Zilele Filmului LUX la Bucureşti

Apropo.ro / 24.11.2014, 18:00
Zilele Filmului LUX la Bucureşti
Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat vineri, 21 noiembrie 2014, la Spaţiul Public European, o dezbatere despre diversitatea culturală europeană şi rolul Parlamentului European în promovarea acesteia prin intermediul Premiului LUX pentru film european. La dezbatere au participat experţi din domeniul cinematografiei, jurnalişti şi bloggeri pasionaţi de film.

Evenimentul a fost moderat de Irina Margareta Nistor, critic de film şi comentator radio – TV şi i-a avut ca vorbitori pe Mădălina Mihalache, Şeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România, Cristian Tudor Popescu, critic de film (UNATC), Sorin Ilieşiu, vicepreşedinte al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), Dana Duma, Secretar al Asociaţiei Criticilor de Film din cadrul UCIN şi Călin Nahaiciuc, ambasadorul LUX pentru România în anul 2014. Eurodeputatul Mircea Diaconu a transmis, de asemenea, un mesaj înregistrat participanţilor la dezbatere.

Iniţiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmăreşte stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale şi sprijină circulaţia filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogăţirea patrimoniului cinematografic şi cultural al Europei.

Cele trei filme finaliste de anul acesta pentru Premiul LUX sunt proiectate în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în cadrul evenimentului „Zilele Filmului LUX”. Parlamentul European finanţează subtitrarea acestor filme în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene şi adaptarea filmului câştigător, versiunea originală, pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi de auz.

Câştigătorul Premiului LUX, ediţia 2014, va fi anunţat în data de 17 decembrie, la sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg. Mai multe informaţii se găsesc pe website-ul proiectului: www.luxprize.eu.

Cele trei producţii aflate în competiţia pentru Premiul LUX în acest an sunt „Bande de filles” (Gaşca de fete), „Ida” şi „Class Enemy” (Duşmanul clasei) şi vor putea fi urmărite la Cinema Studio (Bd. Magheru nr.29, sector 1), în zilele de 7 şi 8 decembrie 2014, conform următorului program:

7 decembrie (duminică)

Ora 18:00    Gaşca de fete (producţie Franţa, 112 min): http://bit.ly/1xsahq4

Ora 20.30    Ida (producţie Polonia, 82 min): http://bit.ly/1yVOOnF

8   decembrie (luni)

Ora 20:00    Duşmanul clasei (producţie Slovenia, 112 min): http://bit.ly/1AlP97j

Proiecţia de filme este organizată în Bucureşti de Biroul de Informare al Parlamentului European în România  în parteneriat cu Uniunea Cineaştilor din România, iar intrarea este liberă.