Ultrasunetele ar putea afecta dezvoltarea creierului fatului

Apropo.ro / 09.08.2006, 13:41
Ultrasunetele ar putea afecta dezvoltarea creierului fatului
Expunerea la ultrasunete pe timpul sarcinii ar putea afecta dezvoltarea creierului fatului, este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite și publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza newscientist.com. Cercetarile realizate în laborator pe

Expunerea la ultrasunete pe timpul sarcinii ar putea afecta dezvoltarea creierului fatului, este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite și publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza newscientist.com.

Cercetarile realizate în laborator pe șoareci indica faptul ca celulele creierului sunt afectate de expunerea la ultrasunte, dar cercetatorii au subliniat ca mai sunt necesare câteva teste pentru a vedea daca acest lucru este valabil și în cazul oamenilor.

Experimentul a constat în utilizarea unei substanțe chimice pentru a detecta celulele nervoase ale embrionilor de șoarece. Cercetatorii au expus apoi embrionii la ultrasunete, în cea de-a treia saptamâna a perioadei de gestație, un moment crucial pentru șoareci în ceea ce privește modul în care se organizeaza celulele creierului.

Cercetatorii au descoperit dupa nașterea puilor ca 6% dintre celulele creierului nu au migrat în locurile unde ar fi trebuit sa ajunga.

Este posibil ca ultrasunetele sa fi întrerupt conexiunile între celulele creierului în timp ce acestea migrau spre locațiile lor, a sugerat Pasko Rakic, profesor la Școala medicala Yale din New Haven, Connecticut, care a colaborat la realizarea acestui studiu.

Rakic a indicat faptul ca aceste celule par sanatoase la prima vedere dar ca echipa lui nu a facut înca teste pentru a detecta eventuale abilitați mentale anormale ale puilor. Profesorul a mai adaugat faptul ca sursa de ultrasunete la care au fost expuși șoarecii a ramas nemișcata pe parcursul ședințelor de expunere, în timp ce, în cazul femeilor, sursa de ultrasunete este în continua mișcare în timpul realizarii ecografiei.

Studii anterioare au indicat faptul ca ultrasunetele ar putea produce la oameni întârzierea apariției vorbirii sau anomalii genetice, dar experții sunt de parere ca este nevoie de mai multe teste.

Cercetatorii vor sa sublinieze faptul ca ecografiile au, totuși, beneficiile lor și ca femeile însarcinate nu ar trebui sa renunțe la cele programate de medic.

Doctorii recomanda, în general, doua ecografii cu ultrasunete pe parcursul sarcinii, pentru a verifica dezvoltarea fatului. Ecografiile, care dureaza aproximativ 30 de minute, ofera informații despre vârsta fatului, poziția acestuia în uter și prezența unor eventuale anomalii biologice.

Mediafax