), Şanţul (r. Adrian Silişteanu), Fotografii de familie (r. Andrei Cohn) sau Maria (r. Claudiu Mitcu). Nicolae Constantin Tănase, câştigătorul de anul trecut cu Blu, film care i-a adus şi Premiul Gopo pentru “Tânără speranţă”, revine la TIFF cu 12 minute.

Juriul secţiunii Zilele Filmului Românesc, care va acorda premiile pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun debut, este format din regizoarea şi producătoarea Mona Nicoară (Şcoala noastră), criticul de film Yael Shuv, membră FIPRESCI, colaboratoare a unor publicaţii precum Total Film sau Haaretz, profesoară de filmologie la Open University din Israel, şi Evgeny Gusyatinskiy, critic de film din Rusia, selecţioner al Rotterdam International Film Festival, axat pe filmele din fosta URSS şi Estul Europei.

 

Stephen Frears, premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2013

Unul dintre cei mai apreciaţi regizori britanici, Stephen Frears, va primi Premiul pentru întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj).

Nominalizat la Oscar şi la BAFTA pentru filme ca My Beautiful Laundrette, Dangerous Liaisons sau The Queen, Frears va urca pe scena Teatrului Naţional din Cluj pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF 2013.

Stephen Frears s-a născut în Leicester, în 1941, şi a studiat dreptul la Cambridge, înainte de a se îndrepta spre teatru. în 1964, s-a alăturat Royal Court Theatre, iar primul său job în cinema a fost acela de asistent de regie la filmul Morgan – A Suitable Case for Treatment (r. Karel Reisz, 1966). Au urmat ani în care a regizat, cu succes, producţii TV şi spoturi publicitare.

Debutul în lungmetraj a venit în 1971, cu Gumshoe, povestea unui jucător de bingo (Albert Finney) care visează să devină detectiv, însă cariera i-a fost lansată cu adevărat abia în 1985, cu My Beautiful Laundrette. Regizat după un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis în unul din rolurile centrale, filmul a fost nominalizat la Oscar şi la două premii BAFTA. Ambele pelicule vor fi proiectate la TIFF în secţiunea 3X3, alături de Prick Up Your Ears (1987), un biopic al dramaturgului Joe Orton, cu Gary Oldman şi Alfred Molina.

Curând, a venit şi prima propunere de la Hollywood: Legături periculoase/ Dangerous Liaisons (1988), cu Glenn Close, John Malkovich şi Michelle Pfeiffer pe afiş. Filmul a primit şapte nominalizări la Oscar – câştigând trei dintre ele, pentru scenariu adaptat, costume, scenografie – şi zece la BAFTA. A fost urmat de un noir elogiat îndelung de critică, The Grifters (1990), produs de Martin Scorsese, care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar pentru regie.

Frears a continuat, de-a lungul anilor, colaborarea cu Hollywood-ul, alternând proiectele cu buget mare cu cele personale. A mai regizat western-ul The Hi-Lo Country (1998), cu Woody Harrelson, Billy Crudup, Penélope Cruz şi Patricia Arquette în distribuţie, distins cu Ursul de Argint la Berlin, Liam (2000), celebrul High Fidelity (2000), cu John Cusack pe afiş, Dirty Pretty Things (2002), povestea unor imigranţi ilegali în Londra, The Deal (2003), o dramă politică de televiziune despre Tony Blair, nominalizată la BAFTA, Mr. Henderson Presents (2005).

Drama Regina/ The Queen (2206), despre valul care a cuprins familia regală după moartea Prinţesei Diana, a avut un succes imens, primind şase nominalizări la Oscar şi zece la BAFTA şi numeroase alte distincţii. Actriţa Helen Mirren a câştigat în jur de 30 de trofee, inclusiv Oscar, BAFTA şi Globul de Aur. în 2010, comedia Tamara Drewe a fost în selecţia oficială la Cannes. A fost urmată de Lay the Favorite (2012), cu Bruce Willis şi Rebeca Hall. Stephen Frears a fost preşedintele juriului Festivalului de la Cannes în anul în care filmul lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile a primit Palme d’Or. în prezent, Frears lucrează la Philomena, un film cu Judi Dench şi Steve Coogan în distribuţie.

În tradiţionala secţiune 3X3, prezentată la TIFF de HBO, în care figurează cele trei filme ale lui Frears, vor mai fi omagiaţi cineastul francez Olivier Assayas şi documentaristul de origine israeliană Eyal Sivan. Din filmografia lui Assayas, unul dintre cei mai celebraţi regizori contemporani, vor fi proiectate Après mai, un film semi-autobiografic despre turbulenţii ani 60-70, premiat anul trecut la Festivalul de la Veneţia pentru scenariu, mini-seria Carlos (2010), un impresionant biopic al teroristului Carlos Şacalul, selecţionat la Cannes şi difuzat la TIFF 2012, într-o proiecţie maraton, şi L’Heure d’été, o poveste despre familie şi memorie premiată de majoritatea asociaţiilor de critici din SUA, în 2009. 

Un critic acid al politicilor Israelului, Eyal Sivan a realizat documentare puternice în care explorează consecinţele conflictului cu Palestina. Spectatorii din Cluj vor putea vedea The Specialist (1999), un film controversat despre “banalitatea răului” montat din imaginile filmate la procesul de acuzare a ofiţerului nazist Adolf Eichmann, din 1961, I Love You All (2004), realizat din materiale de arhivă despre metodele de supraveghere ale securităţii din fosta Germanie de Est, şi Jaffa, the Orange’s Clockwork (2009), un documentar despre un brand pierdut în conflictul dintre Israel şi Palestina – portocala Jaffa. Proiecţiile vor avea loc în prezenţa lui Eyal Sivan, omagiat anul trecut printr-o retrospectivă la Festivalul de Documentar de la Salonic.