Ce se întâmplă cu mii tone de haine, de la retaileri de top, care rămân nevândute

De: Adrian Popa / 09.11.2021, 10:12
Ce se întâmplă cu mii tone de haine, de la retaileri de top, care rămân nevândute

Un munte de haine există în cel mai arid loc de pe Terra, deșertul Atacama din Chile. Hainele, produse în China și Bangladesh pentru așa numiții retaileri de „fast fashion” – precum Zara, H&M sau Reserved -, nu pot fi depozitate la gropile de gunoi din multe state deoarece nu sunt biodegradabile și conțin substanțe periculoase.

În fiecare an, în Chile ajung 59.000 de tone de haine, potrivit AFP. Dintre acestea, 39.000 de tone sunt duse în deșert. Hainele sunt aduse din toată lumea și sfârșesc în deșert dacă nu sunt vândute în magazinele din America Latină. Foarte multe dintre acestea sunt noi.

Din fericire, există companii, precum EcoFibra, care încearcă să recicleze hainele lăsate în deșert. Firma transformă textilele în izolație pentru clădiri și pentru camere acustice.

Producția de haine, foarte dăunătoare pentru mediu

Hainele din categoria „fast fashion” sunt accesibile, dar extrem de dăunătoare pentru mediu. Industria modei generează anual 8 – 10% din emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial, potrivit ONU. Totodată, acest domeniu consumă mai multă energie decât industria aviatică. Cercetătorii estimează că un camion plin cu haine ajunge la o groapă de gunoi în fiecare secundă.

Cazul din Chile ne aduce aminte de un scandal recent în care a fost implicată compania Amazon în Marea Britanie. O televiziune a descoperit, în acest an, că un mare depozit al gigantului distrugea 130.000 de produse în fecare săptămână, dintre care foarte multe erau noi. Printre produsele marcate pentru a fi distruse se numărau laptopuri MacBook, tablete iPad, bijuterii, cărți, măști de protecție sau televizoare.

Sursa: Insider

CITEȘTE ȘI:

Ducesa Kate, cea mai influentă personalitate în modă a anului

Moda pentru bărbați în 2022 – ce trenduri vor fi în top?