Tratamentele antipsihotice, contraproductive în Alzheimer

Apropo.ro / 20.10.2006, 14:18
Tratamentele antipsihotice, contraproductive în Alzheimer
Efectele terapeutice ale principalelor medicamente antipsihotice prescrise persoanelor care sufera de maladia Alzheimer sunt anulate de severitatea efectelor lor secundare, conform unui studiu realizat în Statele Unite. Majoritatea persoanelor care sufera de Alzheimer sunt tratate cu trei

Efectele terapeutice ale principalelor medicamente antipsihotice prescrise persoanelor care sufera de maladia Alzheimer sunt anulate de severitatea efectelor lor secundare, conform unui studiu realizat în Statele Unite.

Majoritatea persoanelor care sufera de Alzheimer sunt tratate cu trei medicamente antipsihotice pentru a controla tendințele agresive, agitarea și halucinațiile, simptome de care sufera 75% dintre subiecții atinși de aceasta maladie.

Dar aceste medicamente – olanzapina (Zyprexa), quetiapina (Seroquel) și risperidona (Risperdal) – s-au dovedit a fi puțin eficace deoarece efectele lor secundare i-au determinat pe pacienți sa întrerupa tratamentul, arata un studiu coordonat de profesorul Lon Schneider, profesor de psihiatrie și gerontologie la școala de medicina Keck de la Universitatea din California de Sud (USC).

Rezultatele studiului, publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) și finanțat de Institutul național american pentru sanatate mentala (NIMH), au fost foarte așteptate pentru ca a fost pentru prima data când s-a facut o comparare pe termen lung între utilizarea acestor trei medicamente și tratamente placebo.

„Rezultatele au constituit o surpriza pentru ca majoritatea experților, care au sprijinit studiul, credeau ca aceste antipsihotice sutn utile în tratarea unor simptome atât de complexe „, a subliniat profesorul.

Efectele secundare constatate sunt sedarea, creșterea în greutate și agravarea simptomelor psihotice.

Între 77 și 85% dintre cei 421 de participanți la acest studiu, din 42 de orașe ale Statelor Unite, au sfârșit prin a renunța la medicamente din cauza efectelor secundare.

Studiul a fost finanțat de guvernul federal american, iar producatorii celor trei antipsihotice au furnizat tratamentele. Eli Lilly produce medicamentele Zyprexa, Astrazeneca și Seroquel, iar Johnson and Johnson produce Risperdal.

Într-un editorial publicat în NEJM și care însoțește acest studiu, profesorul Jason Karlawish de la Universitatea din Pennsylvania scrie ca pentru numarul mic de pacienți care nu s-au confruntat cu efectele secundare sau la care acestea nu au fost grave, Zyprexa și Risperdal s-au dovedit a fi mai eficace decât Sequorel sau un placebo pentru tratarea efectelor psihotice ale maladiei.

În Statele Unite, odata cu îmbatrânirea populației, se estimeaza ca numarul americanilor atinși de maladia Alzheimer va crește de patru ori pâna la mijlocul secolului.