Tudor Giurgiu, despre o practica ciudata în TVR

Apropo.ro / 15.07.2006, 15:17
Tudor Giurgiu, despre o practica ciudata în TVR
Tanarul președinte al televiziunii publice povestește cat de greu este sa schimbe mentalitatea angajaților sai. Într-un an de șefie, nu a primit, zice el, nici un telefon politic, doar apeluri de "curtoazie" în favoarea vreunui subaltern ieșit din schema. Vad ca

Tanarul președinte al televiziunii publice povestește cat de greu este sa schimbe mentalitatea angajaților sai. Într-un an de șefie, nu a primit, zice el, nici un telefon politic, doar apeluri de „curtoazie” în favoarea vreunui subaltern ieșit din schema.

Vad ca ai cateva televizoare în birou? Pe ce posturi te uiți?

În general pe TVR 1, TVR 2 și Cultural

Și pe posturile concurente.

Mda. Culmea e ca ma uit de puține ori la concurența. În mare, încerc sa vad ce dam noi. Mi se pare mai important.

Nici unul din televizoare nu e deschis pe Realitatea TV. De ce?

Cand o sa faca și TVR un canal de știri, sper în cațiva ani, va merita sa ma uit la Realitatea.

Totuși, am înțeles ca Realitatea v-a luat în audiența la știri și la talk-show-uri.

Nu, sunt anumite talk-show-uri, seara, pe care ei le fac și care deja și-au capatat un public. Se bat cu programele noastre de pe TVR2. Dar au fost cazuri, cand Ora de știri cu Adriana Muraru a avut subiecte bune și invitați importanți și a mers mai bine. Deci e un slalom.

Nu s-a stabilit cine e number one?

Realitatea TV e o televiziune de nișa, iar eu cred ca viitorul în Europa va fi al televiziunilor de nișa. De aia cred ca trebuie sa diversificam și noi portofoliul de canale, nu trebuie sa ramanem o instituție încremenita, care a moștenit niște canale și atat.

Și noul canal de știri al televiziunii cand va fi pe piața?

Sunt lucruri pe care piața ne va împinge sa le facem. Estimez ca în urmatorii cinci ani, în mod sigur, o sa lansam un canal de știri.

Ai un an de cand ești director general. Cum a ieșit bilanțul?

S-a schimbat ceva. Știrile arata altfel, vedem filme mai bune, emisiuni culturale mai bune. La partea de împachetare, iata, s-a pornit campania Mari romani, care a provocat o dezbatere. Ne doream foarte mult ca Televiziune Romana sa provoace dezbateri care sa nu fie neaparat legate de Eurovision sau Cerbul de Aur. Nu s-au facut toate lucrurile posibile, mai sunt multe de facut. E important de spus ca în centrul acestor activitați nu mai sta un om. Pana acum toata televiziunea se raporta la instituția președintelui, care era un soi de guru, de tatuc al tuturor. Dovada ca și legea noua, care probabil va fi votata de Parlament, va propune separarea funcțiilor. În centru trebuie sa fie o echipa de manageri foarte buni care își fac treaba, indiferent ca e o instituție de stat sau privata. Aici nu lucram pentru stat și pentru Guvern, ci lucram pentru public.

Vrei sa spui ca politicul nu s-a implicat absolut deloc în acest an în TVR? Absolut deloc.

N-ai primit nici un telefon?

Nu. Toate telefoanele pe care le-am primit erau ca sa susținem cauza cuiva, care a fost scos de pe post și vrea sa ramana. Culmea!, cele mai multe telefoane le primesc nu de la politicieni, ci oamenii din interiorul instituției suna politicienii ca sa fie ajutați. Sunt ani întregi de legatura cu politicul. Așa au fost obișnuiți: sa sune politicienii, ca ei sa ma sune pe mine.

Deci n-ați primit nici un telefon politic.

Repet, am mai trimit telefoane de ajutor, sprijin a lui Popescu, Ionescu.

Nici unul de amenințare sau rugaminte…

Absolut. Sigur, mai sunt oameni care vor sa apara pe ecran și care te mai suna, dar eu le consider niște copilarii. Fața de ce proiecții aveam eu înainte sa vin aici! Prietenii îmi spuneau: „Dom’le, te va suna palatul Victoria, Cotroceniul…” Nu suna nimeni. Hai sa fim serioși!

Și totuși, impresia generala este ca, la știri, cel puțin, PNL-ul este favorizat.

Daca o sa întrebam niște membri din PNL, probabil o sa va spuna ca ei sunt defavorizați. Cred ca e foarte subiectiv. Un lucru mare și important care s-a întamplat este o oarecare buna echidistanța. Întotdeauna echidistanța supara. Mai sunt lucruri de schimbat, poate și felul în care e editat jurnalul, dar cine are senzația ca e defavorizat, îl rog sa se uite înapoi sa vada de unde s-a pornit, cum erau știrile acum vreo trei-patru ani.

Înțeleg ca ești mulțumit de ce ai facut pana acum.

Eu sunt foarte exigent și totdeauna îmi gestionez bine lucrurile, le pun în balanța, încerc sa gasesc argumente și motivații pentru a duce mai departe un proiect. Mi-aș dori sa fim tot mai competitivi. S-a spus: „Pe președinte nu-l intereseaza decat programele culturale”. E fals. Vreau, în primul rand, programe de calitate și apoi sa ieșim în competiție cu producții private, dar lucruri mai de esența. Cred ca, într-un an-doi, toate eforturile noastre vor avea un soi de rasplata. Anul asta am facut Mari romani, la anul, tot așa, o sa propunem un proiect mare care sa se dezvolte pe mai mulți ani.

Afla doar din mai multe despre corupția în TVR, despre bilanțul dupa un an de mandat la conducerea televiziunii publice, dar și despre Maruța ori Ștefan Lungu la „Tonomat”.

Tags: