Un documentar unic despre oraşul antic Pompei

De: Mioara Tronaru / 19.10.2013, 09:00
Un documentar unic despre oraşul antic Pompei
Grand Cinema Digiplex prezintă în această toamnă unul dintre cele mai spectaculoase documentare istorice din acest an. Pompeii Captured Live relatează evenimentele petrecute acum mai bine de 2000 de ani, atunci când lava şi cenuşa vulcanului Vezuviu au acoperit cele două oraşe romane Pompei si Herculaneum.

Documentarul va rula în două versiuni, una pentru adulţi şi o variantă educativă dedicată copiilor, timp de cinci zile, între 28 octombrie şi 1 noiembrie.

Documentarul , realizat de către British Museum, a avut ca punct de pornire unul dintre cele mai faimoase evenimente expoziţionale ai ultimilor 40 de ani din Londra, “Viaţă şi moarte în Pompei şi Herculaneum”. Expoziţia oferă mărturii despre viaţa de zi cu zi a locuitorilor din Pompei şi Herculaneum, exemple ale obiceiurilor şi comportamentelor acestora, iar documentarul investighează mai în detaliu societatea romană clasică, compusă din oameni de afaceri, femei independente şi puternice, copii şi sclavi eliberaţi. Mai mult, spectatorii vor vedea in premieră un număr de 450 de obiecte şi artefacte care făceau parte din viaţa locuitorilor, multe dintre ele fiind descoperite datorită excavărilor recente de la Herculaneum: sculpturi în marmură, panouri din fildeş, bijuterii, mozaicuri, echipamente de gătit, dar şi mâncare: o bucată de pâine conservată atât de bine încât este vizibilă ştampila brutarului. Căldura cenuşii care a acoperit cele două oraşe la erupţia Vezuviului a creat condiţiile perfecte de conservare a unor obiecte care altfel, cu timpul, s-ar fi pierdut.

Acţiunea filmului se concentrează în jurul celor 24 de ore care au precedat erupţia vulcanului, iar imaginile sunt însoţite de comentarii ale unor renumiţi istorici şi arheologi. Documentarul nu se va opri doar la relatarea trecutului, ci va prezenta Pompei-ul şi Herculaneum-ul în starea lor de astăzi: două sit-uri arheologice de o însemnătate majoră.

Documentarul Pompeii Captured Live a fost filmat în format high definition la British Museum din Londra pe data de 18 iunie 2013 şi oferă publicului opotunitatea de a vizita virtual renumita expoziţie si mai mult, de a cunoaşte tainele unei lumi antice.