Vikingii – de la British Museum la Grand Cinema & More

De: Mioara Tronaru / 22.05.2014, 15:18
Vikingii – de la British Museum la Grand Cinema & More
“Vikingii – Viaţa şi Legenda”, turul virtual al spectaculoasei expoziţii de la British Museum, în premieră la Grand Cinema & More. Proiecţia care dărâmă mituri despre viaţa vikingilor va fi difuzată în două variante: una pentru adulţi şi una pentru copii.

Grand Cinema & More prezintă în premieră în România una dintre cele mai aşteptate proiecţii din acest an, dedicată iubitorilor de istorie de toate vârstele. “Vikingii – Viaţa şi Legenda” este un tur virtual al expoziţiei cu acelaşi nume de la British Museum din Londra. Acesta prezintă viaţa legendarului popor nordic din perioada târzie a secolului VIII până la începuturile secolului XI şi extraordinara sa expansiune de pe tărâmurile scandinave până la marea Mediterană.

Pentru a oferi o experienţă pentru întreaga familie, proiecţia va putea fi vizionată în două versiuni: una pentru adulţi şi o altă variantă educativă pentru copii. În timp ce adulţii vor putea urmări parcursul vikingilor peste patru continente, cei mici vor putea învăţa despre istoria, geografia, limba şi chiar gastronomia acestora. Proiecţia va rula pe ecranele Grand Cinema & More în perioada 6-19 iunie. “Vikingii – Viaţa şi Legenda” a fost filmat în format HD pe data de 24 aprilie 2014, la British Museum din Londra.

Acţiunea din turul virtual al expoziţiei este concentrată în perioada dintre sfârşitul secolului VIII şi începutul secolului XI. Imaginile spectaculoase sunt însoţite de explicaţii din partea unor renumiţi istorici şi arheologi, ce prezintă influenţa contactelor culturale asupra formării şi dezvoltării culturii vikingilor. Prezentând mărturii ale vieţilor pline de acţiune ale vikingilor, proiecţia înfăţişează obiectele pe care le foloseau zi de zi, de la săbii şi bijuterii, la schelete descoperite în mormintele din Dorset, dar şi modul de viaţă al acestora.

Pe lângă exponatele de la British Museum, spectatorii vor putea vedea pentru prima oară Roskilde 6, cea mai lungă corabie a vikingilor găsită vreodată, descoperită în urma escavărilor într-un port danez. Deşi construită pentru viteză şi anduranţă, corabia vikingilor era de o frumuseţe uluitoare. Replica acestei corăbii se află în centrul unui ritual străvechi de înmormântare al acestui popor, reconstituit în cadrul proiecţiei.

Proiecţiile expoziţiei excepţionale “Vikingii” fac parte din stagiunea de vară a evenimentelor culturale găzduite de Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City.