Viermele care șterge tot

Apropo.ro / 02.02.2006, 11:09
Viermele care șterge tot
Un nou vierme periculos a început sa infecteze sistemele în ultimele doua saptamâni, și ne putem aștepta la un atac pe 3 februarie și pe data de 3 ale fiecarei luni care urmeaza, anunța producatorul de soluții antivirus Trend Micro. Noul vierme, cunoscut sub

Un nou vierme periculos a început sa infecteze sistemele în ultimele doua saptamâni, și ne putem aștepta la un atac pe 3 februarie și pe data de 3 ale fiecarei luni care urmeaza, anunța producatorul de soluții antivirus Trend Micro.

Noul vierme, cunoscut sub numele de Nyxem, BlackMal, Mywife, CME-24 sau Grew.A, a infectat deja sute de mii de computere din întreaga lume, majoritatea acestora aparținând unor utilizatori care nici macar nu știu ca sunt infectați.

La fel ca majoritatea viermilor, WORM_GREW.A se propaga prin intermediul atașamentelor la e-mail-uri și prin resursele partajate în rețea. Metoda de transmisie prin mail utilizeaza modalitațile obișnuite de inginerie sociala pentru a determina cititorul sa deschida fișierul atașat – inclusiv promisiunea unor poze sau a unui conținut pornografic, dar acestea sunt duse la un nou nivel prin adaugarea unei componente dinamice ce da mesajelor infectate o mai mare credibilitate.

Conform lui Jamz Yaneza, Senior Threat Analyst la Trend Micro, deși acest vierme utilizeaza tehnici obișnuite de propagare, periculozitatea sa este ieșita din comun. „Acesta este un virus distructiv care șterge și suprascrie fișierele gasite pe sistemul utilizatorului infectat, atacând cele mai populare formate de fișiere, printre care .DOC, .XLS, .PPT, .PDF si .ZIP”, spune Yaneza. „În afara pierderii unor cantitați considerabile de date, virusul poate avea ca efect și dezactivarea tastaturii și a mouse-ului, facând sistemul inoperabil”, adauga Yaneza. Acest vierme este o amenințare globala, afectând pâna acum computere din peste 150 de țari.

Sunt și vești bune, totuși. Pentru ca aceasta amenințare a fost detectata la timp, majoritatea producatorilor de antiviruși – inclusiv Trend Micro – și-au actualizat soluțiile pentru a face fața acestui vierme și variantelor sale.

Cum va puteți apara:

„Cea mai buna aparare consta în scanarea antivirus a sistemelor dvs., pentru a va asigura ca nu ați fost infectați”, spune Jeffrey Aboud, Trend Micro Threat Response Manager. „Atacul este codat în programul viermelui, astfel încât daca nu ați fost infectați nu trebuie sa va faceți griji cu privire la atacul de pe 3 februarie.” Aboud ofera și urmatoarele sfaturi pentru utilizatori:

Nu deschideți nici un e-mail de la persoane pe care nu le cunoașteți

Nu deschideți fișiere atașate din partea persoanelor pe care nu le cunoașteți sau daca nu așteptați un fișier atașat din partea acelei persoane, sau daca conținutul mailului din partea acelei persoane pare a fi dubios.

Asigurați-va ca folosiți un antivirus actualizat. Aceasta presupune sa aveți și licența pentru acest antivirus.

Daca nu aveti un antivirus instalat, puteți folosi scannerul antivirus online gratuit disponibil la adresa http://housecall.trendmicro.com/

Mai multe informații

Pentru informații suplimentare sau actualizate cu privire la aceasta amenințare, va rugam sa consultați alerta GECAD NET „WORM_GREW.A (CME-24)” la adresa: http://www.gecadnet.ro/antivirus/?AID=1667 sau Trend MicroÂ’s Virus Encyclopedia, la adresa: http://www.trendmicro.com/vinfo/virusencyclo/default5.asp?VName=WORM%5FGREW%2EA&VSect=P.

Produsele de securitate Trend Micro sunt distribuite în România de compania GECAD NET, companie care beneficiaza de cei peste 12 ani de experiența GECAD în securitatea IT.

Despre GECAD NET:

GECAD NET furnizeaza sub brandul Sentinet servicii de securitate IT și soluții integrate de ultima generație atât pentru siguranța informatica a organizațiilor, cât și pentru crearea de infrastructuri informatice performante, indiferent de marimea sau complexitatea lor. GECAD NET este parte a Grupului GECAD, grup cu experiența de 12 ani în industria IT româneasca. www.gecadnet.ro; www.gecadshop.ro

Despre Grupul GECAD

GECAD a fost înființat în 1992 iar dupa 12 ani de dezvoltare continua și vânzarea tehnolologiei sale antivirus companiei Microsoft în 2003 s-a transformat într-un grup high-tech cu puternice valențe inovative. Grupul GECAD – prin intermediul companiilor din cadrul sau – desfașoara acum operațiuni în domenii precum soluțiile eCommerce, serviciile de securitate IT, dar și dezvoltarea de noi tehnologii software precum soluțiile de mesagerie electronica. www.gecad.com

Sursa: GECAD